xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Подготовката за преход в планината

| 3 Comments

Подготовка за преходи в планината

Днешната публикация е на гост-автора Стоян Шумкаров от сайта ex3m.bg. В нея той ще ни припомни основните съвети за правилната подготовка на планински преходи.

Когато тръгват на преход в планината, в доста от случаите туристите се оказват неподготвени за това, което ги очаква. Някой път маршрутът се оказва по-тежък, отколкото са очаквали, друг път екипировката им не е подходяща, а понякога хората просто не са във форма за натоварването, което трябва да понесат.

Може би няма човек, който да не се е сблъсквал с поне един от тези проблеми, ако не и всичките. В първия случай може би най-добре ще е да съберете повечко информация за маршрута преди да тръгнете. И то от възможно повече източници. Почти няма маршрут в нашите планини, за който да не намерите информация в Интернет. Има туристически блогове, форуми и какви ли не още източници в мрежата, където може да прочетете за мястото, за което сте се запътили и да съберете впечатления.

Не се учудвайте, ако мненията, които прочетете се разминават драстично. Знаете, че Интернет е свободно място и всеки може да си пише каквото иска, без значение доколко то е истина. Но за такова нещо надали преувеличенията ще са повече от достоверната информация, така че като цяло ще добиете представа за какво става въпрос.

Другия начин да съберете информация е като говорите лично с хора, които са правили този преход. И този начин бихме ви препоръчали като по-добър. Първо, защото когато познавате човека, знаете дали може да му имате доверие и доколко. И второ, в един такъв разговор обикновено изникват и други въпроси, различни от предварително планираните от вас. Така че ако може да проведете такива разговори и с повече такива хора, това е най-добрият вариант.

Идваме на проблема с неподходящата екипировка. В 90% от случаите този проблем съществува, защо, когато купуваме туристическа екипировка, гледаме да спестим някой друг лев. Което е нормално. Купуваме туристически обувки, които са предназначени за лятото, а искаме да ги използваме и зимата. Взимаме си по-евтината палатка и после оставаме „мокро“ изненадани, когато завали дъжд и тя пропуска. Да не говорим, че призори в планината само росата, която се образува е такава, че все едно е валяло.

Не разбирайте, че трябва задължително да купувате от най-скъпото, но ако не разбирате е хубаво да се консултирате с хората, които продават, за да ви препоръчат подходящо за случая оборудване. И имайте предвид да кажете за каква цел ви трябва то, защото примерно за еднодневен преход ще имате нужда от една раница, а за едноседмичен – от съвсем друга.

Подготовка за преходи в планината

И накрая да споменем и за физическата подготовка. Много често хора, които тренират редовно, но в зала, си мислят, че са подготвени и за планината. Запомнете, че натоварването в планината е съвсем различно от това във фитнеса. Това, че сте напомпали мускули и вдигате големи тежести, не ви гарантира, че ще се представите добре и по време на тежък преход. В много от случаите дори, голямата мускулна маса пречи, а не помага. Ако сте обърнали внимание на хората, които редовно са по планините, рядко ще видите такъв, който да изглежда като човек ходещ на фитнес. Разбира се, фитнесът и всички други форми на физическа подготовка биха ви били от плюс, но най-доброто средство за подготовка за дълго ходене в планината е… ходенето в планината!

Планинският туризъм включва предимно вървене през пресечен терен, така че за да се подготвите за точно такова натоварване, е хубаво да правите същото, но на по-кратки дистанции. Както при всеки друг вид тренировка, в началото започвате с по-леки упражнения и натоварвания и постепенно като влизате във форма, увеличавате и натоварванията. По същия начин, ако искате да се подготвите за дълъг преход в планината, започнете с по-къси разходки и преходи. Като за начало продължителността им да е по час или два. И така постепенно ще сте готови за еднодневни и двудневни преходи, които да правите през уикендите. Сега денят е дълъг и спокойно може след работа да излизате извън града, за да повървите. Ако пък и теренът е подходящ, още по-добре.

Тези тренировки имат и едно друго предимство – ще „подготвите“ и оборудването си. Ще подносите туристическите обувки, които най-вероятно ще са нови, за да свикнете с тях и те да се нагодят към краката ви. Така ще намалите вероятността да си докарате мазоли и мехури. Ще поносите раницата си и така ще я настроите, за да ви е удобна и т.н. Тези на пръв поглед дреболии могат да ви спестят някои доста неприятни контузии.


Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

 

3 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: