xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Stay Alive!: Survival skills you need“ – John D. McCann

| 0 comments

Stay Alive!: Survival Skills You Need

„Остани жив!: Уменията за оцеляване, от които се нуждаете“ с автор Джон Д. МакКейн е една от последните книги, които успях да прочета. Много кратко ревю за нея…

John D. McCannДжон Д. МакКейн е инструктор по оцеляване, автор на бестселъра „Build the Perfect Survival Kit“ („Създаване на перфектният комплект за оцеляване“). Основател е на Survival Resources – специализирана фирма, предлагаща проектирани и създадени лично от Джон комплекти за оцеляване, компоненти за тях (от които да съставите собствен такъв), както и курсове по оцеляване.

Основавайки се на основните елементи, представени в първата му книга – „Build the Perfect Survival Kit“ – авторът конкретизира върху психиката и нагласата на оцеляващия, нужни за излизането му жив от най-често срещаните критични ситуации, след което преминава към разискване на всички под-категории умения, които ще ви се наложи да приложите в тези ситуации, включващи:

  • Комплекти за оцеляване
  • Ножове и инструменти
  • Огън
  • Подслон
  • Вода
  • Сигнализация
  • Навигация
  • Храна
  • Първа помощ

Kнигата не е точно бушкрафт ориентирана. В нея няма да намерите описания на примитивни умения, даващи ви независимост и неопределено по продължителност преживяване в естествена природна среда – ориентирана е по-скоро към подготовката (психика, знания и екипировка) за преживяване на критични ситуации, застрашаващи пряко физическото ви оцеляване. Въпреки това, редом с изобилието от примери за качествена и проверена в практиката екипировка, която можете да намерите на пазара, ще откриете и съвети за справянето с проблемите с подръчни материали (ако това е възможно, разбира се!).

Нещата, казани в книгата, не са кой-знае каква новост за всеки, прочел поне няколко от най-продаваните такива на тази тематика. За мен лично най-ценното в нея бяха именно примерите за конкретни продукти, които авторът лично е тествал, и споделя своя опит и мнение за тях.

Книгата може да се закупи както на хартиен носител, така и в електронен формат (Киндъл версия).

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: