xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Армейска палатка от комарна мрежа

| коментара 9

Палатка от комарна мрежа - Разпънат вид

Това са холандски армейски палатки от комарна мрежа. Представляват палатка за един човек с размери (в разгънато състояние) – дължина 205см, ширина 80см и височина 120см.

Гост-автор
Драгомир ДиневДрагомир Динов

Палатката, рейките и колчетата за застопоряване са поместени в собствени отделни торбички и всичко е събрано в една торба от същият зелен брезент, която е с размери – дължина 55см и диаметър 12см.

Основата (долнището,пода) на палатката е от брезент импрегниран за да не пропуска вода. Същият материал е загънат към главата и краката, както и странично и достига на височина 20см (от към главата е двойно по-висок). Така се образува нещо като „борд“ от всички страни, който пази мрежата от досега с най-ниските храсти и треви, които могат да я повредят, изолира по-добре от прахта и пепелта по земята, а също дава и някакъв завет, когато сте легнали в палатката. Над този „борд“ всичко е комарна мрежа.

Палатка от комарна мрежа - Сак Палатка от комарна мрежа - Инструкции Палатка от комарна мрежа - Съдържание на комплекта

За разпъването се използват рейки от фибростъкло с дуралуминиеви снадки – както при туристическите палатки. Четири метални колчета я застопоряват към земята.

Палатка от комарна мрежа - Рейки Палатка от комарна мрежа - Рейки Палатка от комарна мрежа - Колчета

Самата мрежа, брезента, всички ципове и прикрепящи ленти, велкро лепенките – всичко е в приятен зелен цвят.

Теглото на целият комплект е 2,2кг, а самата палатка тежи 1,2кг (претеглена без рейки, колчета и торбички).

Мои впечатления:

Както и при спалните чували човек трябва да има поне два – един за топлата половина от годината, и един за студената. Както не можеш да спиш комфортно в зимен чувал посред лято (буквално плувваш в пот), така и в палатка в горещите дни е мъчение.

Палатка от комарна мрежаЗатова аз открих за себе си комарните мрежи. Те са леки и лесни за разпъване, ограничават насекомите и в тях – дори с такава елементарна бариера, човек се чувства малко по-спокоен нощем. До сега обаче не бях попадал на комарна мрежа, която да има собствени рейки за разпъване. Тези които ползвах бяха обикновена мрежа оформена във формата на конус, която трябва да се привърже към нещо – да виси от клон на дърво например. Те съответно нямаха под, и наподобяваха най-много на старите балдахини закачани над леглата.

Палатка от комарна мрежа - Вътрешен джобТази Палатка Комарна Мрежа е една крачка по-нататък – тя е със собствен под, което ще рече, че винаги е чиста. Ако се случи да лягате не директно върху трева, а върху пепел, пясък, пръст или размекната земя – както са подовете на повечето пещери например, или бреговете на реките, сега ще имате нормално чисто легло върху което да се отпуснете.
Много пъти ми се е налагало да спя на някое подобно място и винаги малко ме е било гнус да се заравям в прахта и всичките ми дрехи, шалте, спален чувал и екипировка да се валят в пепелта. С тази палатка това е избегнато.

Другото голямо преимущество на тази палатка пред обикновените комарни мрежи е, че тя се затваря от всички страни. Посредством ципове, тя се затваря така, че никакви гадини да не могат да влязат. Това може да изглежда несериозно, защото който не иска да е в досег с природата и с насекомите да си седи вкъщи, но истината е че спането директно върху земята може и да е опасно, заради същите тези насекоми.

Палатка от комарна мрежа - Отворена

Главна опасност тук са не толкова досадните комари, които наистина могат да превърнат нощта ви в кошмар – особено около реките, но много повече кърлежите, които разнасят няколко изключително опасни болести. А докато спите заровени в тревата сте им на нивото и изцяло на разположение.

Миналата година, по време на едно пешо пътуване нагоре по Черноморието, попаднах на място на което земята беше напукана като от пресъхване. Всичко бе покрито от ниска трева и в началото ми се струваше ОК за лагеруване. После обаче – вече по тъмно, видях на няколко места от пукнатините (дълбоки по една педя и широки по 3 см) да се подават огромни стоножки от рода Scolopendra. Като нощни хищници те се криеха в цепнатините денем, а нощем излизаха на лов. Макар да не изпитвам никаква погнуса от насекоми, тези 20 см дълги и 3 см широки с краката стоножки направо ми развалиха съня.

Сколопендра

Тези стоножки също са и много бързи – когато се опитах да хвана една от тях за да я преместя далеч от лагера – мислейки, че тя ще се отпусне подобно на дъждовен червей, тя побягна с такава скорост, че все едно бяга човек… Знам, че те имат отровни зъби и ухапването им може да е много болезнено… А ние трябваше да спим директно върху владенията им… Добре, че тогава си носех чувала Snugpak, който се затваря на отвора за главата с комарна мрежа.

Сега гледайки ситуацията от тази гледана точка, комарната мрежа с под, която се затваря изцяло ми се вижда многократно по-добра от обикновената. Още повече, че в нея ако иска човек може да си спи съвсем леко облечен или в горещините направо без никакво одеяло/спален чувал – само по бельо.

Като цяло съм приятно изненадан от доброто качество на тези Палатки Комарна Мрежа. Те са добре изработени и, по мое мнение, добре премислени. Разпъването им става за около 2 минути без да се бърза. Няма нужда както при обикновените да се търси нещо на което да се привързва мрежата – тук рейките я държат разпъната.

Палатка от комарна мрежа - Мрежичка за осветление Палатка от комарна мрежа - Окачвачи Палатка от комарна мрежа - Рейката в ухото

Зеленият цвят на всичко – включително на мрежата също е за предпочитане пред белият. Тя (мрежата) в тъмното реално става невидима – когато лежите и гледате през нея усещането е сякаш спите директно върху земята.

Пластмасовите части са с много добро качество – в това число кукичките за допълнително разпъване на мрежата към рейките и едни катарами долу при основата.

Палатка от комарна мрежа - Уши Палатка от комарна мрежа - Окачвачи

Признавам, че аз самият съм почитател на спането извън нормалната палатка до голяма степен защото в палатка се чувствам ограничен и не виждам какво се случва отвън – като в найлонов чувал. През мрежата на тези палатки обаче всичко е ясно видимо във всички посоки и човек лесно може да се ориентира в една извънредна ситуация. От друга страна макар и мрежата да е тънка бариера, тя все пак дава някакво спокойствие, че никое животно няма да ви доближи докато спите в тъмното. Това на мен поне ми се отразява добре – добре на съня!

Палатка от комарна мрежа

Aко искате да минимизирате теглото, можете да вземете само палатката и да оставите рейките и металните клинове. По този начин имате изцяло затворена комфортна мрежеста лятна палатка за един човек в която никога няма да ви стане задушно!

На едно от последните лагерувания с приятели бяхме взели две от големите зелени покривни платнища – 4 х 5 метра. Продават ги в Метро и цените им са добри. Те са изцяло непромокаеми. Тогава – на това лагеруване, си поиграх да направя два подслона от тези платнища – всяко за по трима човека, за да сме защитени от росата, вятъра и чакалите. Спахме си добре.

Сега си мисля, че с едно такова платнище – дори по-малко, може много по-лесно да превръщам тази комарна палатка в непромокаема винаги когато ми се наложи. Така ще имам евтино хем лятна напълно проветрива палатка, хем ако вали – палатка за в дъжд! Мисля, че си заслужава!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

9 коментара

 1. Подкрепям на 100% всичко от статията относно предимствата и удобството на тази палатка. От 2 години притежавам същата. Две лета в продължение на по една седмица лагеруваме край водоем и единственият ми подслон беше тя + платнище за навес тип „баша“. Чувството е уникално приятно, удобството също толкова добро. Дори се убедих, че фината комарна мрежа до определена степен спира и поривите при силен вятър – определено защитава и от това, въпреки че си на открито…

  Няколко мои снимки:
  2013 г. –> https://lh4.googleusercontent.com/–R4SDjxYL_0/UauxNNVkdXI/AAAAAAAAFoY/-o_EtJILNCg/s640/%25D0%259C%25D1%258A%25D1%2582%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B8%25D1%2586%25D0%25B0%25201%2520110.jpg
  https://lh5.googleusercontent.com/-5TVABSOr8pI/UiTMBuAu-QI/AAAAAAAAHfM/e0lB4tUH13Y/s640/020.jpg
  https://lh6.googleusercontent.com/-hdK4gWb_3W0/UiTMBb_cdiI/AAAAAAAAHfI/vu6CExrHyTY/s640/022.jpg

  2014 г. –> https://lh6.googleusercontent.com/-t53OpPcFz7c/VAV7U4wdcrI/AAAAAAAAKlc/0ErGS79Z6Iw/s640/ticha%25202014%2520095.jpg
  https://lh4.googleusercontent.com/-8UXO-4rr6f0/VAV7dJE2KgI/AAAAAAAAKls/IBak1kDe2F0/s640/ticha%25202014%2520097.jpg

 2. Добре си го написал, благодаря. Тези палатки са удобни и заради чувството което създават – все едно си на открито, буквално спиш върху тревата. Когато се стъмни тъмно зелената мрежа става като невидима и не ти пречи да гледаш навън. От друга страна си защитен от кърлежи, комари, паязи и други гадинки, които се активизират нощем. И разбира се ако времето се влоши можеш просто да я завиеш с нещо непромокаемо. На мен тази палатка ми се превърна в една от най-ползваните вещи за открито – заедно с един спален чувал купен от Емилс Арми Шоп (по съвет на Стоян Стоянов) В него съм изкарал вече стотици нощи. За тия 2 неща са едни от най-добре похарчените ми пари!

 3. Прекрасна статия. Не разбрах обаче откъде мога да си я купя. Моля за информация.

 4. Авторът продаваше единични бройки, но откъде и как се е сдобил с тях – нека той каже! 😉

 5. Имам 1 палатка за продав – 39 лв. Ползвана (от мен), без забележки.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: