xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Вторият ми лък

| 27 Comments

Вторият ми лък

Въпреки снимките, които са се появявали в блога и форума, и въпреки, че го имам от около година, се досетих, че не съм споменавал втория лък, който направих. А вече и трети се задава.  Да попълним пропуска! 🙂

Направих го малко след като завърших първият си лък. От същото дръвче е, от което направих и него. Добра утилизация. 🙂 Цветът се дължи на воден байц с цвят палисандър.

 

Шуменско плато - 01.11.2011 - Вторият ми лък  Шуменско плато - 01.11.2011 - Вторият ми лък

Няколко снимки в действие…

Шуменско плато - 01.11.2011 - Стрелба с лък

Шуменско плато - 01.11.2011 - Стрелба с лък Шуменско плато - 01.11.2011 - Стрелба с лък Шуменско плато - 01.11.2011 - Стрелба с лък

Ето и малко технически данни:

 • Дърво: Мъждрян (бял ясен)
 • Модел: Плосък лък
 • Обща дължина: 174 см (68.5 инча)
 • Дължина от нок до нок (ntn): 170 см (~67 инча)
 • Тегло: 560 грама(19.6 унции )
 • Ширина при нока: 17 мм
 • Ширина в средата на рамото: 36 мм
 • Ширина до дръжката: 42 мм
 • Дължина на дръжката: 10 см (4 инча)
 • Ширина на дръжката: 20 мм
 • Дебелина на дръжката: 32 мм
 • Височина на тетивата (брейст): 13 см (5 инча)
 • Сила: 46 lb @ 28″ ( ~21 кг при 71 см опън)
 • f/d крива – изменение на силата при различен опън (с червено е втория):

Според мен се получи добър лък. Може би най-хубавия от тия, които съм правил до момента (те па цели три 🙂 ). Дано да има и по-хубави! 😉 Скоро, надявам се, ще завърша и третия си лък, и ще представя и него.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

27 Comments

 1. Свалям ти шапка пич,много ме кефиш !!!

 2. Браво Стояне! Честит нов лък(на патерица). Само да те питам- този лък по- силен ли си го направил от предишния?

  • Мерси, Васко! 😉
   @Петър: Да, малко по-силен е от първия (с около 6 паунда). Личи си и от графиката – първият е със синьо, вторият с червено.

 3. Айде честито, па като започнеш да ги продаваш, свирни че съм мераклия.

 4. Мерси! 😉 Първо трябва да направя още няколко пъти по толкова, и да изпочупя поне половината, че да се престраша да продавам. 😉

 5. хахаха ми просто ше ги продаваш евтино ве 😛

  • По начина, по който ги правя в момента, ниската цена не би оправдала труда и времето, което съм отделил. Ще излезе, че ги подарявам едва ли не. Ако искам ниска цена – трябва да си купя машини, които да улесняват и ускоряват процеса. Тогава може би би си струвало. 🙂 Времето ще покаже…

 6. У нас няма пазар за „къстъм“ лъкове, особено традиционни. Дори в Русия, където има много любители на традиционния лък, много клубове за историческа реконструкция (реанектмент) и пр., пазара е доста малък. Имам познат, който прави лъкове по поръчка там, та сме обсъждали този въпрос.

 7. Пробва ли му вече далекобойността?

  • За съжаление, на далекобойност съм го пробвал само веднъж, но с тежки стрели – като за 65 либров лък. Сега имам и такива по мярка, но не съм ходил в полето. Хвърляше с тежките нещо около 125-130 метра, тъй че предполагам с тия по мярка ще е нещо около 150 метра. Трябва да се пробва.

 8. мисълта ми беше не да правиш лъкове за продаване, а да продаваш старите, когато си направиш по-нов

 9. При положение че технологията за правене на лукове не е оцеляла никъде освен в Унгария, на основата на какви данни създаваш своите (писмени почти няма също)?

  • Да, единствено в Унгария е оцеляла технологията за правене на … унгарски лъкове. 🙂 Има си английски, индиански, корейски и разни други, за които технологията се е запазила добре, както и се намират данни в литературата. Моите са създадени по данни за изработката на плосък лък.

 10. В Унгария никаква технология не е оцеляла. Просто преди определен брой години няколко ентусиасти са започнали да четат, да опитват да правят лъкове и някои от тях са постигнали определени успехи.
  Тази технология, която те използват е оцеляла в някои страни в Азия (там вече наистина е оцеляла!), където традицията не е прекъсвала.

  Иначе в цял свят има запазени най-различни традиции в лъкоправството, както и огромна литература по въпроса.

  Което Стоян поясни по-горе. 😉

 11. Малко извън темата, но вижте това

 12. Може ли да дадеш още малко инфо за лъка си, защото си направих примитивен само с нож и (втория) стана доста добър. Въпреки че не съм го замервал както си трябва мисля, че си го бива (за аматьорски). Бих искал да го сравня с по-добър лък (в случая с твоя) по ефективност. Моя е прост лък (около 1.20 м / леска) и има:

  Максимална далекобойност до 45-50 метра.
  Максимална мерна далекобойност (на права стрела) до 20-25м.
  Максимална ефективност до 10-15 метра.

  общо взето масата на стрелите (дрянови, ябълкови и дуралуминий) оказва малко влияние в средните показатели на стрелбата.

 13. Май се ровя в по-старите публикации,но този лък е наистина страхотен!Браво Стояне 😉

 14. stoqne moje li da ka4ish klip v koito pokazvash podrobno kak izrabotvash laka

 15. Стояне,може ли някакъв телефон за връзка или скайп за 1-2 въпроса

 16. Стояне а какво дърво е най подходящо за лък като този

 17. Здравей, Направих си примитивен лък. хвърля на 110 метра макс. трудно се опъва до край но се свиква. Искам да те питам как да съхраня дървото, какъв лак или безир използваш за твойте и кои е най-добрия и качествен метод за съхранението и продължителното ползване без да наврежда на ефективността. Благодаря

  • Здравей, в публикацията ми за първия лък съм описал и начини за традиционно импрегниране на дървени лъкове: https://xenos-bushcraft.com/blog/2011/11/my-first-selfbow-part-two/
   В общи линии се ползват растителни масла, смоли и восъци – ленено, тунгово, пчелен восък, шеллак и т.н. Разбира се, може да се ползва и лак за дърво – например еднокомпонентен уретанов.

 18. Подробно видео за направата на прост лък от Райън Гил: https://www.youtube.com/watch?v=V3v8mvqR8DU&list=PLEReutMt8Is1j7ntkC_xgT_oj_BIOT3y6&index=6

 19. Позволявам си нахалството да предложа видео на още един факир в изработването на лъкове и стрели. Освен това е и опитен бушкрафтър и ловец. Това тук е първото, – https://www.youtube.com/watch?v=DBpH_-8n4uo в което прави примитивен лък използвайки само нож и брадва, а във второто прави рикърв, в работилницата си:https://www.youtube.com/watch?v=XLUn2hOUDoc

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.