xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Самоделен инструмент за сървинг на тетива

| 0 comments

Инструмент за сървинг - Общ вид

Ето моето решение за тази полезна малка джаджа, която спестява толкова време и усилия!

Първо: какво представлява този инструмент? – С негова помощ се прави доста плътен и стегнат сървинг на тетива за лък (може и арбалет)! Какво е сървинг? – намотаване на издръжливо на износване влакно върху тетивата, което я предпазва от повреди и износване от триенето с пръстите, ноковете на стрелите, и удари в предмишницата на държащата лъка ръка.

Досега съм правил сървинг на ръка, но това е бавно и уморително за пръстите занимание. Затова реших да прибегна до техническа помощ! Подобни джаджи се продават навсякъде в Нета, но да дам между 10 и 40 долара за нещо, което мога да си направя и сам за няколко часа, не ми изглеждаше добра оферта!

Какво е нужно за изработката на този конкретен модел:

  • парче твърдо дърво (в моя случай импрегниран бук)
  • две метални пластинки
  • 4 малки винта за дърво
  • макара за конеца
  • болт, гайка с „уши“ и две шайби с подходящия за макарата размер

Инструмент за сървинг - Съставни части

Като размери мога да ви предложа тези, които съм нанесъл на скицата, която набързо си нахвърлях на парче хартия, преди да се заловя с изработката:

Инструмент за сървинг - План

Разбира се, този план е чисто ориентировъчен, всеки може да си го модифицира както му е удобно! Размерите в случая бяха диктувани от макарата, която намерих.

На скицата може да забележите два детайла, които ги няма във финалния вариант – двете пръчки под горния отвор, намиращи се срещу винтовете, захващащи металните пластинки към дървената основа. Те трябваше да са метални, и влакното да прави осморка около тях, преди да влезе в отвора горе. Това щеше да добави триене, което да опъва добре конеца при намотаването му. В последния момент се отказах от тях, защото реших, че натягането мога достатъчно добре да го постигна и само със затягане на гайката на макарата!

В крайна сметка се получи ето това:

Инструмент за сървинг - Общ видИнструмент за сървинг - Улеят за тетивата с отвора

За да не излиза конеца от отвора, когато не ползвам джаджата, направих леко зарязване в ръба на макарата, където да го защипвам:

Инструмент за сървинг - Защипване на конеца

Повече разяснения върху самото устройство и начина на изработка няма да давам, защото мисля, че от снимките всичко е достатъчно ясно! Същото важи и за начина на употреба – който знае какво е сървинг, и поне е виждал как се прави – със сигурност знае и как действат тия инструменти! Накратко – при въртенето на джаджата около натегнатата тетива, конецът се намотава плътно и стегнато около нея, благодарение на съпротивлението, оказвано му от натегнатата до нужната степен посредством гайката макара.

Инструмент за сървинг - Употреба

Това е! Приятна работа! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: