xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Кой е Коуди Лъндин?

| 34 Comments

Всеки, който е гледал поне една серия от нашумелият напоследък сериал на Дискавъри „Двойно оцеляване“, не може да не е бил заинтригуван от босоногият мъж с хипарско излъчване, обут в къси панталони, който ходи така, независимо от температурите и условията на средата, и изповядващ идеята, че човек трябва да бъде възможно най-близо до Майката-Природа? Това е Коуди Лъндин! Кой е той – ще ви изложа накратко в следващата публикация.

Коуди Лъндин (Cody Lundin) е минималист, и експерт по оцеляване с примитивни умения и технологии. Подържа оцеляването, базирано върху близостта с Майката-Природа. Той е световно известен професионален инструктор по оцеляване, с над 20 годишен опит. Обучавал е частни, корпоративни, и правителствени агенции, стотици студенти, и десетки национални и международни медийни източници, акцентиращи върху уменията за живот сред дивото, и оцеляването и подготвеността в градска, и природна среда.

Ходи босоног вече повече от 20 години, което е част от неговата собствена философия на самостоятелност, и самодостатъчност.

Любовта на Коуди Лъндин към всичко, което те прави самостоятелен, и самодостатъчен в природни условия, се появява още в детството му, когато е разпалена от дядо му и баба му. Техният селски, Северно-Дакотски начин на живот близо до земята, и правенето на много, с помощта на малко, е първият му сблъсък с това, което фамилията и днес все още нарича „добрият стар пионерски дух“.

Единствено дете в семейство на военни, Коуди често сменя местожителството си. Живял е известно време дори в Европа. По време на тези години на миграция, без място, което да може наистина да нарече свой дом, природата се превръща в негов постоянен спътник – независимо дали в близката гора, или в задният двор.

По време на тийнейджърските си години в прериите и планините на Уайоминг, неговият интерес към тренировките в самостоятелност продължават. Той често пътува сам сред пустошта, със спартанска екипировка, и парче рибарска корда, с която прави импровизирани въдици за пъстърва. Завършил гимназия, Коуди прави първият си „комплект за оцеляване“, пригоден за живот по пътищата, и се качва на автобус, отпътуващ на запад, носейки само една торба и китарата си, правейки сурови избори, които едва ли не ще струват живота му не веднъж. Живее по градските улици, сам в горите, и в радикална комуна на няколко мили от Мексиканската граница, и като цяло се потапя в мрачните години, които той обича да нарича „моето обучение като войн“.

Животът на Лъндин се променя завинаги, когато той изживява трансформация в пустошта Ред Рок на Седона, Аризона. Това дълбоко преживяване с естественият свят го вдъхновява да промени живота си, и да споделя Природата с останалите. След това, той съзнателно навлиза в дългогодишен път на трудни избори, лишения, и самоусъвършенстване.

През 1991-ва година, Коуди основава „Училище за Коренни умения за живот“ (Aboriginal Living Skills School), използвайки същата страст, решителност, и психическа издръжливост, които е използвал и за преодоляването на личните си предизвикателства, и „излекуване“ на живота си. Там той преподава съвременни умения за оцеляване в дивата природа, примитивни умения за живот, оцеляване в градски условия, и домашна подготвеност.

Лъндин е световно известен професионалист в своята област, и автор на две книги-бестселъри на темата Оцеляване и Подготвеност: „98.6 Фаренхайт: Изкуството да запазиш задника си жив“ (98.6 Degrees: The Art of Keeping Your Ass Alive), и „Когато настане Ад под небето: Нещата, от които се нуждаете, за да оцелеете, когато бедствието удари“ (When All Hell Breaks Loose: Stuff You Need to Survive When Disaster Strikes).

Неговият опит в уменията му за живот на открито идват от житейският му опит, включващ две години прекарани в подслон от клони в гората, където спи върху постеля от борови иглички, и готви на открит огън. Като резултат на уменията и отдадеността му, Коуди е включен в десетки национални и международни медийни източници, включващи: „The Today Show“, „The Discovery Channel“, „The History Channel“, „Dateline NBC“, „CBS News“, „USA Today“, „The New York Times“, „The Donny and Marie Show“, „The Weather Channel“, „Newsweek magazine“ и „CBC Radio One; Canada“.

През септември 1999-та година, Коуди има честта да бъде третият човек в историята на списанието „Backpacker“, който се появява на корицата му, и в което е включена историята на неговите опит, умения, и философия за оцеляването. През Юли 2009-та, той е избран за участие в сериала на Дискавъри Ченъл „Двойно оцеляване“ (Dual Survival), където си партнира с Дейв Кентърбъри.

Когато не преподава в собственото си училище, Коуди е асистент-преподавател в Колежа Явапай (Yavapai College), и преподавател в Института в Екоса (Ecosa Institute). Той преподава с рядко срещана енергия и хумор на отделни хора, групи, училища, и различни организации в цяла Америка, и зад граница.

Коуди Лъндин живее в собственоръчно проектирано вкопано в земята жилище, захранвано от слънчева енергия (off-the-grid), във високата пустинна пустош на Северна Аризона. Там той улавя дъждовната вода, превръща отпадъците си в компост, и не плаща сметки за отопление и охлаждане. Той е единственият човек в Аризона, който има лиценз да лови риба с голи ръце!

Това е накратко Коуди! Да се надяваме, че и за напред ще ни радва с нови книги, и телевизионни участия!

По материали от: www.codylundin.com, Wikipedia, и Discovery Channel

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
34 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: