xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сигналната свирка

| коментара 3

Сигналната свирка

Сигурно повечето от вас едва ли ще се сетят за сигналната свирка, когато стане дума кои са най-важните елементи от екипировката за пребиваване на открито. Но в някой непредвидени ситуации тя може дори (да не дава Господ!), да се окаже единственият ви шанс за спасение!

Да видим защо е добре да се замислите за добавяне на качествена сигнална свирка в своята екипировка:

 • Тя се справя отлично като пособие за звукова сигнализация.
 • Достатъчно компактна е и лека, за да не предизвиква неудобство при носене – на верижка около врата, или на ключодържателя. Освен това лесно може да се добави в комплект за оцеляване, дори и в най-малките му варианти.
 • Много по-лесно е да се свири със свирка, отколкото да се крещи, а и звукът от свирката достига много по-далеч! Освен това, ако крещите, ще прегракнете сравнително бързо, и никой няма да ви чуе, дори да е наблизо.

Има две основни неща, които трябва да съблюдавате при избора на сигнална свирка:

Първо – никога не взимайте метална! В много студено време тя можа да залепне за устните ви! И второ – изберете свирка без топче! Колкото по-сложно и съставено от повече части е дадено нещо – толкова по-голяма е вероятността то да не проработи, точно когато ви трябва най-много! Най-често след загуба на топчето свирката престава да работи.

Промишлено проектираните и изработени сигнални свирки имат много по-голяма сила и обхват от човешкото изсвирване с уста. Документирани са случаи, в които са били чувани на разстояние повече от километър и половина! Децата задължително трябва да носят в себе си свирка, за да могат да я ползват в случай, че се загубят (което се случва по-често на тях, отколкото на възрастните, поради все още малкият им житейски опит, към който се прибавя и засиленото любопитство). Три силни изсвирвания със сигналната свирка навсякъде по света се приемат като сигнал за бедствие!

Ще отбележа няколко свирки, които според експертите, са подходящи за целта. Първите две от тях нарушават правилото „без топче“, но са най-„гръмогласните“ на пазара. Произвеждат се от американската фирма All-Weather Safety Whistle Co. Имат топче, но то е затворено във вътрешна кухина, и не може да бъде загубено.

„Storm Whistle“ е най-силната свирка, която можете да намерите на пазара. По суша може да бъде чута на около километър. Уникалният й дизайн позволява да бъде използвана и под вода, където можете да я чуете на повече от 15 метра, защото въздухът, който вкарвате, изкарва всичката вода от кухината, и свирката работи без проблем. Пластмасата, от която е изработена, е устойчива на силни удари и не се разяжда лесно. Свирката работи нормално при всякакви положения – странично, с главата надолу и т.н. Перфектна е за сигнализация в бедствени ситуации, защото издава чист и висок звук, чиято сила е с над 75% по-висока от тази на другите сигнални свирки.

    Storm WhistleStorm Whistle

За следваща по сила сигнална свирка се приема “Windstorm”. Тестовете са показали, че тя издава звук, който се чува много по-лесно от този на другите популярни сигнални свирки. Работи перфектно при всякакви условия. Заедно с предходната са изключително „гръмогласни“ и се използват в американската армия.

Windstorm Whistle  Windstorm Whistle

Всички свирки по-долу са без топче. „Fox 40 Classic“ e хармонично настроена свирка с три кухини. Не можете да я „пренадуете“ – колкото по-силно вдухвате – толкова по-силно свири! Свири дори когато е мокра, и разпространява звука във всички посоки едновременно. Доста силна е, и се използва от военните и бреговата охрана. Мисля, че се ползва и от футболни рефери.

Fox 40 Classic Whistle Fox 40 Classic Whistle

Това е и свирката, която избрах да нося във себе си, когато обикалям по гори и поля. Взел съм и по една за децата, ако евентуално са с мен. Не е толкова скъпа като по-горните, компактна е, и с достатъчно силен звук.

Fox 40 Micro WhistleДруга свирка без топче, подходяща за целта, е „Fox 40 Micro“. Тя е по-плоска от Classic, което я прави по-удобна за поставяне в комплект за оцеляване. Изключително силна е, и надхвърля SOLAS и USCG спецификациите. Има тройна честота и ухо за поставяне на връв.

„ACR Signal Whistle“ е проектирана за наземни и морски спасителни акции. Тя има уникален плосък дизайн и е с дебелина само 6.5 мм, което я прави идеална за поставяне в комплект за оцеляване. Покрива стандартите USCG/SOLAS и издава силен, пронизителен двоен тон.

ACR Signal Whistle ACR Signal Whistle

„Marine Safety Whistle“ е пронизително пищяща свирка одобрена от NATO, която може да се носи както на връв около врата, така и защипана директно на колана или раницата, използвайки вграденият й клипс. Имам една такава свирка, която беше част от един комплект за оцеляване, който бях купил преди доста време. Наистина свири доста ясно и силно.

Marine Safety Whistle  Marine Safety Whistle

Това са накратко едни от най-подходящите сигнални свирки на пазара. Която и да изберете от тях – няма да сбъркате! Но определено не е добра идея да останете без никаква. Дребна вещ, която може много да промени нещата!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

3 коментара

 1. Хубава и полезна публикация както винаги. Ще си позволя да добавя, че пролетно време ако ти липсва свирка а наблизо има върба може с джобното си ножче да си направиш за няколко минути. 🙂

 2. всичко
  е добро ,но не е известно откъде да си доставим такъв модел свирка
  ,

  • Ами това е ревю на тема „сигнални свирки“, не реклама на магазини и прочее. Практически всички показани тук снимки могат да бъдат намерени в Ebay и Aliexpress.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: