xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Как да си направим дървена лъжица

| 4 Comments

Дървена лъжица - Финален резултат

Направата на дървена лъжица за хранене е нещо далеч не толкова трудно, колкото звучи ;). Освен всичко друго, ако обичате да се занимавате с дърво – това е много приятен и забавен проект, за който не се изискват нито много инструменти, нито много умения. Също така, разбира се, не произвеждате просто нещо за украса, а практичен предмет. Aз лично, откакто направих две-три дървени лъжици – само с такива си ям супата :)!


Гост-автор
Петър ДрагоевПетър Драгоев

Инструменти

Две думи за инструментите… Не е нужно да разполагате със невероятни, ръчно ковани супер скъпи инструменти, за да свършите  работата както трябва (не че кованите инструменти са нещо лошо- напротив ;)!).

Един добър и добре поддържан инструмент (много е важно всичките ви остриета да са добре наточени!) ще улесни работата и употребата му ще е удоволствие. Та, какво е необходимо- брадва, удобна за дялане; добър нож и някакъв вид крив нож (мокотауган), за издълбаването. Шведската фирма Мора предлага подобни (ножове за лъжици), които са идеални за целта. В случая аз използвам мокотауган. Това е всичко, което ви е нужно.

Дървена лъжица - Инструментите

Материал

Дървена лъжица - ЦепеницатаТук преди всичко е нужно да споменем, че лъжиците се дялат от сурово дърво и преди употреба се оставят да изсъхнат. Като цяло хубава лъжица може да се направи както от твърдо така и от меко дърво (макар че за предпочитане са сравнително по- твърдите дървесини). Някои от най- добрите са: габър и бук, както и леска, бреза, череша или ябълка. В случая аз ползвам трупче от череша с диаметър около 10см и дължина- около 20см.

Нека да започваме 😉 !

Дървена лъжица - ЗаготовкатаПърво, разбира се, трябва да сцепите трупчето на две половини, след което може да изберете с коя от двете ще работите и да ѝ премахнете кората. Облата страна на трупчето ще е гърба на лъжицата, а плоската страна- горната част.

Като начало скосяваме в единия край трупчето, от облата към плоската страна. Обръщаме на обратно и скосяваме и останалата част. Сега условно сме разделили заготовката на две части: по-късия скос ще е предната част на лъжицата, а по- дългия- дръжката. Сега можем да издяламе страните, намалявайки ширината на дръжката. По принцип е добре сърцевината да не присъства в крайният резултат, но ако нямаме възможност – поне да я ограничим максимално.

Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка

Тук идва пипкавата част! Всъщност забравих да спомена, че в случая се опитваме да направим лъжица с извита дръжка, използвайки право трупче. Най-дебелата част на заготовката е там където започват двата противоположни скоса (на гърба на лъжицата), затова работейки върху плоската страна на трупчето, правим същото скосяване от вътрешната страна на заготовката.

Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка

Така получаваме извивката в предната част на лъжицата. За да „извием” и дръжката- просто отнемаме малко материал от гърба ѝ.

Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка

Остава само поработим още малко в предната част на лъжицата, за да оформим „купата” и дръжката.

Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка

Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка

Вече парчето дърво, с което започнахме, взе да придобива грубата форма на лъжица. Това което трябва да направим сега е да усъвършенстваме тази форма, като за целта много помага да си начертаем шаблон върху заготовката. Аз използвам шаблон от хартия, който пречертавам върху трупчето.

Дървена лъжица - Изработка

След като сте начертали желаната форма, може да дооформите лъжицата още малко с брадвата. Но докато заготовката е още груба, трябва да издълбаем лъжицата. Това, както вече казахме, става с помощта на мокотаугана.

Дървена лъжица - Изработка

След като сме приключили с издълбаването идва ред да хванем ножа и да оформим всичко до край- да намалим дебелината на „купата” на лъжицата, да изтъним дръжката и оформим страните.

Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка Дървена лъжица - Изработка

С това дялането по лъжицата приключи! Сега трябва да я оставим да изсъхне за около седмица. След това можем, ако искаме, да я изшкурим или да оставим „финиша” от инструментите. За своите лъжици аз лично предпочитам втория вариант, но това е изцяло личен избор 😉 .

Последната стъпка е да импрегнираме лъжицата с няколко ръце (докато спре да поема) чисто ленено масло.

Дървена лъжица - Финален резултат

Ами.. това е всичко. Надявам се, че съм бил полезен 😉 !

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

4 Comments

  1. Браво на гост-автора, отново много нагледно и полезно четиво !!!

  2. Браво и от мен! Но с една забележка само. Следващият път нека ръба на лъжицата бъде малко по-гладък. Все пак не искаме да ни се забиват трески в езика.

  3. Дялането на лъжица ,купа или каквото и да е от дърво , е много отпускащо и носещо удовлетворение занимание.Браво !

  4. Поклон…. възхитен съм

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.