xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Втори лайстър

| 4 Comments

Втори лайстър - Общ вид

Това е по-малкото братче на първия ми лайстър. Направих ги долу-горе по едно и също време.

Този лайстър е с малко по-различен дизайн, и е предназначен за малко по-дребни риби. Всъщност е нещо като реплика на реален артефакт:

Лайстър - реплика

Материалите за изработката са: ясен за тялото; дрян за рамената; еленов рог за шиповете; и лепило от борова смола, канап и ленен конец за обвързванията. Ето и основните части – тяло, рамена и закрепени за тях шипове:

Втори лайстър - Основни части

Дизайнът е малко по-прост от този на първия лайстър, от гледна точка на поставянето на страничните шипове и каналите за рамената. Шиповете са са вмъкнати и залепени в изпилено под ъгъл отверстие в края на рамената, а самите рамена са фиксирани към тялото с помощта на бамбукови щифтове, за да не мърдат странично.

Втори лайстър - Залепване на шиповете

Рамената, както казах и по-горе, са от дрян, и са извити чрез варене и пристягане в нужната форма.

Втори лайстър - Фиксиране на рамената

Рамената са пристегнати плътно и здраво към тялото с помощта на канап (юта ако не се лъжа, или коноп). Страничните шипове са също пристегнати и подсигурени с ленен конец. Всички тези естествени влакна (както и лайстъра като цяло), са обилно промазани с ленено масло и пчелен восък, за да нямам проблеми с влагата.

Втори лайстър - Общ вид

Първоначално, както се вижда от снимките до тук, бях направил страничните шипове почти да опират един друг върховете си, но после като се замислих, по-дребните риби имат по-малка инертност (заради по-малкото си тегло), и може да не е толкова лесно да разтворят рамената и да преминат през тесния процеп. Ще се получава нещо като избутване на рибата, особено ако ударът идва малко странично. Затова изпилих малко от върховете. Разликата се вижда на следващите две снимки:

Втори лайстър - Първоначално разположение на шиповете Втори лайстър - Крайно разположение на шиповете

А ето го и в сравнение с по-големия брат:

Втори лайстър - Сравнение с първия

Този лайстър все още няма своето бойно кръщение, но не се съмнявам, че ще работи. Може скоро да се направи  нещо в контролирана среда… 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

4 Comments

 1. Аха значи ще копуваш жив шаран 😉 Е дано има и клип.

 2. В какво отношение смесваш лененото масло и пчелния восък?

  • Всъщност първо е импрегниран с ленено масло, докато се напои добре, после е мазан с паста от пчелен восък и ленено масло. Нещо в отношение 1:1, или малко повечко восък, отколкото ленено масло.

 3. Браво Стояне.
  Направо ми се ще да се захвана с не свойствени
  за мен неща.Много са добри и двата.Браво.
  Така като се замисля, нищо чудно да намеря време и да
  пробвам и аз.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.