xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Колко дълго можем да преживеем без храна?

| 13 Comments

Наличието на предварително подготвени запаси от храна, на които да разчитате при преодоляването на трудностите, пред които ви изправя една ситуация на оцеляване, е много важно. В много такива ситуации живота без достатъчно храна се превръща в истински проблем. Изобилието от хранителни магазини и ресторанти, достъпни зад всеки ъгъл, ни кара да не се замисляме много-много къде ще намерим продуктите за следващото ни хранене. Но когато тези магазини и ресторанти бъдат разрушени по някаква причина, като например масови безредици, или по чисто географски причини не можем да ги достигнем (ако сте се загубили, наранили сте се сериозно, намирате се в безлюдна местност или дори в затвора), тогава бързо усещаме недостига на храна и намирането й се превръща в основен приоритет.

Симтоми на Недостатъчното консумиране на храна

Въпреки, че не е толкова критична, колкото да останете без вода, липсата дори на няколко поредни хранения може да доведе до редица нежелани усложнения.
Това, че не сме се хранили няколко дни или дори седмица, няма да ни накара да умрем от глад, но недохранването дори за един ден може да причини:

 • Раздразнителност
 • Слаба мотивация
 • Летаргия
 • Физическа слабост
 • Объркване и дезориентация
 • Лоша преценка
 • Отслабване на имунната система
 • Трудност при подържането на телесната температура, което може да доведе до хипотермия, топлинно изтощение или дори слънчев удар.

Тези сиптоми могат да намалят вероятността да оцелеете.

Само оцеляващия с пълен стомах може да поеме предизвикателствата, които нещастието ще захвърли на пътя му.

Фактори, определящи продължителността на живота без храна

Макар, че не може да има точни цифри, опитът показва, че има граници за това, колко дълго може човек да преживее без храна, преди да се появят характерните признаци на гладната смърт.
Колко дълго можете да преживеете без храна зависи от редица фактори, включващи:

 • Начално състояние на здравето. Тези, които са физически здрави и са консумирали изобилие от добри храни имат предимство. В началото на период с недостиг на храна, техните тела са  предварително запасени с хранителни вещества. В такива периоди тялото може да използва тези запаси и да удължи времето, в което могат да живеят без храна.
 • Развитието на мускулите. Мускулите се разграждат от гладуващото тяло и се използват за набавяне на енергия и хранителни вещества. От друга страна, дори по време на почивка изчистените мускули горят калории.
 • Количеството на телесните мазнини. Всеки килограм телесна мазнина съдържа около 7200 калории, енергия достатъчна за нормален човек да преживее около три дни. В една ситуация на оцеляване, когато храната е недостатъчно, няколкото килограма над нормата могат да се окажат полезни. Действително, стремежа към повишаване на телесната маса, когато храната е в изобилие, е важен механизъм, на който оцеляващия трябва да обърне внимание.
 • Вашият метаболизъм ще се превърне в решаващ фактор за продължителността на живота ви без храна. Всеки метаболизъм е различен. Когато има недостиг на храна, вашият метаболизъм се забавя, но тези, които предварително са имали бавен метаболизъм имат предимство, поради по-малкото количество изгорени калории и респективно живеят по-дълго.
 • Интензивността на физическата активност в периода на гладуване. Да подържате висока активност означава, да изгаряте повече калории и хранителни вещества. Ако сте принудени да живеете без храна, колкото по-малко действия извършвате, толково по-дълго ще останете жив.
 • Температурата на окръжаващата ви среда е пряко свързана с продължителността на живота без храна. При температури по-ниски от комфортните стойности, тялото изгаря допълнителни калории, за да подържа топлината си. В горещи условия, обратното – тялото изгаря допълнителни калории за да се охлади, а освен това тялото ви ще загуби ценни електролити с отделената пот. Когато сте изложени на стреса от липсата на достатъчно храна, вие сте по-уязвими за топлинното изтощение и топлинния удар.
 • Ако успявате да си набавяте необходимото количество вода, можете да живеете без храна по-дълго време, отколкото ако едновременно не ви достига и вода и храна.

Примери от реални случаи с хора, живеели без храна

 • Медицинските доктори цитират случаи на 4 до 6 седмици живот без храна.
 • 10 политически затворника в Ирландия са преживели от 46 до 73 дена без храна.
 • 12 протестиращи, участващи в гладна стачка – двама са загубили език, един – крак и 7 са били на хемодиализа.
 • Много военнопленници са преживявали от 28 до 40 дни без храна.
 • Концентрационните лагери през Втората Световна война – Със само 300 до 600 калории на ден, десетки хиляди хора не са имали достатъчно храна, за да оцелеят повече от няколко месеца в най-добрият случай.
 • Крайни фази на някои заболявания – Пациентите преживяват от 10 дни до 3 седмици без храна, в зависимост от първоначалното им здравно състояние.
 • Хората с екстремно наднормено тегло – Живеят от 3 до 25 седмици и повече без храна, в зависимост от първоначалното си здравно състояние и количеството на телесните мазнини.
 • Махатма Ганди преживява 3 седмици без храна, когато е бил на 70 години.

В условията на оцеляване е препоръчително винаги да имате под ръка запаси от храна.

Волята да оцелееш без достатъчно храна

Има още един важен фактор, определящ това, колко дълго може да преживее човек при недостиг или пълна липса на храна – Волята да оцелееш.
Със или без храна този, който има по-силна воля да оцелее, винаги ще живее по-дълго от този, който не притежава това ценно качество. Едната воля може да добави няколко дни, а дори и седмица, към крайната продължителност на живота без храна. Хората, които гладуват, и са загубили волята си за оцеляване ще загинат много по-бързо.

Приучаване към живот без достатъчно храна

Съществува едно течение (BREATHARIANISM), чиито последователи твърдят, че могат да преживеят неограничено време без храна. Естественно това твърдение е абсурдно, тъй като е физически невъзможно да живееш без храна до края на живота си.

Анорексиците показват, че хората могат насилственно да преживяват с много малко храна. (в сравнение с нормалната консумация) за доста дълъг период от време. Тъй като те консумират ограничени количества храна, техният метаболизъм се адаптира. Тъй като тялото им непрекъснато чувства глад, то извлича и последната частица енергия от поетата храна. С времето тялото привиква да бъде по-ефективно при преработката на храната и това дава известно предимство в ситуации, когато храната наистина стане дефицит.

Това поражда въпроса за тренирането на тялото да живее с по-малко от нормалното количество храна. Проблемът който се поражда обаче е, че докато го правите, вие ще имате трудности с набавянето на необходимите вещества и енергия, за да се подържате в нормално здраве. Когато ситуацията изисква да живеете без или само с малко количество храна, добре е първоначално да започнете с тяло, презапасено с хранителни вещества.

Физически здравите индивиди могат да преживеят без храна от 30 до 40 дни.

Статистиката показва, че повечето случи на оцеляване продължават около три дни, преди да ви спасят или да се спасите сам. През това време ще се чувствате по-добре, ако първоначално сте били в отлична форма, с попълнени хранителни резерви и малко повече от нормалното количество телесна мазнина. Природата е помагала на човека да оцелее стотици хиляди години и вашата телесна мазнина е важен резерв от хранителни вещества, в случай, че се наложи да преживеете известен период без храна.

Бъдете подготвени за дълги периоди на гладуване

Ако сте млад, физически здрав и сте се хранили пълноценно с добра храна така, че тялото ви да е запасено с хранителни вещества, шансовете да оцелеете без храна от 5 до 6 седмици са напълно реалистични. Разбира се това е при положение, че условията на средата са идеални, физическата ви активност е на минимум и не се опитвате едновременно с това да живеете и без вода.

Дори без предварителни запаси от храна, един опитен оцеляващ може да преживее без нея един доста дълъг период. Експертът по оцеляване има познанията и уменията да си набави дори нищожно количество храна, която да удължи времето, през което той да живее без намесата на външни фактори.

Надявайте се на най-доброто – подгответе се за най-лошото! Плановете ни за оцеляване трябва да са съобразени с това, че по време на криза или масови безредици е много вероятно да има недостиг на храна. Докато другите се опитват да оцеляват без храна, понеже не са направили добре своите планове, ние ще имаме своите консерви, енергийни блокчета и готови за консумация храни, които сме приготвили предварително.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

13 Comments

 1. Pingback: Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? | xenos::life

 2. Гледайте Into the Wild (Сред дивата природа). Страхотен филм!

  • Напоследък освен научно-популярни, документални филми и тясно свързани с темата Оцеляване – други не гледам. След като спомена този обаче (който го цитира и Запа), потърсих трейлъра и смятам да го изгледам.
   Благодаря! 🙂

 3. querido astroi cientificos.. el dia de hoy led}s quiero preguntar cuantos dias exact5amente puede durar el ser humano promedio a edad 25 a – 50 dias sin beber y tambien 25 a 50 sin comer. que alimentos que no son naturaleza se pueden comer. comp pasto? etc… cosas que esten en un ugar con pato y humedal.. amigos gracias! ESPERO MUY PROINTO SU RESPUETSA PORFAVORRR!!! AMIGOS CIENTIFICOS Y AFICIONADOS GRACIAS!

 4. Еххх… ако можеше някой да ми преведе с точност какво пише в предния коментар. Виждам, че е по темата ама… уви, испанският не ми е от владеемите езици. 🙂

 5. Понякога се налага да хапнеш нещо за да понясяш по-лесно глада.Доста добър ефект има изпиването на една супена лъжица зехтин-(студено изтискан -не съм опитвал с обикновен) и след това полягане последователно на двете страни -добре е и за язва или една -две ч. лъжички захар разтворени в чаша хладка вода.По принцип където и да тръгне човек трябва да му се намира сол и захар.

 6. Pingback: „Врагове“ на Оцеляващия: Глад | xenos::life

 7. До 3-тия ден не е проблем ама после става страшно 😉 Аз съм се пробвал да живея без храна и „рекорда“ ми е 5 дена. Сега съм на режим, при който се храня през ден, и имам амбиция да остана на него за постоянно.

 8. Pingback: Lifehacker.bg Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? |

 9. Стоян Стоянов едно голямо ЕВАЛА за всички статии! Но искам да попитам, кои научно-популярни филми/документални филми гледаш? Аз знам за „Оцеляване на предела“ с Беър Грилс и за Една жена и един мъж в пустошта , може ли да ми кажеш и за други поредици? 🙂

  • Здравей, Mari! Всъщност аз повечко чета, отколкото гледам филми, но и това се случва. Те обаче не са толкова популярни, като цитираните от теб, може би защото са малко по-сериозни?! 😉 Не мога да ти изброя всичко, но мога да ти дам този http://forum.xenos-bushcraft.com/viewforum.php?id=9 във форума ми, където може да си „свериш часовника“. 😉

 10. Благодаря много, златен си!

 11. Преди няколко нощи се събудих през ноща и въртейки каналите на тв се загледах в Охота и рьiбалка. Та там 1 братушка показваше разни неща за хапване в екстремна ситуация в гората. Вщечетление ми направиха дървоядите (белите червеи под кората на гниещи дървета) След като извади 10 тина такива той ги опече в тенджерка мисля беша (става и тенекия). Сравни ги по качество на доставените калории с шоколад (за 10 те броя) Каза, че ще са по-добри запържени с масло и сол, но и само опечени са достатъчни за доставяне на необходимата енергия на човек. Даже коментира, че разходана енергия за добавянето им е в пъти по-малък от ловенето на дребни животинки, а доставената енергия е много повече.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: