xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Избор на подходящо място за бивак. Типове убежища

| 17 Comments

Подслонът е завършен.

Съществуват десетки типове примитивни импровизирани убежища, които се използват в различни климатични пояси и географски зони. Те се различават по конструкция, размери, материал от който са построени, начина на изготвяне и т.н. Изборът на типа убежище зависи от конкретните условия на екстремната ситуация, в която сте попаднали – климат, релеф и т.н. От правилният избор на мястото за организиране на бивака, както и типа на използваното убежище зависи успешното и безпроблемно измъкване от създалата се ситуация.

Първото нещо, което трябва да направите след като попаднете в подобна ситуация, това е да определите функционалното предназначение на убежището. За това трябва да знаете добре кои са най-големите заплахи за живота и здравето ви, от които убежището трябва да ви защити – сняг, дъжд, вятър, слънце, виелици, отрицателни температури, студена почва, комари, отровни насекоми и др.

След това изборът зависи от материалите, с които разполагате, наличието на инструменти, количествения и качествения състав на групата (ако не сте сам), времето, с което разполагате, както и опита в строителството на убежища. Но въпреки това във всички случаи и във всички зони (с изключение на пустините и степите през лятото) трябва да се стремите към изготвянето на солидно, здраво и съхраняващо топлината убежище, допускайки компромиси само поради обективно непреодолими причини – отсъствие на необходимите инструменти, строителни материали и т.н.

Временните и набързо построени убежища не само може да са безполезни, но дори напротив – може да влошат положението на бедстващите хора.

Ето една условна класификация на типовете убежища, изхождайки от материалите, с които са построени:

  • убежища от плат – в качеството на основен материал за изработката се използват тъкани, полиетилен, спални чували, одеала, кожи от животни, брезент и т.н. Такива убежища са различните видове навеси, шатри и т.н.
  • убежища от плат със скелет – подобни на първите, но тъканта се поставя над предварително изготвен скелет от стъбла и клони на дървета, металически тръби и др. Такива са палатките, вигвамите, юртите и т.н.
  • убежища от растителни материали – скелет от дърво, покрит с мъх, листа, клонки и други природни материали.
  • земни убежища – изкопани в почвата. Различни видове дупки, землянки, пещери, ниши и т.н.
  • снежни убежища – изкопани в снега. Снежни ями, пещери, траншеи и др.
  • блокови снежни убежища – построени от изрязани блокове пресован сняг. Снежни къщи, иглу.
  • скелетно-блокови снежни убежища – ако като основа за снежните блокове се използва твърд скелет от различни материали.
  • масивни убежища – построени са от дебели стволове на дървета, камъни и пръст.
  • тръстикови убежища – като материал за направата им са използвани различни видове тръстика и папур.
  • тухлени – изградени от блокчета пресована пръст или глина.

Подходящо място за устройване на бивак

В огромна степен безопасността на бивака зависи от мястото, където е разположен. Дори най-надеждното убежище не може да спаси бедстащите, ако е построено на случайно, потенциално опасно място. Може да звучи парадоксално, но изборът на място за построяване на убежище често е по-важен, отколкото самото му построяване.

Колиба, построена на ниския бряг на реката, може да бъде отнесена ако реката неочаквано повиши нивото си в резултат на обилни валежи, станали някъде по-нагоре по течението. В планините такъв бивак може да бъде буквално размазан от буйните порои, които понякога се случват там. Ако изкопаете снежна пещера в подножието на стръмен снежен склон, то рискувате случайно паднала лавина да погребе под няколкометров слой сняг и самата пещера, и Вас самия.

Иглу, построено под скална козирка или друг навес, може да бъде мигновенно разрушено от каменопад или паднало отгоре парче лед или сняг. Също така иглу, построено на снежен корниз, висящ между две скали, може да пропадне заедно с него в пропастта.

Трябва да запомните основното и задължително правило: Не устройвайте бивак в подножието на улеи, сипеи, на места с опасност от падане на лавини и камъни, на снежни и скални корнизи, както и под тях. По възможност избягвайте възвишенията, оголените пространства, седловините по хребетите, тесните тръбовидни клисури, дерета и други места, където вятърът е по-силен.

Ако сте в бедствие е добре бивакът да бъде организиран на място с добра видимост по въздух и земя, за да можете да подадете сигнал към прелитащите самолети, въртолети и да облекчите търсенето на спасителните групи. Обикновенно това се постига чрез обособяването на наблюдателен пост върху някое оголено възвишение, или чрез строителството на масивни убежища, които не се „боят“ от вятъра.

В горите не се препоръчва да построявате бивака в пожароопасни места, върху заблатени и преовлажнени почви, както и под гнили, проядени и подсечени дървета. Бивакът, организиран в гъсталака е неудобен, защото там има повече комари и насекоми, след дъжд водата капе дълго време от листата на дърветата и е невъзможно да се организира добро наблюдение на околността.

Във всички местности, но особенно в планините, степите и пустинните зони през пролетта е опасно да организирате лагер в коритата на пресъхнали реки, както и по ниските им брегове. За да се предпазите от възможните внезапни порои, трябва внимателно да огледате брега. Най-високата възможна точка на водата може да ви бъде подсказана от изсъхналите по клонките на дърветата водни растения, отсъствието на тревиста растителност и ивиците довлечен от водата плавей, отсъствието на дупки на гризачи (животните изкопават дупките си винаги по-високо от възможната точка на прилива) и т.н. В пролетно-летният сезон е необходимо да избягвате местата с повишена опасност от падане на гръм.

В крайбрежната зона на морето бивакът трябва да се разполага по-високо от точката на максималния прилив, като се отчете и възможното допълнително покачване от прибоя. Особенно опасно е да се укривате в ниши и пещери, образували се по отвесният скалист бряг. Приливната вълна може бързо да запълни такова убежище, при което става особенно трудно да се измъкнете по вода, заради увеличаващата се дълбочина и прибойните вълни, а изкачването нагоре по скалата е невъзможно, заради големият му наклон.

По материали от survival.com.ua

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
17 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: