xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„24 Bushcraft“ – Конкурс за демонстрация на бушкрафт умения.

| 14 коментара

Шуменското плато - 08-09.08.2009

Българският форум за Бушкрафт „Xenos Bushcraft” обявява конкурс за демонстрация на умения под надслов „24 Bushcraft”.

Идеята, която се крие зад надслова е, всеки участник да документира един свой 24 часов (най-малко) престой сред природата, по време на който да демонстрира възможно най-много основни и специални бушкрафт умения, като междувременно използва възможно най-малко екипировка и инструменти.

Какво се има предвид под основни и специални бушкрафт умения?

Основни умения са например паленето, организиране и поддържане на огън; устройване на подслон и лагерни съоръжения; намиране и третиране на вода за пиене; намиране и приготвяне на дива храна; ориентиране и др.

Специални умения може да са паленето на огън с триене, направата на воден филтър от подръчни материали, флинтнапинг, изработка на оръжие (атлатъл, лък…), плетене на въжета, въобще всяко по-конкретно умение с повишена трудност, което ви помага са се справите по-лесно с по-горе изброените като основни умения задачи.

Времето тече бавно - Орлова чука, 29-30.12.2009

Документирането може да се извърши по два начина – със снимков и/или с видео материал. Колкото по-подробно е то – толкова по-голям е шансът ви да спечелите журито, и да достигнете до финал!

Видео документирането може например да бъде компилация от кратки клипчета, в които са запечатани основните моменти от престоя ви на открито, естествено акцентиращи върху едно демонстрирано умение. Клипчето може да бъде с времетраене средно някъде между 20 и 40 минути. Естествено това е само ориентировъчно, но гледайте да не е нито прекалено кратко (недостатъчно откъм информация), нито прекалено дълго (прекалено подробно и отегчително за зрителя). Важното е да уловите есенцията на цялото ви пребиваване навън!

Като пример за подобно документиране мога да ви дам краткото клипче, което направих при приблизително толкова (24 часа) продължилият ми престой на един дунавски остров (ех, младост… забавно ми е да го гледам сега 🙂 ):

Ако документирането е чрез снимков материал, то може отделните снимки също да се компилират в клипче, като по възможност се вмъкнат и субтитри за пояснение.

Естествено, ако видео или фото документирането ви не е достатъчно изчерпателно на информация, е добре да напишете и кратък разказ за всичко в този ден. Това ще бъде оценено положително от журито!

Конкурсът ще е активен от днес, до края на летните месеци (т.е. до края на август)! Надявам се времето да е достатъчно, за да могат всички желаещи да осъществят идеите си!

Материалите за разлика от предния път, няма да бъдат публикувани моментално във форума, а ще бъдат предавани на Администратора (моя милост). Това може да стане чрез линк към онлайн хранилище, линк към сайт за видео споделяне (YouTube, Vimeo, Vbox7 и др.), онлайн галерии и др. Можете както да използвате Лични Съобщения във форума (ако сте регистриран), така и директно не е-мейл адрес sr.stoyanoff@gmail.com

След приключването на първият етап на конкурса – събирането на материалите – те ще бъдат публикувани едновременно в специална тема във форума, където ще могат да бъдат разгледани от всички.

Към момента в наградния фонд на конкурса са включени:

Нож ESEE-5, осигурен от Жоро (windwarrior):

Бушкрафт версия на томахок, ръчно изработена и осигурена от The Mechanic (все още недовършена, но скоро! 😉 ).

И книга „Беър Грилс – Оцеляване в дивата природа“ – от мен.

Беър Грилс - Оцеляване сред Природата

Въпреки това обаче, мисля, че както и в останалите конкурси, които сме обявявали досега, не наградата е била най-важният стимул за участие! Да го докажем и сега!

Успех на кандидатите!

Допълнение от 5 май 2013 г.: В наградния фонд влиза и фенерче SupBeam L10 120lm, осигурено от OLIGHT Bulgaria!

14 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: