xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Новият ми рукан (Draw Knife)

| 10 Comments

Новият ми рукан (draw knife)

Това е новият ми рукан (draw knife). Завърших го скоро. Старият нещо не ми харесваше като материал и закалка. Явно някой набързо го е изковал за да свали кората на някое друго дърво.

Този е кован от колега от форума (The Mechanic), а дръжките са брястови, правени от мен. Формата, дебелината и твърдостта ми харесват, и смятам, че ще види доста работа! 😉

Новият ми рукан (draw knife)

Новият ми рукан (draw knife) - Дръжки от бряст

Новият ми рукан (draw knife) - Дръжки от бряст

За тези, които не знаят какво точно представлява този инструмент – това е нож за дялане, с който се работи чрез теглене, обикновено на специално магаре, ако позволява:

Shaving Horse - Начин на работа

Нещо като ренде, но не чак толкова прецизно. Всъщност целта му е бързо и грубо (и не съвсем) да сваля материал, да бели кората на трупи, или да оформя грубо дървени греди.

Първият ми лък - Премахване на кората

Преди е бил често срещан в кутията с инструменти на всеки дърводелец, но напоследък е по-рядък.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

10 Comments

 1. Острието изглежда много добре, масивно е, скосът (доколкото се вижда) е супер. Само дръжките незнам дали няма да е по добър захвата, ако са под ъгъл повече от 90 градуса. На дядо ми едно време поне така бяха направени. Лепени ли са само?
  Много жълт тоя бряст, страхотен е.

  • Дръжките засега са само набити, но много здраво. Ако излязат – ще ги лепя. За ъгъла на дръжките – и други са ми споменавали за това, може да пробвам да ги разтворя малко, макар и така да ми вършат работа.
   Иначе да – това дръвче изкара цвят! 😉

 2. Добре е станал колега, а дръжките само набити ли са и няма ли опасност при дърпане да се изваждат, или си ги лепнал с нещо?

  П.П. Май повтарям въпроса, извинявай, не видях коментарите!

 3. Еееех, аз откога си мечтая за рукан… Браво, добре ти се е получил!

 4. А като се има предвид факта, че е инструмент за обелване на кора на дърво, защо не е леко в дъговидна форма. Така ще обелва с един замах по-голяма част от кората.

  • Руканът не е инструмент само за белене на кора, и аз това мисля съм го написал. На мен поне лично не ми е нужен основно за тази работа. А иначе има и „дъговидни“ варианти, които са по-скоро за дълбаене в дървото, а не за по-лесно сваляне на кора. Със свалянето на кората се справя идеално и правия.

 5. В работилницата имаме един който вече е стар и похабен и мисля да се пробвам да направя един.Сигорну ще е неуспешно първите пъти но… 🙂

 6. рукана е добър.нямате си на идея какви неща могат да се правят с него и различните производни профили.имам наследствен направен от армейска сабя.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.