xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Заточване на брадви

| 46 Comments

„Дайте ми шест часа, за да отсека едно дърво, и аз ще прекарам първите четири в заточване на брадвата.“

Ейбрахам Линкълн


Неопитните и случайни потребители, които са и по-често изложени на риск от инциденти, обикновено не могат да осъзнаят важността на острието с бръснеща острота. Всички инструменти за работа с дърво, включително брадвите, трябва да са достатъчно остри, за да можете ефикасно, без усилие, и с удоволствие да работите с тях. Повечето нови брадви се нуждаят от един час, до половин ден ръчно заточване, за да бъдат приведени в правилна форма. Тъпите брадви са по-неефективни, и работата с тях е по-изморителна. Освен това са и потенциално по-опасни за ползване, защото по-често рикошират от повърхностите.

Брадвата трябва да се заточва редовно, примерно на всеки половин час работа, или след отсичането на едно дърво. Минута, отделена за заточване, може да ви спести пет минути сечене.

Фази на заточване

1. Първата фаза на заточването е премахването на излишният метал, с помощта на пила за метал, или груб абразив. Грубите абразиви премахват материала бързо, но оставят също така груба повърхност.
2. При втората фаза се получава по-фин ръб, като за целта се използват средни по грубост абразиви.
3. Третата фаза е постигането на фин режещ ръб, с помощта на фини точилни камъни. Финалното острие се получава с помощта на гладък и твърд камък, който може да направи огледална повърхност. За тази цел може да се използва и стропинг с кожа (чиста, или със шлайф-паста).

Острието на новозакупената брадва може да се нуждае от премахване на излишният материал само веднъж, а пилата да бъде използвана повторно само ако острието се подбие.

За пилите

Има пили, които са специално проектирани за употреба върху брадви, като например плоските с единично нарязване, и двойно нарязаните. Когато нарязванията (зъбите) са разположени в успоредни редове, тогава нарязването е единично. При двойното нарязване единият ред паралелни нарязвания е кръстосан с втори, разположен под ъгъл спрямо първия.

Пилите трябва да се използват умело, за да ви служат дълго. Ако ги съхранявате заедно, трябва да ги увиете поотделно в парцал, за да предотвратите начупването и заглаждането на зъбите им, при контакт една в друга. Предпазвайте ги от влага, тъй като ръждата отслабва зъбите. Всяко нещо, което може да полепне и запълни зъбите, като смола, мръсотия, или мазнина, трябва да се избягва. Добре почистеното преди заточване острие на брадвата може да удължи живота на пилата поне двойно!

За да удължите живота на новата ви пила, също така можете да запълните зъбите й с креда (тебешир) – това ще намали запушването им, и ще ги подсили.

Когато работите с пилата, упражнявайте толкова сила, че да получите леко остъргване. Прекомерният натиск чупи зъбите, особено при движението назад. Дръжте дръжката в дланта, натискайки леко гърба на пилата с показалец. При движението назад леко повдигнете пилата от повърхността.

Дълбоките нащърбвания може да отнемат часове, за да бъдат заличени. Изпилете прав ръб през нащърбването (виж фигурата вдясно), докато то изчезне. След това при заточването върнете отново дъговидната форма на острието.

Техники на заточване

У дома можете да използвате различни стяги и менгемета, за да фиксирате удобно главата на брадвата. В полеви условия можете да я държите в ръка, но много по-удобно е да я поставите облегната под ъгъл върху подходяща цепеница, или клон, със острие сочещо нагоре (Фиг.5). Петата на брадвата може да бъде подпряна с камък, или друго дърво.

Повечето стари дървосекачи обичат да заточват брадвите си, като пилят срещу режещият ръб (фиг.1). Така вероятно се получава по-добра форма на ръба, и по-малък „мустак“.

От друга страна обаче, е много по-безопасно да се пили по посока на режещия ръб (Фиг.2).

Има още една техника за заточване, която можете да извършите и с поизносена пила: Поставете върха, или дръжката на пилата, върху петата на брадвата, и я придържайте стабилно там. С другата ръка хванете другият край на пилата, и извършвайте дъговидни движения напред-назад върху острието (Фиг.3).

Когато пътувате с минимална, и лека екипировка, точилният камък е подходящ инструмент за поддържането на острието на брадвата в добра форма. Повечето точилни камъни са направени от синтетичен карборунд. Обикновено едната им страна е средна по грубост, а другата – фина. С първата се заглаждат по-грубите нащърбвания, а фината заглажда следите от нея, правейки адекватен, но все пак груб работен ръб.

Тези камъни са по-леки и компактни за носене от пилите. Пилите, макар да работят по-бързо, също така бързо се и износват. Когато се ползва грижливо, точилният камък може да ви служи и цял живот, тъй като всяка употреба открива нова, свежа работна повърхност. Ако използвате често брадвата си, за една година можете да износите няколко пили, всяка от които е по-скъпа от един точилен камък.


Точилният камък се държи, като се внимава никой от върховете на пръстите ви да не стърчи от ръбовете му, за да не бъде порязан. Извършват се кръговидни движения, за да се поддържа конвексният профил на острието, и за да може да се осъществява контакт с цялата повърхност на камъка, а не да се износва само на едно място. Брадвата може да се заточва и с естествени камъни. Пробата и грешката ще ви покажат кои от тях работят най-добре.

По М. Кочански

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

46 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: