xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

21.08.2015
от Стоян Стоянов
1 коментар

„A Sand County Almanac: And Sketches Here and There“ – Aldo Leopold

sand_county_almanac-cover„Дневник на пясъчното графство: И есета от тук и там“ е емблематична книга на американският еколог, лесовъд и природозащитник Алдо Леополд (Aldo Leopold). С неговите идеи и работа ме запозна онлайн курс на Coursera, който завърших успешно преди известно време. Курсът беше със заглавие „The Land Ethic Reclaimed: Perceptive Hunting, Aldo Leopold, and Conservation“, и в него основна фигура беше самия Алдо и неговата работа, а най-често споменаваното четиво беше именно тази книга. Затова реших да я прочета цялата, и да направя кратко ревю тук.

Продължи четенето →

12.08.2015
от Стоян Стоянов
Коментари: 3

Чакмакът на прадядо

Чакмакът на прадядо
В дланта ми лежи парче старо, ръждиво желязо. За пръв път го видях преди поне 25 години, но още тогава се досетих какво е това. Чудно ми е, колко ли от днешните 10-12 годишни хлапета биха разпознали формата на чакмак? И колко ли от тях въобще знаят какво представлява той? Виж, модела на Iphone не би ги затруднил… Но аз бях чувал от разказите на старците, и от описания в книги за това чудно приспособление, и без капка съмнение знаех, че това е точно огниво – чакмак. Чакмакът на прадядо ми!

Продължи четенето →

05.08.2015
от Стоян Стоянов
Няма коментари

„Stay Alive!: Survival skills you need“ – John D. McCann

Stay Alive!: Survival Skills You Need

„Остани жив!: Уменията за оцеляване, от които се нуждаете“ с автор Джон Д. МакКейн е една от последните книги, които успях да прочета. Много кратко ревю за нея…

Продължи четенето →

15.07.2015
от Стоян Стоянов
Няма коментари

Магаре за дялане – версия 2

Магаре за дялане (версия 2) - Цялостен вид

Това е новата ми придобивка – още едно магаре за дялане (shaving horse). Втора, подобрена версия!

Продължи четенето →

26.06.2015
от Стоян Стоянов
Няма коментари

Още една вариация на тема „Индианска стрела“…

Още една индианска стрела...

Доста време измина, откакто не съм пускал нов материал в блога. Все по-рядко ми се отдава това удоволствие. Нека освежим положението с една кратка публикацийка – да се знае, че съм още тук! :) Представям ви едно от последните ми творения – вариация на индианска стрела, която вече отпътува към новият си притежател!

Продължи четенето →

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE