xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„24 Bushcraft“ – Конкурс за демонстрация на бушкрафт умения.

| 14 Comments

Шуменското плато - 08-09.08.2009

Българският форум за Бушкрафт „Xenos Bushcraft” обявява конкурс за демонстрация на умения под надслов „24 Bushcraft”.

Идеята, която се крие зад надслова е, всеки участник да документира един свой 24 часов (най-малко) престой сред природата, по време на който да демонстрира възможно най-много основни и специални бушкрафт умения, като междувременно използва възможно най-малко екипировка и инструменти.

Какво се има предвид под основни и специални бушкрафт умения?

Основни умения са например паленето, организиране и поддържане на огън; устройване на подслон и лагерни съоръжения; намиране и третиране на вода за пиене; намиране и приготвяне на дива храна; ориентиране и др.

Специални умения може да са паленето на огън с триене, направата на воден филтър от подръчни материали, флинтнапинг, изработка на оръжие (атлатъл, лък…), плетене на въжета, въобще всяко по-конкретно умение с повишена трудност, което ви помага са се справите по-лесно с по-горе изброените като основни умения задачи.

Времето тече бавно - Орлова чука, 29-30.12.2009

Документирането може да се извърши по два начина – със снимков и/или с видео материал. Колкото по-подробно е то – толкова по-голям е шансът ви да спечелите журито, и да достигнете до финал!

Видео документирането може например да бъде компилация от кратки клипчета, в които са запечатани основните моменти от престоя ви на открито, естествено акцентиращи върху едно демонстрирано умение. Клипчето може да бъде с времетраене средно някъде между 20 и 40 минути. Естествено това е само ориентировъчно, но гледайте да не е нито прекалено кратко (недостатъчно откъм информация), нито прекалено дълго (прекалено подробно и отегчително за зрителя). Важното е да уловите есенцията на цялото ви пребиваване навън!

Като пример за подобно документиране мога да ви дам краткото клипче, което направих при приблизително толкова (24 часа) продължилият ми престой на един дунавски остров (ех, младост… забавно ми е да го гледам сега 🙂 ):

Ако документирането е чрез снимков материал, то може отделните снимки също да се компилират в клипче, като по възможност се вмъкнат и субтитри за пояснение.

Естествено, ако видео или фото документирането ви не е достатъчно изчерпателно на информация, е добре да напишете и кратък разказ за всичко в този ден. Това ще бъде оценено положително от журито!

Конкурсът ще е активен от днес, до края на летните месеци (т.е. до края на август)! Надявам се времето да е достатъчно, за да могат всички желаещи да осъществят идеите си!

Материалите за разлика от предния път, няма да бъдат публикувани моментално във форума, а ще бъдат предавани на Администратора (моя милост). Това може да стане чрез линк към онлайн хранилище, линк към сайт за видео споделяне (YouTube, Vimeo, Vbox7 и др.), онлайн галерии и др. Можете както да използвате Лични Съобщения във форума (ако сте регистриран), така и директно не е-мейл адрес sr.stoyanoff@gmail.com

След приключването на първият етап на конкурса – събирането на материалите – те ще бъдат публикувани едновременно в специална тема във форума, където ще могат да бъдат разгледани от всички.

Към момента в наградния фонд на конкурса са включени:

Нож ESEE-5, осигурен от Жоро (windwarrior):

Бушкрафт версия на томахок, ръчно изработена и осигурена от The Mechanic (все още недовършена, но скоро! 😉 ).

И книга „Беър Грилс – Оцеляване в дивата природа“ – от мен.

Беър Грилс - Оцеляване сред Природата

Въпреки това обаче, мисля, че както и в останалите конкурси, които сме обявявали досега, не наградата е била най-важният стимул за участие! Да го докажем и сега!

Успех на кандидатите!

Допълнение от 5 май 2013 г.: В наградния фонд влиза и фенерче SupBeam L10 120lm, осигурено от OLIGHT Bulgaria!

14 Comments

 1. а брои ли се ако отивайки „на риба“ с приятели и няколко шишета водка на един от тия дунавски острови в парка Парсина, се напия и припадна на плажа под една върба и след 24 часа се освестя?

  наистина, не показвам умения, но и не използвам инструменти, а какво по-бушкрафт от това?

  😉

 2. Ползволено ли е участието с повече от 1 клип?

 3. аз пък не мисля че е редно да се участва с много клипове.в смисъл не от един ден.
  щом идеята е 24ч значи трябва да се покаже за толкова време какво може да се направи.ако се покажат 3 клипа,вече отиваме на 72ч което бяга от регламента.разбирам че има някои техники и умения които отнемат повече време…примерно за обработка на кожа ти трябва прим. седмица…..значи ли че мога да пусна 2 клипа,в началото и в края и да важи….май не.аз конкурса го разбирам като….какво бихме направили през първите 24ч от престоя си в необитаема местност.

  • Добре, нека тогава доуточним уточняването:
   Всеки участник може да участва с колкото клипа пожелае, но те да не са направени в поредни дни, което предполага използването на готови съоръжения и предмети от предходния ден! Ходили сте в събота да речем – снимате – това е един материал. На следващата събота пак може да идете, но може да е на друго място – друг материал. Ако е на същото място, и ползвате вече готови неща от предходния път – те няма да се отчитат от журито!
   Така по-добре ли е?

 4. Има ли значение местността,тъй като в България няма много места,на които да не е стъпвал човешки крак,не става дума и сега да лагеруваме в двора зад къщи де.Ако мога най-точно да си задам въпрова,трябва ли мястото да е напълно „рандом“ (извинявам се за чуждиците,но смятам,че така по-лесно бихте ме разбрали) или може и някоя позната горичка?

 5. Няма нужда да е недокосвано от човешка ръка/крак място! Просто да се вписва възможно най-добре в определението „естествена природна среда“! Може да е гора, планина, поле, река… просто да е максимално естествено.

 6. Само от любопитство – къде е този остров?

  • Персина, около Никопол…

   • Поправка 🙂

    Цялата Дунавска местност около Никопол и Белене влиза в територията на Природен парк „Персина“, вкл. и много острови – постоянни и временни (които Дунав залива изцяло).

    От друга страна, остров Персин е най-големият остров на Дунав, но той не е до Никопол, а до Белене и там е затвора. Той също е част от парка, но достъпът е силно ограничен.

    • Всъщност назовах паркът, не острова. 😉 Все пак въпросът беше „КЪДЕ е острова“, а не „кой е…“. ;)Знам имената на повечето острови в групата, но на конкретния не знаех. Намира се между остров Лакът и остров Градина. Ако знаеш името – това ще е уточнение… 😉

 7. Благодаря!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: