xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Shooting the Stickbow“ (2nd edition) – Anthony Camera

| 0 comments

Shooting the Stickbow - Anthony Camera

Още една книга на тема стрелба с лък – „Shooting the Stickbow: A practical approach to Classical Archery“ (2nd edition) от Anthony Camera.

Заглавието й цели да подскаже, че става дума за традиционна стрелба с традиционни лъкове – това би трябвало да значи определението „stickbow” – прост лък, без допълнителни екстри и приспособления за подобряване на стрелбата. От друга страна обаче, авторът доста подробно и надълбоко навлиза в територията на спортната стрелба с модерни олимпийски рикърв лъкове, (а има дори и секции за компаунд „лъкове“), накичени с голям набор от подобряващи резултатите джаджи, като например център-шот дръжки, кликъри, мерници, стабилизатори и т.н. и т.н.

Секциите за стрелбата с традиционни лъкове и стрели от естествени материали са сравнително кратки, съпоставени с горе посочените, и не толкова подробни, колкото на мен (като човек с интереси именно в тази област), би ми се искало. Усеща се (поне от моя страна) някакво недооценяване, или направо казано – подценяване – на тази „най-истинска“ линия на стрелбата с лък, което на мен лично не ми прави много добро впечатление, и леко ме разочарова. Но…

…Минусите на книгата са само до тук! Явно те са за сметка само на такива ексцентрици като мен! 🙂 За всички останали, увличащи се по стрелбата с лък, с ръка на сърцето мога да кажа, че това е от най-добрите четива, които можете да намерите по темата! Все пак това е книга основно за стрелбата, и там принципите, механиката и подходите са може да се каже общовалидни, което я прави полезна и за моите цели.

Почти 400 страници изпълнени изцяло и подробно със информация, полезни съвети и информативни снимки и диаграми за всеки един аспект : от екипировката, през тренировките за абсолютно начинаещи, съветите за напреднали и олимпийски стрелци, до физическите и духовни аспекти на стрелбата с лък. Това включва: лъкове, стрели, тетива, протектори, мишени, техният избор и настройка, съвети за изграждане на правилни навици – стойка, опъване, „прикладване“, пускане и т.н., различни методи за прицелване, съвети за подобряване на техниката, избягване и коригиране на грешки, и т.н. и т.н.

Пак ще се повторя – достатъчно подробно и всеобхватно четиво! Не съжалявам нито за стотинка, която съм похарчил за книгата. Със сигурност ще се връщам отново и отново към нея, докато усвоявам това прекрасно умение!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.