xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

05.11.2015
от Петър Драгоев
Коментари: 5

Приготвяне на риба по индиански начин („Ponassing fish“)

Риба по индиански - Нужните материали

Какъв по-хубав начин има да се насладим на есента, от това да излезем малко в планината, за да се порадваме на цветовете на сезона, а после да намерим някое хубаво местенце, където да запалим огън и да сготвим един хубав обяд? 😉

Продължи четенето →

14.09.2015
от Стоян Стоянов
Няма коментари

“Earth Knack: Stone Age Skills for the 21st Century” – Bart & Robin Blankenship

earth_knack-book

“Earth Knack: Stone Age Skills for the 21st Century” е книга на тематика „примитивни технологии“. Тя е сбор от подробни ръководства как да използваме умения от Каменната ера, за да задоволим някои от нашите ежедневни нужди, използвайки материали, налични в окръжаващата ни природа.

Продължи четенето →

01.09.2015
от Стоян Стоянов
1 коментар

Сигналната свирка

Сигналната свирка

Сигурно повечето от вас едва ли ще се сетят за сигналната свирка, когато стане дума кои са най-важните елементи от екипировката за пребиваване на открито. Но в някой непредвидени ситуации тя може дори (да не дава Господ!), да се окаже единственият ви шанс за спасение!

Продължи четенето →

21.08.2015
от Стоян Стоянов
1 коментар

„A Sand County Almanac: And Sketches Here and There“ – Aldo Leopold

sand_county_almanac-cover„Дневник на пясъчното графство: И есета от тук и там“ е емблематична книга на американският еколог, лесовъд и природозащитник Алдо Леополд (Aldo Leopold). С неговите идеи и работа ме запозна онлайн курс на Coursera, който завърших успешно преди известно време. Курсът беше със заглавие „The Land Ethic Reclaimed: Perceptive Hunting, Aldo Leopold, and Conservation“, и в него основна фигура беше самия Алдо и неговата работа, а най-често споменаваното четиво беше именно тази книга. Затова реших да я прочета цялата, и да направя кратко ревю тук.

Продължи четенето →

12.08.2015
от Стоян Стоянов
Коментари: 3

Чакмакът на прадядо

Чакмакът на прадядо
В дланта ми лежи парче старо, ръждиво желязо. За пръв път го видях преди поне 25 години, но още тогава се досетих какво е това. Чудно ми е, колко ли от днешните 10-12 годишни хлапета биха разпознали формата на чакмак? И колко ли от тях въобще знаят какво представлява той? Виж, модела на Iphone не би ги затруднил… Но аз бях чувал от разказите на старците, и от описания в книги за това чудно приспособление, и без капка съмнение знаех, че това е точно огниво – чакмак. Чакмакът на прадядо ми!

Продължи четенето →

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE