xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Ръчно ковани Bodkin върхове за стрели

| 6 Comments

Ковани Bodkin върхове

Да покажа няколко ръчно ковани върха за стрели тип „bodkin“

Малко повече историческа информация за заинтригуваните:

Bodkin върховете са били широко използвани през Средновековието. Представляват много опростен връх за стрела, изработен от четвъртита стоманена пръчка, която е разплескана в единият си край и завита във фуниевидно гнездо, в което се напъхва тялото на стрелата. Другият край е заострен във връх. Обикновено са били дълги около 10-11 см, и са били дебели около сантиметър.

Използвани са основно като бронебойно оръжие. Били са способни да проникнат през плетена броня (ризница), както и до някаква степен през доспехи. Дългият и тънък връх е успявал да премине през, и да разкъса пръстените на ризницата. Висококачествените доспехи, изработени от листове стомана, ограничават ефективността на бодкин върховете. По-късно разширяващата се употреба на огнестрелните оръжия също помага за „остаряването“ и излизането им от употреба. Въпреки това, бодкин върховете са използвани под различни форми в продължение на няколко стотин години, и са изиграли голяма роля в средновековните войни.

Ковани Bodkin върхове

Показаните от мен бодкини са ръчно ковани от Стефан Чаков. Дълги са между 8 и 9 см, и тежат между 25 и 28 грама. Отворът за тялото на стрелата е 1 см.

Ръчно ковани Bodkin върхове

Имам идея да ги използвам за автентични средновековни стрели за английски дълъг лък, който се надявам някой ден да направя. За да изстреля задоволително стрели с тези върхове, силата му би трябвало да е някъде около 120-140 либри (~55-63 кг), което не ми е много по силите, но ще видим какво ще се получи! 🙂

Ковани Bodkin върхове Ковани Bodkin върхове

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

6 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: