xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Курс „Готовност при бедствия“

| 5 Comments

Disaster Preparedness - Statement of Accomplishment

Преди месец завърших един курс на онлайн обучение към Университета в Питсбърг (САЩ). Той беше на тема „Disaster Preparedness” (Готовност при бедствия).

Курсът беше с продължителност 6 седмици, и беше воден от  специалисти в областта, участвали в много случаи на бедствия, между които и земетресението в Хаити, ураганът Катрина, земетресението и цунамито в Япония и др.

Според  даденото описание, курсът имаше за цел обучаващите се да придобият понятие и разбиране за Цикъла на Бедствието, и по-конкретно за фазата на предварителна подтоговка за, и смекчаването на последиците по време, и след  настъпило бедствие. Те трябваше да разработят план за действие на персонално ниво, както и да подобрят осведомеността и отношението си, както по време на бедствия, така и в ежедневният живот.

Целите по-конкретно:

 1. Описване на всяка фаза на цикълът на бедствието, както и нейното предназначение.
 2. Идентифициране на ресурсите и системите за подръжка, достъпни за жертвите, на персонално, локално и национално ниво.
 3. Сравнение и разлики между ресурсите и услугите в различни страни.
 4. Оценка на рисковете, нагласите, и осведомеността в бедственни ситуации.
 5. Изготвяне на персонален план за действие при бедствия, включващ точките вода, храна, подслон, комуникации, транспорт и медицина.

Материалът беше разпределен както казах в 6 седмици, и беше представен в добре направени видео лекции – ясни, точни, обективни, без излишни неща. Към тях вървяха и списъци със задължителна и пожелателна литература, от която всеки желаещ да може да получи по-подробни знания.

Разделите бяха:

Първа седмица: Въведение и Цикъл на Бедствието
Втора седмица: Основи на личната готовност
Трета седмица: Безопасност на личната готовност
Четвърта седмица: Нагласа и Осведоменост
Пета седмица: Международни перспективи
Шеста седмица: Поддръжка и Медицински съображения

Политики за оценяване:

В края на всяка седмица имаше тест, базиран на лекционния материал и допълнителната литература, който имаше максимален брой от 10 точки.

Към тези 60 точки се прибавяха и точките от специалната задача в курса – изготвяне на персонален план за подготовка и действие при бедствия – които бяха максимално 40. Този план трябваше всеки сам да изготви от началото на втората до края на четвъртата седмица от курса, след което той се подлагаше на оценяване от най-малко трима други обучаващи се (моят беше проверен от пет, аз също проверих пет други плана). Плана включваше поредица от пунктове, всеки от които се оценяваше по специален критерий и получаваше определен брой точки, които се сумираха накрая.

Пунктовете бяха:

 1. Персонална информация – дом, семейство, специфични нужди, географско положение и т.н.
 2. Типове бедствия – Описание на най-вероятните видове бедствия, които може да се случат в района, и как те биха са отразили на плана ви за подготовка
 3. Списък на комплектите за „Домашна готовност“, и за спешно реагиране (Home Preparedness и Jump Kit):
  Комплектът за „Домашна готовност“ е голям, и се съхранява на сухо и хладно място в къщата. Той трябва да ви позволи да оцелеете от 3 до 7 дни без никаква външна помощ. Обикновено  съдържа храна, вода, инструменти, аптечка, важни документи, списък с контакти, пари в брой и др. Комплектът за спешно реагиране (“Jump Kit”) е пакет, чанта или раница, която е постоянно опакована и готова за „грабване и евакуация“. Съдържа неща от основна нужда. Прилича на големият комплект, но е по-компактен и за по-кратко време – храна, вода, резервни дрехи, важни документи, медикаменти, пари в брой, инструменти и т.н. Често такъв комплект се държи в багажника на колата.
 4.  План за събиране на семейството – Действия в случай на бедствие, когато всички членове на семейството са извън дома – на работа, училище и т.н. Прибиране вкъщи, взимане на децата, среща на уговорено място, ако домът е недостъпен и т.н.
 5. План на пътища за бягство и придвижванеПлан за напускане на дома и района. За къде, как и по какъв маршрут би станало това, в зависимост от най-възможните видове бедствие за района.
 6. План за аварийна комуникацияПлан за комуникация между членовете на семейството, както и с отговорните органи на областта. Включва и план за подсигуряване в случай че клетъчните телефони и безжичните връзки са извън строя.
 7. Поддръжка на актуалността и функционалността на плановете и екипировкатаПлан за подържане на актуалността на плановете през следващите месеци и години, и проверка и замяна на негодни материали и медикаменти в комплектите.
 8. БиблиографияСписък с използваната при разработването на плана литература

 Накрая на курса точките от седмичните тестове се прибавят към точките от разработения план. Така максималният брой точки, които можете да получите, става 100. Ако сте събрали повече от 80 – получавате „Statement of Accomplishment“ ( „Свидетелство за изпълнение/завършване“, ако трябва да го преведем дословно). Ако имате 90 и повече точки – „Свидетелство за изпълнение/завършване с отличие“! Тука да се изфукаме – аз имах максималният брой точки, както се вижда и на снимката. 🙂 Ако някой иска да огледа документа по от близо – ето файла.

Курса ми хареса, както казах – беше добре направен. Личеше си, че хората знаят кои са най-важните неща, на които трябва да се обърне внимание при евентуално бедствие. Предоставените странични материали и литература също бяха добри, и предоставяха достатъчно информация за всеки, който иска да задълбае повече.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

5 Comments

 1. курса безплатен ли е

 2. Много сме горди с теб Тяна. Не съм се съмнявал, че ще постигнеш завиден резултат. Обаче максимален брой точки е нещо което ни кара да се гордеем заедно с теб. Като ти остане време ще можеш ли да развиеш материала по осемте точки, като интерпретираш и резюмираш поднесеното ви в курса? Вярвам, на всички ще им е интересно, а може да се направи конкурс във форума по темата.

  • Е, айде чак горди! 😉 Той курса не беше ориентиран към специалисти, все пак…
   За развиване и представяне на материала – едва ли ще ми остане достатъчно време в обозримо бъдеще. 🙁 Дори за такива кратки анонси на това, което върша, не ми остава много време напоследък. Иначе материали по темата много, а и курса вероятно ще се повтори след време, защото накрая организаторите искаха фийдбек (обратна връзка), с цел подобряването му за в бъдеще.

 3. Тва с feedback-а е много готино , защото хората разбират къде и при какво са имали трудности курсистите и имат възможност после да го оправят . Честито за преминаването на курса и пожелания на повече хора да го минат…докато имат възможност..и е безплатен .

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: