xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Корекции на лъка в областта на дръжката

| 0 comments

Корекции на лъка в дръжката - Натягане на стягите

Всеки, който е направил поне няколко лъка от естествени материали, вероятно се е сблъскал с този проблем. Ето едно просто решение.

Различни причини може да наложат корекции на лъка в областта на дръжката. Те са основно: изправяне на дефлекс в дръжката, придаване на общ рефлекс, и „връщане“ на тетивата към централната линия на лъка (по принцип тетивата на натегнат лък, погледнат откъм корема, трябва да „разполовяват“ дръжката му – т.е. да вървят по централната му линия ).

Подобни проблеми могат да се решат с ето това приспособление – вид проста преса, и няколко дърводелски стяги.

Корекции на лъка в дръжката - Пресата

Дължината на пресата е 35-40 см. Направена е от дебели дъски, които да удържат на натиска, да не поддават и да се огъват при стягане със стягите. Подложките е добре да са също от трупчета твърдо дърво, като между тях и лъка се поставят допълнителни подложки от дебела кожа, за да не се нарани повърхността му. Кожени и дървени подложки се поставят и под петите на стягите.

С такъв тип преса може да се огъва дърво със размери до над 5 х 5 см! Ако дървото не е по-дебело от 2.5 см, тя може да бъде направена и от по-тънки летви. Достатъчно е при стягането да се огъва детайла, а не пресата!

В конкретния случай аз използвах тази преса за да „върна“ тетивата на един дълъг лък към централната линия на дръжката. По някаква причина тя се беше изместила, и граничеше с единият ръб на дръжката. Това се вижда лесно, когато се опъне някаква връв от връх до връх на рамената (в случая – оранжевия канап).

 Корекции на лъка в дръжката - Отместване на тетивата

Преди да се сложи лъка на пресата, разбира се, дървото трябва да се подготви за самото огъване. За този вид корекции е добре то да се „размекне“ с помощта на „влажна топлина“ – варене във вода, или на водна пара.

Когато дървото е по-дебело от 5 см, то трябва да се вари в продължение на поне един час. Ако е до 2,5 см – може и половин. Влагата и топлината трябва да проникне добре във дълбочина, затова не бъдете прекалено нетърпеливи. Дръжката на този лък е с размери около 3,5 на 3 см, затова реших да се подсигуря, и да я варя на пара в продължение на час.

Съоръжението за варене на пара също е просто – голям съд с вода, върху който се поставя конкретния участък от лъка. Покрива се с домакинско алуминиево фолио, като не е задължително да е плътно, дори е добре да има малки отвори за излизане на парата. Съдът се слага върху газов или електрически котлон, и водата се поддържа на кротко врене.

Корекции на лъка в дръжката - Варене на пара

Корекции на лъка в дръжката - Варене на пара Корекции на лъка в дръжката - Варене на пара

Когато свалите лъка от парата, имате много малко време за което трябва да успеете да го поставите и стегнете на пресата. Гледайте да се вместите в 1 – 1,5 минути! Колкото по-тънък е детайла – толкова по-бързо изстива и се втвърдява, затова трябва да сте колкото се може по-бързи. Пригответе си всичко нужно – стягите отворени, подложките под ръка и т.н.

Когато свалих лъка от парата и го поставих на пресата, приложих натиск от страната, която е по-далеч от временно опънатия канап между върховете му (той има цялостен рефлекс, затова канапа е толкова високо над гърба). Правилото е, че дървото трябва да се огъне с 50% по-далеч, от колкото искаме да е като краен резултат (пример: ако искате да го огънете с 2 см – огъвате 3) . Т.е. за да върна тетивата към средата на дръжката, трябваше да натегна стягите толкова, че тя да премине централната линия с разстояние равно на половината от ширината на лъка (първоначално, както казах, тя граничеше с единия ръб на дръжката).

Корекции на лъка в дръжката - Натягане на стягите

Когато сте готови с корекцията, така стегнатият лък се оставя да престои най-малко 24 часа. Някои майстори на лъкове препоръчват при работа с „бяла“ дървесина (ясен, бряст, явор и т.н.), лъкът да стои в това положение до пълното му изсъхване, което може да отнеме и седмица-две според влажността на въздуха. Във всеки случай, ако не бързате – добре е да му оставите повечко време.

Корекции на лъка в дръжката

Когато нужното време отмине и свалите лъка от пресата, той ще се върне с 50% към старата си форма, така че тетивата вече трябва да се намира ако не точно, то много близо до централната линия на дръжката.

Ако искам да придам цялостен рефлекс на иначе права заготовка, или пък да изправя дефлекс в областта на дръжката, силата ще бъде приложена откъм гърба на лъка, докато върховете на рамената се издигнат на желаното разстояние.

Понякога проблема е по-комплексен: искате да придадете рефлекс на странично огънат (като показания тук) лък. Това не може да се направи в две отделни операции, защото ефекта от първата корекция ще бъде заличен при нагряването за прилагането на втората. Тук отново идва на помощ тази преса: стягите се слагат едновременно и от двете страни: натиск върху гърба, и върху едната страна на лъка.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: