xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Приготвяне на риба по индиански начин („Ponassing fish“)

| 11 Comments

Риба по индиански - Нужните материали

Какъв по-хубав начин има да се насладим на есента, от това да излезем малко в планината, за да се порадваме на цветовете на сезона, а после да намерим някое хубаво местенце, където да запалим огън и да сготвим един хубав обяд? 😉

Риба по индиански - На открито Риба по индиански - Сред гората

Гост-автор
Петър ДрагоевПетър Драгоев

Така и направихме с един приятел, като главната ни цел всъщност беше готвенето – искахме да сготвим риба по традиционен индиански начин (“ponassing fish”). За пръв път видях този метод за „примитивно” (ако можем така да го наречем), приготвяне на риба във филмите на Рей Миърс, където той обезкости цяла сьомга по начин, по който остана само филето.

Ето за какво става въпрос! Трябват ви:

 • цяла риба (ние сготвихме една пъстървичка, но ако искате може и да е сьомга, разбира се). В случая ние си носихме рибата, но ако сте някъде на риболов, то това е чудесен начин да приготвите току-що уловената риба, а и да впечатлите приятелите си! 😉
 • една не много тънка, права пръчка, която трябва да сцепите до към средата. Тя трябва да е от дървесина, която не е токсична, и да не е смолиста, за да не придаде нежелан вкус на рибата. Леска или дрян са отличен избор.
 • две малки, по-къси клечици (най- лесно е просто да използвате две от страничните клончета на пръчката, която сте отсекли)
 • и, разбира се – остър нож

Риба по индиански - Нужните материали

Запретнете ръкави!

Ако вие сте уловили рибата, разбира се – ще трябва първо да я изчистите! В моят случай това не бе нужно, тъй като, както казах, рибата е от магазина. Следващата работа е да разрежете корема надолу към опашката, от двете страни на аналния плавник, а после да отрежете и него самия.

Риба по индиански - Подготвяне

След това се отрязват двата коремни плавника, а после и гръбната перка.

Риба по индиански - Подготвяне Риба по индиански - Подготвяне Риба по индиански - Подготвяне

Накрая двата гръдни плавника (зад хрилете) се махат по малко по-различен начин: Обърнете ножа с острието нагоре и започнете да разрязвате от гръбнака (малко за главата) надолу, като минавате зад гръдните перки. Това ще помогне по-късно за отделим главата заедно с гръбнака.

Риба по индиански - Подготвяне Риба по индиански - Подготвяне Риба по индиански - Подготвяне

Така, махнати са всички плавници! Единственото, което остана, е да отделим костите. Това става по следния начин: там, където разрязахме преди малко, зад главата, натискаме палеца си в основата на гръбнака и започваме буквално да отлепяме ребрата от месото.

Риба по индиански - Подготвяне Риба по индиански - Подготвяне Риба по индиански - Подготвяне

Така продължаваме надолу по рибата – първо от едната, после от другата страна – и сме готови! Надолу към опашката ребрата ги отделяме колкото можем, след което отрязваме самата опашка, а накрая, заедно с гръбнака – и главата. И ето – рибата е напълно обезкостена!

Риба по индиански - Подготвяне Риба по индиански - Подготвяне Риба по индиански - Подготвяне

Може би най-хубавата част от готвенето по този начин е, че не ви трябват никакви съдове! 😉 По краищата на кожата, с върха на ножа, правим четири дупчици. През тях промушваме малките клечици, а след това защипваме цялото филе в сцепената пръчка, която очевидно трябва за завържем с нещо горе при върха.

Риба по индиански - Разпъване Риба по индиански - Разпъване Риба по индиански - Разпъване

За препоръчване е да ползвате клонче или корен за целта, тъй като обикновената връв може да изгори. Много просто – вземате някое съвсем тънко младо клонче, и започвате да го усуквате по цялата дължина. Tака то става достатъчно гъвкаво, за да можете после да вържете стреме в горния край на пръчката.

Риба по индиански - Разпъване Риба по индиански - Над огъня Риба по индиански - Над огъня

Долният край на пръчката трябва е да подострен, забравих да спомена, така че я забучвате в земята под какъвто ъгъл мислите, че добре спрямо огъня.

Риба по индиански - Над огъня Риба по индиански - Крайният резултат

Приготвя се много бързо, можете да следите по цвета. Времето за печене може да варира в зависимост от големината на рибата и силата на огъня, но обикновено отнема около 10 минути.

И накрая – остава само да се насладите на яденето! 😉

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

11 Comments

 1. Интересна и полезна публикация. Надявам се да Ви е било толкова вкусно колкото изглежда на снимките. 🙂

 2. Индианците избягват да пекат на огън (с пламък), защото месото пресъхва и прегаря. Предпочитат винаги да пекат на жар, и това важи за почти цяла Сев. Америка. Ако разгледате повечето материали за това печене, ще забележите, че е на жар.

  • ПРИНЦИПНО си прав! 😛 Но на практика мисля, че ако се разчита на лъчистата енергия от огъня – т.е. месото не се поставя в потока горещи газове, а встрани от него – кой знае каква разлика не би трябвало да се получи, тъй като рибата се пече докато стане готова, а не някакво фиксирано време! Ще се загуби евентуалният специфичен вкус от опушването с жарта, но…
   Иначе пак казвам: принципно си прав за обичая! 🙂

 3. Вчера бяхме на реката. Уловихме една прекрасна сьомга. За съжаление не намерихме пръчици и я изпържихме като долнопробен шаран.

  Момчета, не се заяждам. Всички виждаме, че г-н Стоянов се е изчерпал и си смуче от пръстите преводните статии. Даже напоследък и това не прави. Пуска гост автори. Обаче ние живеем в България. Нека си упражняваме бушкрафта в нашите си условия. Какво пише в западните сайтове всички знаем.

  Нищо полезно не виждам в тази статия. Даже е невярна. На Black Wolf може да се вярва. Той е не само ценител, но и познавач на индианската култура.

  Може би е много простичко. Да се смени заглавието на „Как си приготвих купена риба сред природата:. Със сигурност ще е по-реално и достойно.

 4. Мисля че човек винаги може да научи нещо ново или да се поучи от грешки

 5. Поздравления на авторите! Материалът ви е вдъхновяващ. По-добре с купена риба в гората, отколкото със зачервени очи пред монитора в стаята.

  Идеята за гост-автори е добра, надявам се на по-голяма активност и разнообразно участие.

 6. Тая рибка… солчица, чер.пипер нещо… така безсолна и безвкусна ли ше я ядем 😛

 7. Статията е супер. Много хубави снимки. Поздравления! Статията е полезна за всеки по различен начин. Аз не съм се сещал да обезкостявам риба по така. Всеки да си я овкусява както иска. Аз лично си нося цяла торба с подправки, но това си е моя работа :). За много години и вълнуващ бушкрафт.

 8. Браво Петьо, чудесна публикация както винаги. Само една забележка относно гръбната перка. За да не се наранява много гърба, аз използвам следния простичък метод: хвашам рибата за корема с главата към мен, след което правя две леки дупки с ножа от двете страни на перката. Започвайки от дупките, правя два прореза, но само на кожата. Ножа е обърнат с гръб към тялото. Двата прореза се събират зад перката. След това перката, заедно с долните костици просто се издърпва.
  По същия начин се дере костур, но при него двете дупчици и прорезите започват при главата, защото се свяля цялата кожа. Дано съм бил полезен. Успех и чакаме нови статии.

 9. Благодаря, Ванка! Наистина полезен трик, ще го пробвам следващия път непременно.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.