xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Лък за сина ми…

| 12 Comments

Детски лък

За да не кажат хората, че „на обущаря децата ходят боси“, реших да направя и един хубав детски лък за големият ми син! Така хем ще събудя интереса му (надявам се!) – хем ще ходим да си стреляме заедно…

Лъкчето се получи красиво, и прилично силно (даже мисля, че попрекалих). Направено е от бряст, а кафявият цвят е от воден байц палисандър. Има лепени подложки от маклура на ноковете.

Детски лък - АнфасДетски лък - ПрофилДетски лък - По дължина

Ето по-конкретни параметри:

 • Обща дължина – 105.5 см (41.5 in)
 • Дължина от нок до нок (ntn) – 103.5 см (40.7 in)
 • Дължина на дръжката – 7 см (2.8 in)
 • Ширина на дръжката – 2 см (0.8 in)
 • Дебелина на дръжката – 2.2 см (0.9 in)
 • Ширина на рамото до дръжката – 27.5 мм (1.08 in)
 • Ширина в средата на рамото – 24.5 мм (~ 1 in)
 • Ширина при ноковете – 10 мм (0.4 in)
 • Дебелина на рамото при дръжката – 9 мм (0.4 in)
 • Дебелина в средата на рамото – 6.5 мм (o.26 in)
 • Дебелина на рамото при нока – 5 мм (0.2 in)
 • Сила – 7.260 кг при 46 см (16# @ 18“)
 • Тегло – 144 грама

Това е първият приличен детски лък който правя. Какви са ми впечатленията от работата: На пръв поглед изглежда, че да се направи малък лък е лесна работа. Реално обаче, нещата са даже малко по-трудни. При такива размери и дебелини на рамото, тилеринга става малко сложна задача, защото дори миниатюрно отнемане на материал от корема на лъка оказва забележима промяна в извивката на рамото. Трябва да се работи много бавно и внимателно. Финалният тилеринг съм го правил с шкурка 250, защото и циклата ми се струваше, че взима много.

Заготовката имаше изявен рефлекс в горното рамо, който в голяма част се запази и в завършеният лък. Долното рамо беше с по-незабележим и се изправи. Хубавото е, че дори след стотици опъвания до пълен опън (46 см, че дори и до 48), лъкчето продължава да запазва рефлекса си в отпуснато състояние, което е знак, че съм работил добре! 🙂

Детски лък - Естествен рефлекс

Тетивата е направена от 6 нишки здрав ленен конец, със сървинг от издръжливо синтетично влакно. Брейстът (разстоянието от тетивата до дръжката на на натегнат лък), е 4 инча (10 см).

Детски лък - Натегнат на 4 инча

Дръжката е увита стегнато с ленен конец…

Детски лък - Дръжка

…а на обратната й страна са отбелязани силата и опъна на лъка, както и името на притежателя му!

Детски лък - Марка

Ноковете, както казах, са с лепени подложки от маклура, и придават интересен акцент на върховете.

Детски лък - Горен нок Детски лък - Долен нок

Като за начало, направих една 50 сантиметрова стрела от леска с общо тегло около 11-12 грама (малко над оптималната за лък с такава сила). Оперението й е с 3 инчови пера тип „Щит“. Върхът изпилих от парче месингова пръчка. Нокът е оставен малко по-дебел и коничен, за да може да се стреля и с т.нар. „първичен захват“, който е по-удобен за малките деца, а и за неопитните.

Детски лък - Стрела с 3 инча перо "Щит" Детски лък - Месингов връх Детски лък - Нок на стрелата

И така, ето ни и готови за първи проби!

Детски лък - На рамо... Детски лък - На рамо...

Вече казах, че вероятно съм прекалил със силата на лъка, което си личи от следващата снимка. Или ще трябва да минем на упражнения и усвояване на техниката, или да направя още един лък, който да е малко по-слаб, и да служи за преминаване към този. Ще видим…

Детски лък - Първи опити...

Айде татко да покаже как трябва!

Детски лък - Пълен опън

Въпреки това, малкия много хареса лъка си! Смееше се с пълно гърло всеки път, когато успееше да направи сполучлив и далечен изстрел. Особено беше впечатлен от огромното (според неговите представи) разстояние, което прелетя стрелата, когато направих с него далечен изстрел! Дано интересът му да остане и за напред!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

12 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: