xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Шестте основни заплахи за оцеляването при зимни условия

| 11 Comments

Оцеляването при зимни условия във големите географски ширини и местностите с голяма надморска височина има своите характерни особенности. С падането на температурите под точката на замръзване на водата и задържането им там за един по-продължителен период от време, човешкото тяло и разум се подлагат на голям стрес. Разбирането на основите на зимното оцеляване ще ви даде по-добър шанс да оцелеете в тези условия, които неслучайно се смятат за едни от най-безмилостните.

Понеже границата между живота и смъртта е много тънка при ниски температури, всеки един физически проблем, с който се сблъскате, ще бъде значително подсилен. Тайната на оцеляването в зимни условия се крие в превенцията на заболяванията и нараняванията, тъй като вашето физическо здраве е решаващо за това, да измъкнете жив себе си и останалите членове от вашата група.

Уврежданията, които студът предизвиква, основно се дължат на липсата на адекватна изолация или липсата на подходяща екипировка и материали. Особенно внимание трябва да се обърне на дрехите, които носите; на подслона, който сте взели със себе си или смятате да построите; на храната и водата, която консумирате; и на специфичните свойства на снега и леда.

Въпреки, че в зимни условия има много заплахи за вашето здраве, следващите шест са посочени като най-сериозни и с които има най-голяма вероятност да се сблъскате при едно зимно оцеляване. Изучаването им ще увеличи познанията ви за оцеляването през зимата и дори може да ви спаси живота.

Измръзване

Когато човек се замисли за оцеляването в зимни условия, едно от първите неща, които минава през съзнанието му е измръзването. То се изразява в замръзването на част от вашето тяло, предизвикано или от недобра изолация или от тесни, стегнати дрехи и обувки, които ограничават потока на топлата кръв към крайниците.
Измръзналата плът обикновенно първоначално се забелязва като блед, приличащ на восък участък от кожата. Ако не се затопли навреме, участъкът бързо се разраства във всички посоки и пораженията стават по-сериозни, като често се стига до разкъсване на кръвоносни съдове и тъкани, загуба на крайник и дори смърт.

При есктремно ниски температури и слабо въздушно течение трябва да сте бдителни и да се опитате да избегнете получаването на измръзвания. Много по-добре е да се опитвате да се справите с измръзването в неговите ранни етапи, отколото да се мъчите с грижите за лошо измръзнали части от вашето тяло.

За да избегнете измръзване, вие трябва:

 • да сте облечени подходящо за студ и вятър;
 • да останете възможно най-сух;
 • да наблюдавате периодично тялото си за първите признаци на измръзване;
 • да се замислите за начините за избягване на студа, включващи изготвянето на подслон и паленето на огън;

Раздвижвайте и разтривайте крайниците, пръстите и изложените на студа части от тялото ви, които са най-предразположени към измръзване, за да може циркулацията на кръвта да ги затопли. Периодично оглеждайте ушите, пръстите и лицето си, за да откриете първите признаци на измръзването. Участъците от тялото ви, които чувствате замръзнали, вкочанени и твърди, трябва незабавно да бъдат затоплени с помоща на дланите, поставянето им в подмишничната ямка, слабините или дори до тялото на някой друг от групата.

Ако все пак някой от крайниците ви замръзне, не ви остава друг избор, освен да го предпазите от размразяване, докато не бъдете спасен. Можете да вървите със замръзнал крак, но размразяването и затоплянето му ще ви докара до невъзможност да се движите със собствени сили.

Ако все още на ползвате трипластовата система за носене на дрехите, строго ви препоръчвам да го направите. Чрез добавяне и премахване на дрехи вие ще можете да задържите тялото си в зоната на оптималната и комфортна температура за подържане на добра кондиция и извършване на различни физически дейности.

Принципно е по-добре да се опитвате да се задържите малко „по-хладни“, отколкото да позволите на тялото си да прегрее и да се изпоти. При минусовите зимни температури да бъдеш влажен, независимо от намокряне или изпотяване, може да се окаже от решаващо значение за оцеляването ви. Запомнете принципа: „Хладен и сух – оставаш жив.“

Окопна болест на краката

Окопната болест може да бъде предизвикана от продължително излагане на влага и температури, които са близо до точката на замръзване. Основни виновници за нея са обувките и чорапите, които са се овлажнили заради условията на средата, или от изпотяването на краката.

В началните стадии на окопната болест плътта на краката ви може да ви изглежда бледа и обезкървена. След това чувството за студ и вкочаненост се усилват и кожата става зачервена или посиняла. Засегнатият крайник се подува и втвърдява до положение, в което ходенето се превръща в трудност.

Ако не се погрижите добре за краката си и лошите условия се задържат, окопната болест може да ги засегне до степен на неизползваемост в рамките дори само на един ден. Откритите рани могат да се влошат и буквално да започнат да гният. Оттук и израза „джунглово гниене“ (jungle rot).

Предпазване от окопна болест по краката

За да избегнете окопната болест трябва:

 • да пазите краката си сухи и топли
 • да сменяте периодично чорапите си
 • периодично да масажирате ходилата си за да ги затоплите и да подобрите циркулацията на кръвта

Слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне е истинска опасност в студените зимни условия. Слънчевата светлина рефлектира от снега и леда, което повишава интензивността на ултравиолетовото лъчение върху откритите участъци от вашата кожа. Големите надморски височини освен това имат и по-рядка и тънка атмосферна обвивка, което позволява преминаването на още по-голямо количество светлина.

Откритите снежни полета в един слънчев ден наподобяват фурна, в която слънчевата светлина рефлектира от всички посоки и удря всяка част от тялото ви. Разбира се вероятността за слънчево изгаряне е най-голяма около устните, носа и очите, което може да доведе до сериозни инфекции в условията на едно оцеляване.

Предпазване от слънчево изгаряне

За да се предпазите от слънчево изгаряне трябва:

 • да прикриете откритите участъци от кожата ви с помоща на дрехи или укритие;
 • да намажете със слънцезащитен крем всеки изложен на слъцето участък от кожата, обръщайки специално внимание на лицето, устните, около очите и ушите;

Снежна слепота

Снежната слепота се предизвиква от отразеният от снега, водата и дори пясъка блясък на слънчевата светлина. Интензивният отблясък от белият сняг в един ясен слънчев ден може лесно да ви заслепи, но дори и леко засенчен от тънка облачна покривка той може да бъде достатъчно силен, за да подложи зрението ви на риск.

Очите, пострадали от снежната слепота, са всъщност пострадали от слънчево изгаряне. Симптомите на снежната слепота включват зачервяване, отток около очите, парене, сълзене и свръхчувствителност на светлина. Очите ви може да се затворят от самосебе си, което ви прави практически сляп. Снежната слепота може да предизвика и силно главоболие.

Предпазване от Снежна слепота

 • слънчевата слепота може да бъде лесно избегната чрез носенето на очила с ултравиолетова защита. Комплектът ви за оцеляване трябва да съдържа един брой, както и слънцезащитен крем за останалите участъци от кожата, изложени на слънчева светлина.
 • ако останете без очила със ултравиолетова защита, може лесно да си изработите предпазители от парче картон, кора от дърво или друг материал, в който направите тънки цепки, през които да гледате. Те ще редуцират отблясъка, който ви удря в очите.

Обезводняване

Това, което много хора дори не подозират за зимните условия е, че студът предизвиква едни от най-сухите условия. Почти всичката налична вода е „заключена“ под формата на лед и сняг и съответно не е достъпна за директна  консумация.

В добавка, екстремно студеният въздух е дори по-сух от този в най-сухата пустиня. Той „изсмуква“ влагата от тялото ви и обезводняването настъпва практически със всяка глътка въздух, която поемате. Понеже усещате студеният въздух, може да се заблудите и да не се замислите, че трябва да поемате толкова течности, колкото и в много горещ ден, а в много случаи дори повече!

Обезводняването през зимата може да бъде много коварно – можете да не усетите жажда дори когато тялото ви има огромна нужда от течности. Бързо ще загубите тонус и духът ви ще се сломи. С намалена ефективност вие ставате по-податлив на ефектите на студа и по-лесно можете да попаднете в инцидент.

Много от ежедневните задачи, като например ходенето и работата, в зимни условия изискват по-големи усилия, отколкото в по-топло време. Това допълнително засилва потребността ви от вода.

Предпазване от обезводняване

За да сте сигурни, че сте добре хидратирани, поемайте редовно течности през равни интервали от време.

 • Ако урината ви е чиста и светла на цвят, то вероятно вие сте добре хидратирани.
 • По принцип колкото по-тъмна и жълта е урината ви – толкова сте по-обезводнен.
 • Планирайте изпиването на около 3,5-4 литра вода на ден.
 • Пийте вода ПРЕДИ да сте се почувствали жадни. Ако сте жадни, значи вече сте обезводнени.

Отрявяне с въглероден окис

Отравянето с въглероден окис е коварна опасност, която може да ви унищожи без дори да усетите, че нещо не е наред.

Винаги, когато имате горящ пламък в затворено пространство, без външна вентилация, вие се излагате на риск от отравяне с въглероден окис. В студените зимни условия тази опасност нараства, заради желанието ви да задържите колкото се може повече топлина в убежището си в опита си да го затоплите.

Източниците на въглероден окис включват печките на дърва, газовите отоплители и откритите огнища. Ако огънят гори с жълт пламък, значи отделя въглероден окис. Ако гори със син пламък, то той е прекалено горещ и не го отделя.

АКО ПЛАМЪКЪТ Е ЖЪЛТ – ЗНАЧИ ОТДЕЛЯ ВЪГЛЕРОДЕН ОКИС!

Симптомите на отравяне с въглероден окис са слабозабележими и включват цялостно чувство за умора, главоболие и гадене. Въпреки това трябва да отбележим, че може въобще да не усетите, че нещо не е наред, докато не припаднете. Невъзможността да говорите и да се движите, след като сте в безсъзнание, евентуално може да предизвика вашата гибел.

Предпазване от отравяне с въглероден окис

Винаги, когато имате какъвто и да е пламък в затворено помещение, вие трябва:

 • да осигурите добра вентилация и достъп на свеж въздух.
 • да се опитате да направите пламъка колкото се може по-горещ, за да не е жълт на цвят.

Основните заплахи за здравето при зимни условия

Като заключение да изредим отново най-основните заплахи за здравето и живота при зимни условия: това са измръзването, окопната болест по краката, слънчевото изгаряне, снежната слепота, обезводняването и отравянето с въглероден окис.

Ако успеете да се предпазите от тези шест големи заплахи за оцеляването в зимни условия, то вие сте на правилния път да излезете жив от създалата се ситуация.

По материали от: www.survivaltopics.com

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

11 Comments

 1. Благодаря за полезната информация.
  За жълтия пламък въобще не се бях замислял!

 2. Полезна информация. Отделно че ще има с какво да будалкам новобранците при следващия ни зимен поход 😉

 3. Еее… то това не е за будалкане. Това са съвети „с цената на злато“, както казват 🙂
  Не, шегата настрани. Добре е човек да си изгради навик да обръща внимание на тези неща, когато е за неопределено време навън в зимни условия.

 4. Я кажи нещо повече за „трипластовата система за носене на дрехите“ … Аз се опитвам да прилагам нещо подобно, не не можах да си изброя тритте пласта 🙂

 5. За трипластовата система за носене на дрехи може би ще пиша по-подробно в някой бъдещ пост, но най-общо мога да кажа, че носене на типове дрехи в следния ред:

  1. Фланелка от материал, който обира потта бързо и я пренася към по-външните пластове дрехи.
  2. Дебела дреха с добри изолационни свойства. Вълнените дрехи са идеални (пуловери и тн.) Целта им е да задържат топлината, отделена от тялото.
  3. Дебела ветро- и водоустойчива връхна дреха (шуби, якета).

  Това е най-общо. Това е за горната част на тялото. За долната може да се подходи по подобен начин, но може и с по-малко пластове.

 6. Евала за сайта. Има много полезна и интересна информация. За отравянето с въглероден окис досега изобщо не съм се и замислял!!!
  Браво още веднъж. И едно голямо БЛАГОДАРЯ от името на всички любители на приключенията сред природата.

 7. И аз благодаря mitakus! За Вас го правя 🙂

 8. Pingback: Правила за облеклото при екстремни зимни условия | xenos::life

 9. Pingback: Термоизолиращо фолио за спешни случаи | xenos::life

 10. Искам само една вметка да направя, чисто практическа.

  В България, смъртните случаи през зимния сезон, в 95% от случаите се дължат на две неща: лавини и хипотермия.

  Измръзване, окопна болест, снежна слепота и т.н. са абсолютно правилно споменати като реални опасности „по принцип“, но в БГ развръзката на събитията – спасение или смърт – се случва доста преди тези потенциални опасности да станат реалност.

  • Прав си за скоростта, с която идва развръзката при нещастни случаи в България. Въпреки повечето от изброените проблеми могат да се появят и за това кратко време. Също така могат да се появят и поотделно при всяко едно прибиваване в планината, особенно без подходящата за това екипировка.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.