xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Светът преди вчера: Какво можем да научим от традиционните общества?“ – Джаред Даймънд

| 2 Comments

Светът преди вчера - Джаред Даймънд

В края на миналата година като подарък от „група софийски бушкрафтъри“ (не се издадоха, ‘начи! 😉 ), получих книга, която много ми се искаше да прочета. Става дума за „Светът преди вчера: Какво можем да научим от традиционните общества?“ на Джаред Даймънд (The World Until Yesterday: What Can We Learn from Traditional Societies? – Jared Diamond), която току-що беше излязла на български език.

Кой е Джаред Даймънд?

jared_diamondДжаред Мейсън Дайъмънд (Jared Mason Diamond), е американски еволюционен биолог, физиолог и биогеограф. Роден е на 10 септември 1937. Известен е най-вече с книгата си, спечелила награда Пулицър – „Пушки, вируси и стомана“ (Guns, Germs and Steel), в която обяснява кои са факторите (географски, културни, природни и технологични), които са направили Западната култура доминираща в света. Тази книга също е издадена на български, но не съм я чел. Спомням си обаче добре филма на National Geographic по нея, който ме беше впечатлил доста.

За щастие, на български има и още една заслужаваща си да се прочете книга на Дж. Даймънд – „Колапсът: Човешките общества между успеха и провала“, в която той изследва какво е предизвикало загиването на някои от великите цивилизации от миналото и разсъждава какво може да научи съвременното общество от техните съдби. Нея също не съм чел, но съм виждал добри отзиви.

 

За книгата…

Голяма част от нашето модерно общество приема повечето ни придобивки като даденост – електричество, телекомуникации, пътувания по въздух, суша и вода, писменост, задоволеност с храни и стоки, и т.н. и т.н… Но истината е, че през огромната част от досегашното си съществуване (близо 6 милиона години), човешкото общество е нямало нито една от тях.

 Макар пропастта, която стои между нас и нашите примитивни предшественици, да изглежда непреодолима, ние все пак можем да зърнем една голяма част от предишният си начин на живот, като се загледаме в този на традиционните общества – днешни, и съществували до скоро. Общества, като тези на планинците от Нова Гвинея, ни напомнят, че от еволюционна гледна точка всичко се е променило едва вчера, и че ние – модерните хора – все още имаме тела и социални навици, които ни правят по-пригодни към традиционния, отколкото към модерния начин на живот.

 В книгата Дж. Даймънд използва десетилетията свой полеви опит сред обществата на Тихоокеанските острови, както и сведения от инуитите, амазонските индианци, племената в Африка и др., за да обобщи и представи приликите и разликите между нашето минало и настояще, и какво отражение имат те върху животът ни днес. От какво можем да се поучим, какво сме подобрили, и какво е по-добре, че сме забравили. Все пак експериментите, които провеждаме в днешното си общество, може би вече са били правени, и може би времето е отсяло най-практичното?!

 Сред основните аспекти на общественият живот, които са засегнати в книгата са: собственост и граници; приятели, врагове и чужди; търговия; мир и война; обезщетения; форми на управление; държавна власт и правораздаване; възпитание на подрастващите; отношение към възрастните;  опасности и рискове; насилие; болести; стопанисване на земята; религия; езици; здравеопазване; незаразни и „модерни“ болести и т.н. и т.н.

 Даймънд не се опитва да романтизира традиционните общества, и много от темите са шокиращи или провокативни, но те дават една по-ясна представа и обяснение за нашата природа. Книгата е поучителна и приятна за четене. На някой може да им се стори малко по-дебеличка, но аз такива ги обичам! 🙂 Препоръчвам с две ръце!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

2 Comments

  1. звучи интересно,макар че не съм сигурен до колко може толкова различни култури да се съберат в една книга….като цяло това което „знам“ за древните култури е че имат доста общо…без да го занят 😉 така че може би точно това изтъква автора.при първа възможност ще се снабдя и аз че и без това ми се изчерпват книгите 🙂

  2. Браво, много добро ревю! Ще потърся и аз тази книга.
    По книгата му „Колапсът: Човешките общества между успеха и провала“ – има и филм: „Collapse“ – има го в kolibka.com:

    http://kolibka.com/download.php?mid=11329

    субтитри: http://kolibka.com/download.php?sid=11329

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.