xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Basic Safe Travel and Boreal Survival Handbook“ – Mors Kochanski

| 2 Comments

Mors Kochanski - Basic Safe Traven and Boreal Survival Handbook

Последната книга, която прочетох, е най-новата на Морс Кохански„Basic Safe Travel and Boreal Survival Handbook“ („Основен наръчник за безопасни пътешествия и оцеляване в северните гори“).

Подзаглавието на книгата е „Gems from Wilderness Arts and Recreation Magazine“ – „Бисери (не в този смисъл!) от списанието Wilderness Arts and Recreation Magazine„. Това е защото, както самият Морс обяснява в увода към книгата, тя е основно компилация от по-стари материали, публикувани през 70-те години на миналия век на страниците на въпросното списание. Тъй като то вече е доста трудно да бъде намерено, автора решава да обедини тази ценна информация в нова книга, която да бъде достъпна за по-широк кръг читатели.

Книгата в момента се намира само в електронен вид (за устройства като Kindle и Kobo и т.н.). В нея са включени и по-ранни версии на някои от материалите, публикувани в, мисля, най-популярната му книга – “Northern Bushcraft”, както и в шестнадесетте му памфлета (малки книжки) на различна тематика. Според Морс, много от читателите ще бъдат доволни от тези по-ранни материали, заради различната гледна точка, от която са написани.

Кои теми (най-общо) са засегнати в книгата: облекло, спални чували, брадви, ножове, триони, подслон, постеля, ядивни растения и гъби в северните гори, огън, готвене, храна, вода, сигнализация, комплекти за оцеляване (за пешеходци, автомобили и самолети), полева медицина и опасности, карта и компас, пътуване във високопланински терен, насекоми, мечки, безопасност при гръмотевични бури, основни възли и работа с въже, и много други.

Какво да кажа като заключение – ами това си е Морс Кохански! Няма нужда от повече излишни думи! Не случайно много от известните в момента експерти го посочват като свой учител и гуру! Макар досега той да е бил някак извън светлината на прожекторите (случайно, или по своя воля), със сигурност е основен фактор във днешният бушкрафт, и голяма част от общоизвестните и общоприети днес постулати, по един или друг начин, водят началото си от него. Препоръчвам книгата без никакво съмнение!

Приятно четене!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

2 Comments

  1. Дай линк за тази е-книга

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: