xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Магаре за дялане – версия 2

| 1 Comment

Магаре за дялане (версия 2) - Цялостен вид

Това е новата ми придобивка – още едно магаре за дялане (shaving horse). Втора, подобрена версия!

Какво точно представлява магарето за дялане, няма да обяснявам. Писах малко по-дълго и широко в тази публикация. Затова и тук няма да се отплесвам в дълги обяснения. Защо още едно ли? И с какво е по-добро от предишното? – Ами този вариант е малко повече ориентиран към нуждите на майсторите-лъкоправци. Т.е. – за изработка на лъкове.

Точно заради тази специфична дейност платформата за поставяне на детайла свършва точно до предния ръб на магарето – за да може да се слагат дълги детайли, каквито са лъковете например.

Магаре за дялане (версия 2) - С работен детайл Магаре за дялане (версия 2) - С работен детайл

Самата стяга също е направена така, че достъпът от едната й страна да е свободен. Това пък е с цел да може в нея да се постави и натегнат лък. Което би било невъзможно при затворена от двете страни стяга (каквато има старото ми магаре), без да се наложи тетивата да бъде свалена. Това причинява известни неудобства, и бави работата при финалният тилеринг на лъка, където се премахват минимални количества дървесина, и се правят постоянни проби.

Магаре за дялане (версия 2) - Стягата Магаре за дялане (версия 2) - Стягата отстрани

Рамото на стягата не е фиксирано перманентно за остта (както е при предходното ми магаре), а може да се поставя в различни положения, в зависимост от дебелината на обработвания детайл. Така мога да работя с дебелини на материала от кибритена клечка – до над 10 см (последното едва ли ще се наложи някога 🙂 ).

Магаре за дялане (версия 2) - Стягата Магаре за дялане (версия 2) - Максимален обхват

Плановете за магарето не са мои, намерих ги в Интернет. Просто направих малко модификации и корекции. Ако някой иска да си направи нещо подобно – ето ги оригиналните – ЦЪК.

Материалът е чамова талпа с дебелина 4-5 см. Използвани са шпилки 6 и 10 мм (съответно за закрепване на главата, и за ос на рамото). Не са използвани пирони – само дървени сглобки и винтове за дърво с дължина 75 и 100 мм. Обща цена на проекта (ако си купувате всичко ново) – някъде около 30-тина лева!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

One Comment

  1. Pingback: Малък рукан | xenos::bushcraft

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: