xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Възлите: Шкотов възел

| 0 comments

Шкотов възел

Шкотовият възел (sheet bend) се използва за свързването на краищата на две въжета. Когато се дублира, е ефективен при свързването на въжета с голяма разлика в диаметрите и текстурата. За съжаление обаче, има склонността да се отпуска и развързва, когато не е под напрежение.

По структура е свързан с булина – на практика той е същия, с тази разлика, че не се формира примка, а се свързват две въжета, които могат да бъдат и с различен диаметър. Много е бърз за направа, и заедно с булина и стремето се приемат за толкова важни, че това е възел №1 в “Ashley Book of Knots”. Той може да бъде един по-сигурен заместител на рифовия (прав) възел, особено в своя двоен вариант.

Употреба

Шкотовият възел се препоръчва за свързването на краищата на две въжета с различен диаметър, които ще са под постоянно натоварване. По-дебелото въже трябва да формира простата прегъвка (примка). Възелът работи също толкова добре, когато въжетата са и с еднакъв диаметър!

Шкотовият възел може да замени рифовия, с изключение на неприятният факт, че той не притягащ възел – за да го направите, трябва и двата края на въжето да висят свободно в ръцете ви, без да са под натоварване. Рифовият възел, макар да има своите недостатъци, може да бъде притегнат здраво към даден предмет, и запазва добре своята натегнатост, докато се правии второто му усукване.

Шкотовият възел е основен възел при плетенето на мрежи – рибарски или за пренасяне на товари.

Плетене на мрежа с шкотови възли

Направа

Шкотовият възел може да бъде направен по няколко начина, като най-често това са основният „заека през дупката“ (подобно на булина), и един друг, който ще видите във видеото по-долу.

1. Направете прегъвка (примка) с по-дебелото въже (тук са еднакви по диаметър, което също не е проблем, но можете да си представите, че синьото е по-дебело), и я задръжте в едната ръка.

Шкотов възел - Направа

2. Прекарайте по-тънкото въже (жълтото) през примката отдолу-нагоре ( „заекът излиза от дупката“).

Шкотов възел - Направа

3. След това прекарайте края на тънкото въже първо зад свободния край, след това зад носещия на дебелото.

Шкотов възел - Направа

4. Накрая прекарайте края на тънкото въже над примката на дебелото, и го подпъхнете под себе си (под тънкото), за да формирате възела.

Шкотов възел - Направа

5. Затегнете възела като хванете с една ръка краищата на дебелото въже, а с другата – на тънкото, и издърпате в противоположни посоки.

Шкотов възел - Направа

6. Шкотовият ви възел е готов!

Шкотов възел - Готов

Видео

Сигурност

Шкотов възел - НесигуренЗа максимална здравина и сигурност на шкотовия възел, двата свободни края на въжетата трябва да бъдат от една и съща страна на възела. Когато са в различни посоки (на снимката вдясно), тогава възелът е по-несигурен.

Шкотовият възел намалява якостта на опън на въжето с около 47% – 50%.

Шкотов възел - ДвоенКогато въжетата са с различен диаметър или текстура, което може да предизвика приплъзване,  с цел по-голяма сигурност  може да бъде направен т.нар. двоен шкотов възел. Това става чрез прибавяне на допълнителна намотка след първата, около прегъвката на носещото въже. Свободните краища отново трябва да бъдат от една и съща страна на възела!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.