xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Формастър – още един тренажор за стрелба с лък

| 3 Comments

Формастър (Formaster)

Този тренировъчен уред е придобил известност с търговското си име – Formaster.Проектиран е за научаване и трениране на ефективното използване на гръбните мускули при опъване на лъка (опъване с гръб), както и за откриване на недостатъци в техниката на стрелеца. Понеже имам желание да се науча да правя нещата като хората, реших да си го измайсторя и да го ползвам.

Основно той представлява примка от двойна синтетична лента, която обхваща лакътя на дърпащата тетивата ръка, и шнур (например от паракорд), който се захваща за тетивата. Няма да изпадам в подробности по изработката, всеки може да прецени по снимките, а и в Интернет е пълно със изображения и други самоделни варианти. Аз подходих по възможно най-опростеният начин – две уши от синтетична презрамка за чанта, и парче паракорд. При лентата паракорда е привързан с възел булин, за да мога лесно да го развързвам, и да не се разхлабва и приплъзва при работа, а за примката в другия край съм използвал възел осморка.

Формастър (Formaster) - Общ вид

Как се поставя уреда

Предварително дължината на шнура се регулира така, че след изстрела тетивата да изминава разстояние от само 2-3 см, предотвратявайки по този начин и „сухата“ стрелба с лъка (без стрела). Обикновено това е някъде около и малко повече от разстоянието до върха на средният пръст.

Формастър (Formaster) - Регулиране на дължината на шнура

След това шнурът се прикрепя към тетивата, като лентата се прекара през малката примка (на снимките по-долу).

Формастър (Formaster) - Прикрепяне на шнура към тетивата Формастър (Formaster) - Прикрепяне на шнура към тетивата Формастър (Formaster) - Прикрепяне на шнура към тетивата

После е ред на лентите за лакътя. Вътрешната лента преминава над лакътя, а външната се загъва, и преминава под него. Така уредът е надеждно фиксиран.

Формастър (Formaster) - Поставяне на лакътя Формастър (Formaster) - Поставяне на лакътя

Ако не се ползва стрела, шнурът се прикрепя или на мястото на нока на стрелата, или под безименния пръст. Ако има стрела съм виждал да го прикрепят както под безименният пръст, така и над показалеца.

Как се използва

С така прикрепен шнур и фиксиран към лакътя формастър, лъкът се опъва както обикновено и се прикладва (anchor). Ако по време, или след изстрела гръбните мускули участват правилно и се е натрупала сила теглеща назад, то след пускане на тетивата дърпащата ръка ще се отмести леко назад и ще балансира тази сила, а ръката, държаща лъка, ще остане относително неподвижна.

Формастър (Formaster) - Употреба с лък

Остатъчната сила, действаща върху лакътя на стрелеца (и като цяло), може да разкрие много неща за техниката му. Когато за пръв път ползват Формастър, повечето стрелци остават шокирани след първоначалният изстрел. Ако след изстрела няма опъване с гръб, опъващата ръка се отмята рязко и забележително напред. Ето защо не е добре уредът да се използва с лъкове по-силни от 40 либри. При следващите няколко изстрела стрелеца бързо се научава да подържа напрежението в гръбните мускули, за да избегне удара.

Формастър може да покаже и дали се губи напрежение в ръката, държаща лъка. Ако това се случва, тя обикновено отскача наляво.

При мен нещата протекоха малко по-нормално. Не знам дали вече съм бил схванал и усвоил работата на гръбните мускули, или просто съм бил подготвен за очаквания ефект, но ръцете ми практически не помръднаха при първият изстрел.

Формастър може да се използва за трениране на правилната употреба на гръбните мускули по време на опъване и прикладване на лъка, като за целта тетивата не се опъва с пръстите, а направо с прикрепеният към нея шнур от паракорд. По този начин, използвайки лакътя, а не пръстите и предмишницата, стрелецът е принуден да използва правилно гръбните си мускули, като едновременно с това щади пръстите си от умора и претриване. Повторението на опъване, задържане за няколко секунди и отпускане за няколко секунди, може да подобри както формата, така и силата на мускулите.

След като се усвои основната техника за употреба на уреда, той може да бъде използван за допълнително заздравяване на мускулите, участващи в опъването на лъка. След като тетивата бъде пусната и шнурът се изпъне, може с допълнително усилие да продължите движението на лакътя назад, докато ръката достигне до положението, в което спира след извършване на реален изстрел. Това действие не само тренира силата на мускулите, но и формира нужната мускулна памет.

За онагледяване на всичко написано дотук, прилагам едно клипче, което снимах набързо:

Формастър има още един голям плюс – можете да се упражнявате в стрелба дори в хола си! Дори да нямате лък, може да го използвате в комбинация с ластичния тренажор, за който вече писах.

Формастър (Formaster) - Употреба с ластичен тренажор

Приятна тренировка!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

3 Comments

  1. Бихте ли дали линк към сайт/видео, където са посочени размери/инструкции за makeshift формастър? Благодаря предварително!

    • На точни размери и инструкции и аз не съм попадал, но пък разгледах много снимки и клипчета за уптребата му. По тях добих долу-горе представа, и си го направих сам посредством налучкване и проби. 🙂 Не е нещо сложно, и от моите снимки и видео може да се добие добра представа как точно да се направи.

  2. http://vbox7.com/play:f0fbaecf8c&start=12.С респект към създателя на този блог.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: