xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

16.03.2015
от Петър Драгоев
Коментари: 3

Как да си направим дървена лъжица

Дървена лъжица - Финален резултат

Направата на дървена лъжица за хранене е нещо далеч не толкова трудно, колкото звучи ;). Освен всичко друго, ако обичате да се занимавате с дърво – това е много приятен и забавен проект, за който не се изискват нито много инструменти, нито много умения. Също така, разбира се, не произвеждате просто нещо за украса, а практичен предмет. Aз лично, откакто направих две-три дървени лъжици – само с такива си ям супата :)!

Продължи четенето →

04.03.2015
от Стоян Стоянов
Коментари: 5

Алдо Леополд

Да мислиш като Планината

Дълбок, гръден вой отеква от урва на урва надолу по планината, и заглъхва далеч в чернотата на нощта. Изблик на дива, предизвикваща мъка и на презрение към всички несгоди в този свят.

Всяко живо същество (а вероятно и много от мъртвите такива), се заслушва внимателно в този зов. За сърната това е напомняне за естественият път на всяка плът; за бора – предсказание за нощна схватка и кръв върху белия сняг; за койота – обещание за остатъци от трапезата; за краваря – опасност от червено мастило в банката; за ловеца – предизвикателство от зъба към куршума. Но зад тези очевидни и непосредствени очаквания и страхове, се крие едно по-дълбоко значение, което само Планината може да разбере. Само Планината живее достатъчно дълго, за да слуша безпристрастно вълчият вой.

Продължи четенето →

17.11.2014
от Петър Драгоев
Коментари: 15

Изработка на кожена кания за нож

Кожена кания за нож

Как да си направим сами ефектна кания от естествена кожа за любимият си нож – ще ни покаже Петър Драгоев!

Продължи четенето →

10.11.2014
от Стоян Стоянов
Коментари: 7

Опасната страна на сървайвъл предаванията

survival_tv-dangerous

Преди около седмица сайтът „TVGuide“ публикува статия, в която основен интервюиран е Коуди Лъндин. Съдържанието би заинтригувало всеки, чиито интереси са уменията за оцеляване, бушкрафта и други подобни занимания на открито. Повдигнати са много важни въпроси, и са коментирани малко известни факти за една скорошна мода – „сървайвъл телевизията“, която – както става ясно – може както да вдъхновява, така и да изложи на опасност неподготвеният зрител.

Продължи четенето →

03.11.2014
от Драгомир Динов
Коментари: 3

Армейска палатка от комарна мрежа

Палатка от комарна мрежа - Разпънат вид

Това са холандски армейски палатки от комарна мрежа. Представляват палатка за един човек с размери (в разгънато състояние) – дължина 205см, ширина 80см и височина 120см.

Продължи четенето →

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE