xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Първи лайстър

| 17 Comments

Първи лайстър - Готов за употреба

Когато писах публикацията за лайстъра (какивак), някои от редовните ми читатели правилно се усъмниха, че щом го правя – значи съм се заловил да майсторя такъв. 🙂 Да, оказаха се прави, затова – ето какви съм ги свършил…

Дизайнът е по-скоро английски, затова ще използвам думата лайстър. Какивакът е инуитски, и е малко по различен – както по дизайн, така и по използвани материали. Този лайстър е изработен от дърво (бряст и ясен), еленов рог, изкуствени сухожилия (но може и естествени), ленен конец и лепило от борова смола.

Да започнем първо с частите:

На следващата снимка са показани основните съставни части на лайстъра: 1 – рамена; 2 – странични шипове; 3 – централен шип; 4 – тяло.

Първи лайстър - Частите

Тялото направих от бряст – за здравина. По двете му страни издълбах с малки длета жлебове, в които влизат краищата на рамената. В удължената част съм пробил дупка за вмъкване на централният шип. Този лайстър реших да е с откачаща се глава, затова задната част на тялото е заострена. Така ще може да се вмъква в дупката (гнездото) на носещия прът.

Първи лайстър - Тялото Първи лайстър - Жлебовете за рамената Първи лайстър - Дупката за централния шип

В краищата на рамената също съм изрязал жлебове за закрепване на страничните шипове.

Първи лайстър - Жлебове за страничните шипове

Самите рамена са изработени от ясен – жилавост и еластичност.

Шиповете са изработени от еленов рог. Двата странични са малко по-къси и леко извити, а централния е по-дълъг и прав.

Първи лайстър - Шиповете

Шиповете прикрепих към рамената на няколко етапа. Първо ги залепих в жлебовете с лепило от борова смола и восък.

Първи лайстър - Залепените шипове на рамената

След това по задната страна на рамената направих жлеб, който да спира изхлузването на навитите в последствие сухожилие и ленен конец.

Първи лайстър - Жлеб за намотаването

От тук нататък последваха здраво притегнати слоеве от изкуствено сухожилие (може и естествено), ленен конец (може и от коприва), а накрая за херметичност и износоустойчивост – слой от лепило от борова смола.

Първи лайстър - Намотаване с изкуствено сухожилие Първи лайстър - Намотаване с ленен конец Първи лайстър - Облепяне със лепило от смола

След като рамената бяха готови, ги залепих в жлебовете на тялото отново с помощта на лепило от борова смола.

Първи лайстър - Залепване на рамената

 Идва ред и на прикрепянето на централния шип, което също става с помощта на лепило от борова смола, както и на малко подсигуряване с намотки от ленен конец – всичко това отново покрито със смола.

Първи лайстър - Залепяне и намотки на централния шип

Рамената не могат да бъдат държани към тялото само с помощта на лепилото от смола, затова се прави допълнително стегнато омотаване със различни материали. В моя случай бяха пак един слой изкуствено сухожилие, един слой ленен конец, и отгоре запечатване със борова смола.

Първи лайстър - Намотки на тялото и покриване с лепило от смола

Дупката с квадратно сечение, която се вижда на снимката, е за връвта, с която главата се привързва към носещия прът, за да не я загубим, когато хванем риба! 😉 Като финиш огладих дървените части с фина шкурка, гравирах малко инуитски мотиви (които видях от един амулет), и импрегнирах с ленено масло и пчелен восък.

Прътът за лайстъра направих от дълга лескова издънка, в дебелият край на която пробих отверстие-гнездо за заострения заден край на главата. Разцепих го на кръст, за да влиза и излиза малко по-лесно, без да се губи сцепление, и подсигурих срещу по-нататъшно разцепване с малко изкуствено сухожилие. Изпилих и лек улей, в който да пристягам връвчицата, държаща главата, и лайстърът беше готов!

Първи лайстър - Гнездото за свързване с главата Първи лайстър - Привързване към пръта Първи лайстър - Общ вид

Та това е всичко накратко… Мога само да допълня, че лайстърът е тестван и работи! 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

17 Comments

 1. Просто нямам думи.Много ме кефи.Респект.

 2. Е твоя е произведение на изкуството. Аз моя няма да го покажа тогава 🙂

  • Ааа, такива да си ги нямаме! 😉 Друго се разбрахме! Пък и трябваше да си приел поражението още в началото де, ама… 😀 Шегувам се! 😉

 3. Стояне, освен, че си добър в изработката на пособия за оцеляване и лов, си добър и фотограф. Респект и от мен!

 4. Браво!…А да видим как работи?…;)

 5. За видео как работи и да не те обвинят в бракониерство купи си жив шаран и го пусни в някое басейнче. И приятен риболов 😉

 6. Произведение на изкуството. Браво!
  Тяна, за да не се цепи дръжката можеше да направиш отвори с тъничко свредло, ама вече е късно предполагам. Нищо за следващия.

  • Показаният от мен начин е автентичния за подсигуряване срещу разцепване. Дупката със свредлото няма да помогне, мога да го демонстрирам. 😉

 7. Забравих да питам – а как се вади рибата от това зъбато чудо?

  • Ми те са няколко начина: или разчекваш някое от рамената, докато се измъкне рибата; или я натискаш надолу върху страничните шипове, докато изскочи целия среден, след което накланяш главата така, че избутване напред той да не се забие обратно в рибата, и просто я изхлузваш от страничните шипове; или пък… просто дърпаш и пориш докато я откачиш! 🙂

 8. Вярно ли е,че лепилото се прави от борова смула и въглища?
  Или пък само от борова смула?

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: