xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Outdoor Survival Skills – Larry Dean Olsen

| 3 Comments

Outdoor Survival Skills - Larry Dean Olsen

Напоследък все по-трудно намирам време за писане и оформяне на сериозни и изчерпателни публикации за блога. Редовните читатели съм сигурен, че вече са го забелязали. Не, не съм загубил интерес и хъс – напротив! Просто за свободното ми време се борят списък със задачи и задължения, които за момента смятам за по-неотложни. Надявам се да дойде време, в което ще мога отново да представям подробните материали, заради които блогът ми (предполагам) стана популярен. Стискам палци това „завръщане“ да е скоро! 🙂

Докато тръпнем в очакване на тия дни, все пак ще се опитвам да пускам по нещо полезно, макар и кратко. Да не се забравим, дето се вика! 😉 Ето например една идея, която ми хрумна днес: Щом не мога да ви представям дълги и изчерпателни публикации на различни бушрафт теми, мога поне да ви насочвам откъде да черпите качествена информация! Ще започна да попълвам категорията „Книги“ с кратки анотации на това, което прочитам в момента, или което съм прочел досега, и смятам за полезно и съдържателно. С други думи – „Препоръчано от Стоян!“. 🙂

Започвам с последната книга, чието четене завърших буквално оня ден: Outdoor Survival Skills на Larry Dean Olsen. По-конкретно шестото й издание от 1998 г.

Накратко кой е Лари Дийн Олсън?

larry_dean_olsenРоден е през 1939 г. в Айдахо. От малък се интересува от коренните американски култури, което го отвежда в обширните пустини на западните Щати. Там той се научава как да живее самодостатъчно само с това, което му предлага природата. Оцеляването, което практикува Лари, е на най-примитивно ниво – всичко се добива от заобикалящата среда, подражавайки на индианската култура Анасази, и внимателно копирайки бита на примитивните Paiute от района на Great Basin Plateau.

През 1960 година започва да води курсове по оцеляване, и скоро през неговото обучение преминават хиляди желаещи. Основател е на Фондацията „Анасази“.

Няколко реда и за книгата…

Както казахме вече, авторът се интересува от коренни култури, и от най-примитивния вид бушкрафт и оцеляване. Книгата е точно в този стил – използват се всички ресурси на средата. Най-общо в книгата се разглеждат следните аспекти:

  •  Подслон – основни положения; направа на wickiup, lean-to и други подслони; употреба на различни материали – треви, камъни, клони, сняг и др.;  „огнено легло“ и други интересни идеи.
  • Огън – основни положения; прахан; чакмак и кремък; боу-дрил; хенд-дрил; пренасяне на огъня и др.
  • Вода – основни положения; жажда; събиране на вода от почва,  от въздуха и от растения; откриване на естествени хранилища; предпазни мерки.
  • Растения – събиране, приготвяне, география, списък с ядливи растения, и др.
  • Животни – капани; консумиране на насекоми, ракообразни, риби, влечуги и земноводни, птици и бозайници; „заешка пръчка“; лов и преследване; консервиране на месо.
  • Специални умения – работа с камък (флинтнапинг) и  кост; лъкове и стрели; тетива; атлатълплетене на въжета; обработка на кожа и др.

Списъкът изглежда доста всеобхватен, но е трудно в книжка от 250 страници да се влезе в големи подробности. По много от конкретните теми информацията е не повече от един абзац, но все пак е достатъчна за да насочи вниманието ви в правилната посока. А допълнителна информация винаги може да се намери от подходящите източници. Въпреки това книжката я смятам за ценна, и вътре могат да се намерят доста добри идеи, както и добри илюстрации. Включени са много примери от личният опит на автора. Написана е увлекателно на достъпен език, и се чете буквално на един дъх.

Приятно четене!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

3 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: