xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Походна печка на дървесен газ (Wood Gas Stove)

| 103 Comments

Wood Gas Stove - В действие

Това е устройството на евтина, лека и лесна за изработка печка на дърва, подходяща за пешеходен туризъм, велотуризъм и полева кухня. Тя има двустенен дизайн, който предварително загрява въздуха между двете стени на печката, за да възпламени отделилите се при горенето на дървата газове и дим. Правилно изготвена и заредена, тя гори със ярък, бездимен пламък, който оставя малко сажди и слабо, или съвсем не обгаря земята под себе си.


Hobo stove печката, която ползвах досега (и не казвам, че няма да ползвам) е много практична и ефективна, но като видях в Интернет този дизайн, реших, че мога да постигна едновременно по-голям КПД и по-голяма компактност. Моят вариант на хобо-печката има доста отделни части, които трябва да се сглобяват преди всяко ползване и да се разглобяват след това. Тази практически няма нужда от разглобяване. Единствената подвижна част е поставката за съдовете, която се явява и екран за допълнителна ветроупорност.

По написаното от различни хора, пробвали тази печка на дървесен газ, останах с впечатлението, че е много практична и ефективна при готвенето с минимални количества гориво. Някои дори бяха стигнали до крайности, като във вътрешността на печката бяха вградили малък вентилатор, захранван на батерии или соларни панели, който осигурява допълнителна тяга, от което печката се превръща направо в горелка! 🙂 Е, нищо не ми пречи и аз да я изпробвам, пък да видим какво ще стане! Моят вариант обаче ще е по-опростен и ще разчита на обикновената конвекция, за да доставя въздух за горенето (никакви електрически джаджи!).

Материали:

Wood Gas Stove - КутиитеПечката е изготвена от често срещащи се консервни кутии. Моите са от сухо мляко за деца „Фризо“ (голямата кутия) и по-малка кутия (от консервиран боб). Малката кутия, от която ще направим поставката за съдовете е от консервирана риба тон. Нищо не ви пречи обаче да използвате каквито и да било други подходящи кутии. Просто спазвайте горе-долу пропорциите.

Необходими инструменти:

 • Дрелка
 • Бургии за метал с диаметър 5 и 10 мм
 • Ножица
 • Шило или кабарче
 • Ролетка или шивашки метър
 • Маркер
 • Клещи
 • Няколко малки видии (самонарезните са идеални)

Изготвяне

1. Изрязване на уплътнителният пръстен за вътрешната кутия
Добре е да имате още една голяма кутия, от чието дъно да направите уплътнителният пръстен за малката. Това става, като го изрежете плътно покрай ръба, така че да пасва точно върху дъното на другата, която ще използвате за външна. Върху полученият кръг очертавате с маркер дъното на малката кутия. Гледайте да е добре центрирана! На малко повече от половин сантиметър по-навътре от полученият кръг очертайте друг. Изрежете вътрешността по тази линия. За да ви е по-лесно изрязването, може предварително да направите нагъсто дупки с кабарчето или шилото по линията на разреза.

Wood Gas Stove - Дъно от друга кутияWood Gas Stove - Очертаване на диаметъра на малката кутияWood Gas Stove - Очертаване на нов кръг малко по-навътре от първия

Правите радиални разрези по вътрешната страна на получената „шайба“, които да стигат точно до очертанията на външната окръжност. Огъвате получените „езичета“ надолу. Така те ще прилепват плътно около вътрешната кутия.

Wood Gas Stove - Изрязване на вътрешността на уплътнитенлния пръстенWood Gas Stove - Подгъване на краищатаWood Gas Stove - Уплътнитеният пръстен е готов

2. Пробиване на дупките по дъното на вътрешната кутия

За да се получава добра добра циркулация на въздуха и добро изгаряне на горивото, по дъното на вътрешната кутия трябва да се пробият множество дупки, подобно на мрежа. Аз използвах 5 милиметрова бургия, с която направих множество дупки по дъното и два реда дупки по страничния долен ръб. По страничният ръб дупките са през 1 сантиметър, измерено от център до център на всяка дупка. Лесно можете да го направите, като увиете около кутията шивашки метър или ролетка и направите маркери през 1 сантиметър. По дъното на кутията дупките не следват точно определено разстояние, а както прецените за добре, като гледате нито да са много отдалечени една от друга, нито да са прекалено на гъсто, та да остават съвсем тънки ивици метал между тях.

Wood Gas Stove - Пробиване на дупки около долният ръб на вътрешната кутияWood Gas Stove - Пробиване на дупки по дъното на вътрешната кутия

3. Пробиване на дупките около отвора на вътрешната кутия.
Wood Gas Stove - Пробиване на дупките около горният ръб на вътрешната кутияНа около половин сантиметър от горният ръб на кутията пробийте през малко разстояние по цялата окръжност отвори с размер 5 милиметра. Това са отворите, през които ще постъпва предварително загретият въздух, който ще възпламенява дървесният газ, отделен при горенето на дървата. Не съм измервал точното разстояние, през което се правят отворите, но гледайки снимката предполагам, че ще се ориентирате. Ако при пробиването излолзвате повече въртенето на бургията, отколкото натиска, ще получите по-правилни и чисто изрязани отвори.

4. Поставяме предварително изрязаният уплътнителен пръстен около горният край на вътрешната кутия.
Внимателно, с известен натиск наместваме уплътнителният пръстен на мястото му до горният ръб на вътрешната кутия. С това работата по нея вече е приключила.

5. Изрязваме отвор с диаметъра на вътрешната кутия в дъното на външната.
В дъното на външната кутия изрязваме отвор, в който да влезе плътно по-малката. Можете да го направите по същият начин, както очертахме и изрязахме уплътнителният пръстен.

Wood Gas Stove - Очертаване на кръг в дъното на външната кутияWood Gas Stove - Изрязване на отвор в дъното на външната кутия

6. Пробиване на дупките по външната кутия.
Wood Gas Stove - Пробиване на дупки около долният ръб на външната кутияПо долният край на външната кутия трябва да пробием дупки, през които ще постъпва богат на кислород въздух към горящите дърва. Също така част от него ще се загрява между двете стени на печката и ще постъпва през отворите по горният край на вътрешната кутия направо в отделилите се при горенето горещи газове, като по този начин ще ги кара да се възпламенят и да изгорят с по-висока температура. Аз съм ги направил в два реда. Първият е на около сантиметър от долният край на кутията и е от отвори с диаметър 1 сантиметър. Вторият е малко над него и е с отвори по 5 мм. Външната кутия е готова.

7. Сглобяване на двете кутии.
Време е да сглобим двете вече готови кутии. Внимателно натискайки малката кутия я наместваме на мястото й в отвора, който изрязахме в дъното на външната. Гледаме уплътняващият пръстен и самата вътрешна кутия да прилегнат колкото се може по-плътно до ръба й. Ако някъде се образуват по-големички процепи – може да ги запълните със станиол от опаковката на шоколад например. Можете също да ползвате и огнеупорни лепила. Както решите!

Wood Gas Stove - Двете кутии са готовиWood Gas Stove - Печката е сглобена

Ако отвора е направен както трябва, няма да се налага допълнително закрепване и кутиите би трябвало доста здраво да паснат една в друга. Аз обаче за по-голяма сигурност използвах 3 малки видии, за да застопоря вътрешната кутия под ръба на въшната, както и други три, с които захванах уплътняващият пръстен също за нея. Печката е готова! Позволих си малко да изшкуря външната кутия, но това не е задължително, особено ако тя не е боядисана.

Wood Gas Stove - Застопоряваме с малки видииWood Gas Stove - Видиите по уплътнителният пръстен

8. Изготвяне на поставката за съдовете
Поставката за съдовете аз направих от кутия консервирана риба тон. Изрязвате дъното й, надупчвате я нагъсто с 5 милиметрова бургия, като може да използвате тук там и по-малка, където остават по-големи пространства. Изрязвате и част от страничната стена, като ръбът прегъвате и сплесквате, за по-голяма устойчивост. Освен че се получава стойка за посудата, в която ще готвите, това е и екран, който придава допълнителна ветроупорност на пламъка. При мен се получи така, че диаметърът на тази малка консервна кутия съвпада точно с диаметърът на долният отвор на печката, така че когато прибирам печката мога просто да го напъхам там.

Wood Gas Stove - Поставката за съдоветеWood Gas Stove - Поставката за съдовете на мястото си

В процеса на тестване на печката разбрах, че тази поставка трябва да има малко по-различен дизайн, за да е по ефективно излизането на пламъците през нея. Ще поправя този недостатък, но първо трябва да изям още една консерва риба тон. 🙂

Използване на печката

За да запалите печката, първо ще трябва да напълните вътрешната кутия с някаква биомаса в ролята на гориво. Най-добрият избор са клечките с дебелина на молив, които са събрани от сухи мъртви дървета, най-добре стоящи прави, или висящи по клоните. Всичко, което е лежало дълго на земята, вероятно е поело различно количество влага, пречеща на доброто изгаряне. С различна степен на успех печката може да изгаря и въглища, шишарки, парчета тръстика, снопчета трева и т.н.

Wood Gas Stove - Печката е зареденаНапълнете кутията със съчки, като ги поставяте успоредно на повърхността на дъното в прекръстосващи се подобно на мрежа слоеве. Това е най-добрият вариант, но пък и всяко друго подреждане би свършило работа. Можете например да ги слагате и вертикално. Запълнете кутията близо до нивото на горният ред дупки, но никога не ги закривайте! Поставете печката върху негорима повърхност и я защитете от вятъра.

Можете да си носите ветроукритие, но освен ако не пътувате из абсолютно равнинен терен, можете просто да намерите по-закътано или ниско място, където да си готвите храната. Върху заредените в печката дърва запалете малък огън. Изкуството на палене на огън си е уравнение с множество променливи, и за него се изисква умение и практика. Добре бихте се справили обаче, ако направите топка от леснозапалим материал, върху която да запалите малък огън тип „типи“. Идеята е да подпалите лежащите под него съчки, като направите въглени, които да паднат между тях и да ги запалят. За това можете да използвате и изготвената поставка-ветроупорник, като наредите върху нея тънки съчки, които да запалите отдолу.

Ако е правилно направена и заредена, печката ще започне да възпламенява отделилият се дървесен газ около минута след запалването й. Когато газовете и димът започнат да горят чисто и ярко, тогава е време да поставите готварският съд върху поставката. Добре е да имате някаква подготвена пръчка (може и метален шиш) с който да размествате горящите съчки, ако е нужно, но ако сте изпълнили всичко правилно, това няма да ви се наложи.

Wood Gas Stove - В режим на тлеенеКогато заредените съчки се превърнат изцяло в жар, можете да подържате горенето като добавяте по една-две съчки отвреме-навреме. Те ще се запалват бързо и отделените от тях газове ще подържат огъня още известно време. В това състояние печката трябва да бъде захранвана с гориво периодично, но с малки количества, като се стремите да намерите баланса между прекалено много газ, който не може да изгори пълно, и прекалено малко, недостатъчно да задържа необходимото количество жар в нея.

Добре е да имате капак от ламарина, с който да закривате отвора на печката, когато няма да я използвате за известно време. Това ще накара съществуващата жар да тлее бавно. Ако премахнете капака, тя ще изтлее до чиста пепел. Печката може да бъде използвана и за направата на въглени. Запалвате я и я оставяте да гори, докато престане да се отделя пушек и съчките се превърнат в жар. След това затрупвате с пръст или пясък долните отвори на външната кутия и запушвате горният отвор.

Wood Gas Stove - Капак за преминаване в режим на тлеенеWood Gas Stove - Остатъкът от над 30 минутно горене

Та това е накратко теорията и инструкциите за изготвяне и използване на печката. Оттук нататък започват тестовете в реални условия! 🙂
Междувременно ето и клипчето, което заснех:

Резултатът: Ефективно, бездимно изгаряне на дървата, като налепа от сажди по съдовете е значително по-малко от hobo stove печката, която ползвах досега. С две шепи тънки трески тя горя повече от половин час, като кипна около 700 мл вода, но можеше да се справи и с повече.

Ще ми бъде приятно, ако някой от Вас опита да направи същата, или модифицирана печка от този тип, да я тества и да си изкаже мнението!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!103 Comments

 1. НЕЩО ПОДОБНО БЯХ НАПРАВИЛ НО С КОВАШКА ДУХАЛКА-МОЖЕ ДА ИЗПРОБВАТЕ-ВЪПРОСА ДА Е БЕЗ БАТЕРИЙ

 2. Отново чудесна статия! Успях да направя печката и остава само да я пробвам.Вместо видии използвах нитове , за да съм сигурен , че няма да се разкачи.Само не съм сигурен дали поставката ми за съдове е достатъчно висока.
  Печката опушва ли така силно съдовете като Hobo Stove.

  Блогът ти е чудесен – пълен с полезни идеи и съвети!
  Поздрави!

 3. Аз тепърва експериментирам, но според експерти, броят и размерите на дупките на вътрешната кутия са критични. Гони се пламъка да е само от горните странични дупки (след разпалване), само тогава е горене на дървесен газ и съответно КПД-то е добро. Ако гори и вътре значи има смесено и това идва от повече дупки, и съответно има какво да се желае. При добро горене накрая остатъците са черни като въглища, само по-леки.

  Ето едно видео на просто прекрасно докарано горене.

 4. И още нещо момчета и момичета, в дървсеният газ част от горивните съставки е метан. При горенето на метан се отделя въглероден окис – СО, ОТРОВЕН, не е добра идея за вътрешни помещения.

 5. мислих си…..дали сте виждали млековарна?
  това е тенджара с двойна стена като м/у двете стени се налива вода която като заври
  парата минава през една свирка та се подсеща да махнеш млякото от котлона?
  та дали може да се направи печка от млековарна, от неръждавейка е така че няма да прегори,единствено трябва да се направят дупките и да се изреже дъното на външната стена.естествено жена ми няма да ми даде да нарежа наща а и тя е 3 литра и ми се вижда малко голяма,но съм виждал и по литър,като цената трябва да е около 10 лв.
  ако става от това ще изглеждат като тея купешките с перката отдолу

 6. И аз ще си правя тази печка,но за съжаление нямам всички материали.Днес си направих подобна обаче е много по малка ама си работи перфектно.;)

 7. Отново се върнах на тази тема и внимателно разгледах конструкцията. Според мен е неправилно името на устройството да е печка на дървесен газ. Не съм специалист по горивни процеси, но работя с такива та закачих и аз малко от техните знания. Къде според вас е газа в цялата работа? Как точно преминава от горивната камера между стените и излиза през горните отвори? И защо няма да мине през големия отвор в средата, ами ще се лута през разни отвори и канали? Нали водата, тока и газовете търсят най-малкото съпротивление. Според мен тази конструкция използва идеята на т.нар. в конструкцията на пещите Икономайзер. В него се загрява въздуха, преди да влезе в камерата за горене. Понеже въздуха който излиза от горните отвори е силно загрят и окислителната му способност е по-висока, изглежда сякаш от тези отвори излиза газ, който гори. Всъщност излиза загрят въздух, който доокислява димните газове. В този ред на мисли, смятам че за по-икономично и бездимно горене трябва да се намалят отворите в долния край на горивната камера.
  Може и да греша разбира се. Но си струва да се разгледа и тази възможност.

  • Никой не е казал, че дървесният газ преминава в пространството между двете кутии. Правилно си схванал принципа на работа. Дървесният газ се образува при горенето на дървесината при недостатъчно количество кислород в дъното на вътрешната кутия. Това горене загрява и увлича нагоре въздуха между двете кутии. Той е по-богат на кислород и преминавайки през отворите по горния край на вътрешната кутия, окислява отделените горещи дървесни газове. Ето защо изглежда, че пламъкът излиза от тия отвори, но това са просто струйките богат на кислород въздух. Дървесният газ наистина излиза направо през отвора на вътрешната кутия. Колкото до предположението, че трябва да се намалят отворите в долния край на горивната камера – винаги може да го пробваш! 😉

 8. Това с дървесният газ го открих преди две години. Имам приятел, който си купи печка със система за чисто горене, която гори газовете и частиците в горивната си камера и вдига кпд доста в сравнение на конвенционалните печки. http://www.youtube.com/watch?v=6Z2gBXfflOE&context=C302cc72ADOEgsToPDskKXNIiW3EyBz9RLFW6FWdxc&noredirect=1

 9. Брав на теб Стояне! 😉 Днес цял ден се ревех в блога и ти видях всичките публикации и са много интересни!Със сигорнуст ще си направя тези дни такава печка! 😀 😉

 10. Клечките, които се поставят хоризонтално, нагъсто ли трябва да са или с повече пространство, за да преминава въздухът?

 11. Чудесна печка на дървесен газ става от горивната камера на стара нафтова печка -най-долната част .Реже се над отворите за третичен въздух.Само едни болтове се завиват за крака и се пробиват отвори за първичният въздух.Е по тежка е и по -голяма е…но готово направено .

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.