xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Outdoor Survival Skills – Larry Dean Olsen

| 3 Comments

Outdoor Survival Skills - Larry Dean Olsen

Напоследък все по-трудно намирам време за писане и оформяне на сериозни и изчерпателни публикации за блога. Редовните читатели съм сигурен, че вече са го забелязали. Не, не съм загубил интерес и хъс – напротив! Просто за свободното ми време се борят списък със задачи и задължения, които за момента смятам за по-неотложни. Надявам се да дойде време, в което ще мога отново да представям подробните материали, заради които блогът ми (предполагам) стана популярен. Стискам палци това „завръщане“ да е скоро! 🙂

Докато тръпнем в очакване на тия дни, все пак ще се опитвам да пускам по нещо полезно, макар и кратко. Да не се забравим, дето се вика! 😉 Ето например една идея, която ми хрумна днес: Щом не мога да ви представям дълги и изчерпателни публикации на различни бушрафт теми, мога поне да ви насочвам откъде да черпите качествена информация! Ще започна да попълвам категорията „Книги“ с кратки анотации на това, което прочитам в момента, или което съм прочел досега, и смятам за полезно и съдържателно. С други думи – „Препоръчано от Стоян!“. 🙂

Започвам с последната книга, чието четене завърших буквално оня ден: Outdoor Survival Skills на Larry Dean Olsen. По-конкретно шестото й издание от 1998 г.

Накратко кой е Лари Дийн Олсън?

larry_dean_olsenРоден е през 1939 г. в Айдахо. От малък се интересува от коренните американски култури, което го отвежда в обширните пустини на западните Щати. Там той се научава как да живее самодостатъчно само с това, което му предлага природата. Оцеляването, което практикува Лари, е на най-примитивно ниво – всичко се добива от заобикалящата среда, подражавайки на индианската култура Анасази, и внимателно копирайки бита на примитивните Paiute от района на Great Basin Plateau.

През 1960 година започва да води курсове по оцеляване, и скоро през неговото обучение преминават хиляди желаещи. Основател е на Фондацията „Анасази“.

Няколко реда и за книгата…

Както казахме вече, авторът се интересува от коренни култури, и от най-примитивния вид бушкрафт и оцеляване. Книгата е точно в този стил – използват се всички ресурси на средата. Най-общо в книгата се разглеждат следните аспекти:

 •  Подслон – основни положения; направа на wickiup, lean-to и други подслони; употреба на различни материали – треви, камъни, клони, сняг и др.;  „огнено легло“ и други интересни идеи.
 • Огън – основни положения; прахан; чакмак и кремък; боу-дрил; хенд-дрил; пренасяне на огъня и др.
 • Вода – основни положения; жажда; събиране на вода от почва,  от въздуха и от растения; откриване на естествени хранилища; предпазни мерки.
 • Растения – събиране, приготвяне, география, списък с ядливи растения, и др.
 • Животни – капани; консумиране на насекоми, ракообразни, риби, влечуги и земноводни, птици и бозайници; „заешка пръчка“; лов и преследване; консервиране на месо.
 • Специални умения – работа с камък (флинтнапинг) и  кост; лъкове и стрели; тетива; атлатълплетене на въжета; обработка на кожа и др.

Списъкът изглежда доста всеобхватен, но е трудно в книжка от 250 страници да се влезе в големи подробности. По много от конкретните теми информацията е не повече от един абзац, но все пак е достатъчна за да насочи вниманието ви в правилната посока. А допълнителна информация винаги може да се намери от подходящите източници. Въпреки това книжката я смятам за ценна, и вътре могат да се намерят доста добри идеи, както и добри илюстрации. Включени са много примери от личният опит на автора. Написана е увлекателно на достъпен език, и се чете буквално на един дъх.

Приятно четене!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

3 Comments

 1. Zdravei,ot mnogo vreme sledya tvoyat blog i go namiram za mnogo interesen.Nauchih mnogo raboti ot teb i ot tvoyata auditoriya.Daje si vzeh i nyakoya druga kniga za koito nau4ih tuk.A te sa-The Tracker(Tom Brown Jr),Woodcraft & Camping(George Washington Sears-Nessmuk),koyato namiram za izklyuchitelno interesna i polezna i preporuchvam na vseki,i nakraya Essential Bushcraft(Ray Mears).Ako mislish che moje da ti poslujat,moga da ti usluja s tyah zamalko)Bih ti preporuchal da proverish edin sushto taka interesen site,koito e ot skoro,imat i kanal v YouTube – http://bushcraftbartons.com. Izvinyavam se che pisha na latinica.Pozdravi!

 2. Благодаря!
  Изброените книги, без последната, съм ги чел. Благодаря за предложението все пак!

 3. Za nishto,ako iskash da ya razgledash samo kaji.Pozdravi.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.