xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Дъговиден трион (джага, бичкия)

| 1 Comment

Дъговиден трион (джага, бичкия)

Още една нова придобивка – собственоръчно изработен дъговиден трион (бичкия, джага)

И той беше отдавна в списъка ми с „нещата, които трябва да имам, но още нямам време да ги направя“. Забавянето с реализацията до голяма степен може би идваше и от това, че не бях решил какъв точно дизайн да избера. Побутването дойде от един клип на датчанина Rune Malte Bertram-Nielsen (ще го покажа по-долу).

Дъговидния трион (бичкия, джага) най-общо казано, представлява трион, опънат с помощта на рамка от дърво, метал или друг подходящ материал. Има различни разновидности и форми, но идеята е една и съща. Избрах си класическа форма и материал дърво (няма нужда да обяснявам защо 🙂 ).

При изработката следвах изцяло чудесно заснетият и подробен клип на Rune, който споменах по-горе. Ето можете да го изгледате тук, което ще ми спести много от обясненията по направата:

Една от любимите ми дървесини е тази на бряста – жилава, твърда, не много тежка, а и красива. И в този случай реших да работя с нея. Използвах участъци с естествена извивка възможно най-близа до тази на елементите на бичкията, които щях да направя от тях.

Дъговиден трион (джага, бичкия) - Заготовките

Дървените елементи на триона са четири: две странични рамена, напречна летва и летвичка за натягане (съжалявам, сигурно си имат имена, но аз не ги знам! 🙂 ) Останалите два елемента са щифтовете за лентата и здравото въженце.

Щифтовете могат да бъдат направени от твърдо дърво дори и на място, но аз предпочетох да ги направя от точно отрязани парчета шпилка. Въженцето е паракорд 550, който знаем има и много други приложения на терен!

Дъговиден трион (джага, бичкия) - Летвичката за натягане

Както сте видели от клипа, страничните рамена се сглобяват с напречната летва посредством добре напасната сглобка тип „чеп и длаб“.

Дъговиден трион (джага, бичкия) - Сглобката

Това е според мен най-пипкавата част от цялата изработка. Определено не е толкова бързо и лесно, както изглежда в клипчето. Внимателно дълбаене с длетото, постоянни проверки и корекции, докато всичко си легне на мястото.

Дъговиден трион (джага, бичкия) - Издълбаване на сглобката

Лентата, която използвах за триона, е на Bahco – 53 сантиметрова. Всъщност използвах две такива – за суха и за сурова дървесина. Те са еднакви по дължина и са взаимозаменяеми.

Дъговиден трион (джага, бичкия) -  Щифта

Ако трябва да избера обаче една – бих избрал тази за сурово дърво. Тя се справя добре и със сухо, докато тази за сухо не е толкова добра на сурово дърво. Според дължината на лентата изчислих и размерите на останалите части на триона. Така те излязоха съответно :

  • Рамо – 36 см
  • Напречна летва – 46 см
  • Летвичка за натягане – 17 см

От следващата снимка може да си свалите и точните форми, ако желаете…

Дъговиден трион (джага, бичкия) - Размери на елементите

Дървените части на триона излязоха почти изцяло от сърцевината на бряста, което ги направи с много красив цвят. Импрегнирах ги с тунгово масло и повърхностно с паста от пчелен восък.

Дъговиден трион (джага, бичкия) - Комплекта

Когато се натегне достатъчно, целият трион се стабилизира толкова добре, че все едно е излят на цяло по калъп! Няма никакви луфтове, скърцания и прочее. Стои добре в ръката и е приятно да се работи с него!

Дъговиден трион (джага, бичкия) - Цялостен вид

Просветът между режещият ръб на лентата и напречната летва на рамката е около 18 см. Това значи, че той може да отреже чисто и наведнъж дръвче с този диаметър, и минимум два пъти по-дебело, ако се подходи от няколко страни.

Дъговиден трион (джага, бичкия) - В употреба

В разглобен вид не заема много място и следващото нещо, което ще направя, е някакъв калъф в който да събирам частите му, когато смятам да го взимам със себе си по разходки и лагерувания. А както се досещате, на такива места ще се намира достатъчно работа за него, с която не се и съмнявам, че ще се справя перфектно! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

One Comment

  1. Здравейте, дали се занимавате с изработката на такава бичкия и какви пари би струвало? Предварително Благодаря.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.