xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Цитати…

| 5 Comments

ray_mears_203_203x152Уменията, за които става дума тук, не са нови. Експертите ги описват от вече почти 100 години насам, групирайки всички тях под добре звучащото определение Уудкрафт (woodcraft) (или бушкрафт – бел.прев.). В по-модерни дни те някак си получиха  „мачо“ имидж, и бяха преименувани в „умения за оцеляване“. Това не е болка за умиране, но факт е, че в течение на този процес много от техниките бяха неправилно описани.

За тези от нас, които са израснали с оригиналните бушкрафт умения, тези грешки са все по-тревожни, отколкото забавни. Но по-важното е, че те бележат постепенното разводняване и изчезване на знанията и опита, който обикновено се е предавал от баща на син, и от майка на дъщеря. Когато всички тия умения един ден изчезнат, това ще е трагедия! Защото те са наше право по рождение! Живата връзка с нашите палеолитни предшественици. Те ни позволяват да гледаме на природата с разбиране и през очите на древните.

Днес уменията се усвояват все по-трудно. Много от старите майстори вече са си отишли, и без реалната необходимост да се живее и оцелява сред дивата природа, малцина са тия, които имат време да осъществят едно дълго „чиракуване“ сред Дивото.

Въпреки това, ако не бързате за никъде, можете постепенно да усвоите и усъвършенствате уменията, които желаете.  Те са уменията на древните, които веднъж научени, могат да ви направят напълно самодостатъчни и самостоятелни в естествената среда. Изучавайки ги, вие със сигурност ще научите и повече за самият себе си.

Но тези умения не са ценни само с това! Дори в нашата ера на космически изследвания, усещането, разбирането, и сливането с природата, което е и резултатът от изучаването им, ще подсили вашата сигурност, ще увеличи съпричастността ви към крехкият свят, в който живеем, и ще ви позволи да се наслаждавате по-пълно на своите разходки сред природата. Сякаш току-що махнали превръзка от очите си, ще бъдете заслепени от гледката, растенията и животните около вас ще станат някак си по-близки и познати, по-полезни и изпълнени със значение.

*      *       *

Дори когато се изкачвате в планината, или се разхождате с раница сред гората, бушкрафт уменията не могат да бъдат „изключени“ и изведнъж ще се усетите, как наблюдавате кълвачите и великолепните соколи от върха на някой хълм, или ще допълвате своят предварително пакетиран „походен микс“ със свежи подправки и диви лакомства.

Веднъж едно момченце, което беше на обучение при мен, ме попита: „Ти ще бъдеш наред, ако се случи така, че загубиш раницата и цялата си екипировка, нали?!“ Сякаш заби пирон в главата ми! Когато разберете природата, и се научите как да задоволявате всичките си потребности от нейните дарове, тогава ще остане толкова малко от което да се боите, и толкова много на което да се наслаждавате!

Ray Mears  

Превод: Стоян Стоянов

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

5 Comments

  1. Този човек е може би най-свестния от хората, които се занимават с уудкрафт!!!

    Мъдър човек!

  2. Кефи ме Рей! Именно неговия подход ми е най-много по сърце.

  3. Може би е уместно да се укаже откъде се цитира текста. Иначе с най–добри пожелания, начинанието е чудесно..

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: