xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Електронна книга „Полезни български растения“

| 17 Comments

plants_guide-ebook

Времената се менят, технологиите се модернизират. Понякога трябва да отдадем дължимото и на тях. Ето защо реших да пусна Наръчника „Полезни български растения“ и във формат за електронна книга.

Визуално разликите с формата за разпечатване са тия, че списъка със съдържанието е преместен в началото на книжката (за по-голямо удобство), и че всеки ред в него е активна връзка към страницата на конкретното растение – т.е. не ви се налага да прелиствате страница по страница до там, а да прескочите с едно кликване.

Освен това можете да използвате и други полезни функции на самото устройство-четец за електронни книга, като например промяна на размера на шрифта, неговия вид, разстояние между редове, търсене на конкретни думи, отбелязване на пасажи, добавяне на бележки и т.н.

Принципно съм се постарал да оптимизирам книжката за четците Kindle на Amazon, защото са най-популярните в момента, а и защото аз самия ползвам такъв. Мисля, че с тях няма да има проблеми. Ако нямате такъв четец, то пак имате варианти, защото има софтуер, който да си инсталирате за Windows, Mac, iPhone, iPad, Android, BlackBerry и т.н.

Изтегли наръчника...

Формати: MOBI, EPUB, FB2

*Забележка: От предложените формати съм тествал само .mobi! Останалите са създадени чрез конвертор, и не мога да гарантирам, че всичко при тях ще е наред!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

17 Comments

 1. Супер полезно с илюстрациите, в нас ще пробвам EPUB-a на моето Престижо и ще докладвам!

  • На моя четец Prestigio ЕPUB-a се отвори безпроблемно. Няма обаче съдържание /има само Inline TOC и на четеца не може да се ползва/ и отделните глави за повечето растения са разцепени на две /може нарочно така да си го направил/. Абсолютно същото е с MOONREADER /андроид/, там линковете са активни.

   • За epub-a не знам защо е така, но да – главите са разделени на по две страници – първата е името с голямата картинка, а двете по-малки изображения с текста са на втората страница.

 2. 22 MB за Mobi 107 страници? Може би картинките са прекалено големи?

  • 107 страници?! Електронните книги не измерват текста във фиксирани страници. Оригиналната книжка е 200 страници, това само ориентировъчно. А иначе разбира се, че обема идва от изображенията. Цветни са, и що-годе детайлни. Приложил съм им необходимите компресии, а и самият .моби е генериран с по-голямата компресия. Явно така се получава. Но пък си мисля, че 22 мб не е чак толкова болка за умиране… 😉

 3. Приемаш ли допълнения по темата?

  • Какво точно имаш предвид?! Ако е за още растения – да, могат да се добавят, и по принцип книжката си е оставена отворена. Имам планове занапред да добавям още, но да ми се отвори време… 😉

 4. Идеята за електронна книга е чудесна. 🙂

  И аз имам още 2-3 ядливи растения наум, които бих добавил, в случай че приемаш допълнения.

 5. Супер, ще се пробвам да го подкарам на Андроид.

 6. Не мога да отворя ФБ2-файла. Аз лично намирам този формат за най-удобен за четене с телефона и с всякакви други андроидски устройства.

  • Както казах, епуб и фб2 файловете ги правих с конвертор (Calibre). Не съм ги тествал на устройства, защото нямам такива под ръка. Ако някой може да генерира работещ фб2 от предложения моби и епуб – с радост ще заменя сегашния!

   • Тяна, какво ще кажеш да публикуваш книгата в Читанка-та (http://chitanka.info/). Там със сигурност има майстори, които могат да конвертират във всякакви формати. Имам една дружка която активно работи за читанката и смятам че няма да откаже да помогне, дори и да не си склонен да я публикуваш там.

    • Ми ако искаш мога да ти дам изходните файлове да й ги дадеш, пък тя ако реши – може и в читанката да я качи. Все пак за свободно ползване е направена! 😉

 7. Браво, Стояне! Ще я кача и аз на моя киндъл. Благодарности.

 8. Благодаря на Стоян за книжката, отдавна търся нещо такова да си кача на електронната книга. На 7 инч.Сони епъб-а се чете сравн. добре – съдържанието работи, на места има разместени страници – не се вижда цялата картинка, не се преобразува кирилицата на някое заглавие, но като цяло е добре.

 9. Колко е приятно да си в час и да си гледаш електронната книга!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.