xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Составление колекций по естествознанию.

| 0 comments

Наскоро се рових из старите си вещи и попаднах на една книга, която ми се струваше страшно полезна, когато бях малък, и когато се интересувах почти само от Биология.
Замислих се, дали няма да е добре да направя нова категория в блога ми, където отвреме-навреме да пускам по едно ревю на книгите, които са ми направили някакво впечатление, или са ми били много полезни, без значение сега или в близкото минало.
Та ето днес ще започна тази традиция с ревюто на точно тази стара, но много полезна някога за мен, книга:

„Составление колекций по естествознанию“ – Павлович, С.А.; Учпедгиз; 1947 г.

Составление колекций по естествознанию - корица

Първо историята за това, как се сдобих с книгата:
Някъде около 1990-та година, когато съм бил на около 11 години, бяхме ходили на сбор в родното село на баба ми – Овчарово, област Шумен. Къщата на баба ми е съседна на бившето селско училище, което беше вече закрито от незнайно колко за мен години. Поради липсата на подръжка, а и от постоянните набези на селските дечурлига и търсачи на безплатни строителни материали, сградата вече беше в доста окаяно състояние. Прозорците и вратите липсваха, стаите бяха опразнени и покрити с прахоляк и боклуци. На няколко места покрива дори се беше срутил.
С брат ми решихме да огледаме какво е останало вътре. Спомням си, че в една от стаите намерихме гипсов макет на страничен срез на човешка глава и разглобяващ се макет на човешко сърце. Имаше и препариран шаран, но той беше доста оръфан от плъховете и кварталните котки.
Най-добре беше запазена стаята, в която се е помещавала малката училищна библиотека. Там прозорците бяха почти здрави и нямаше толкова влага и прахоляк. Жалко, че някои беше прибрал или потрошил рафтовете за книгите, и те се валяха по земята. Поне бяха цели. От един шкаф стърчеше някакъв метален шиш и аз реших да нанижа на него някоя книга. Вдигнах една от земята и я ударих в него. Корицата излезе дебела и шиша едва успя да я пробие леко. Тогава забелязах заглавието върху горната корица. В превод – „Съставяне на колекции по естествознание“.
Pазбрах, че това ще е нещо интересно и я разлистих набързо. Веднага си тръгнах оттам. Нямаше просто какво по-добро да намеря вече.
За тези, които не знаят защо толкова съм се зарадвал, ще обясня:
В далечната 1990-та Интернет беше нещо, за което малко хора бяха чували. В училищните и градските библиотеки можеше и да се намери нещо полезно, но толкова трудно и на късмет, че дете на 10-11 години не можеше да се справи.
Бях страшно запален по биология, и бях изчел почти целия раздел по Биология, Екология, Ботаника и т.н. в кварталната библиотека, който беше в размер няколко рафта. Въпреки това не бях попадал на подобно ръководство, в което стъпка по стъпка да се обяснява процеса на хербаризиране, препариране и съхрaнение на колекциите от различен биологичен материал.
Прочетох 260-те страници на един дъх, и после неколкократно я препрочитах и винаги стоеше на масата ми в ролята на ръководство.
Няколкото лета след това я използвах активно при съставянето на колекция от препарирани насекоми. Това беше едно от хобитата ми по това време. Събрах доста интересна и богата сбирка от бръмбари, пеперуди и други насекоми, доста голяма част от които дори вече не мога да видя на живо.
Все още не мога да си простя немърливостта, с която се отнесох към съхранението им, когато попорастнах.
Бях затворил кутиите плътно и бях сложил вътре нафталинови хапчета, но няколкото години, през които въобще не се сещах за тях, бяха стигнали нафталина да се изпари и колекциите да бъдат унищожени от молци и други такива лешояди.
Когато един ден ми попадна цифров фотоапарат, реших да ги снимам, за да ми останат документирани. Лошата изненада беше, че в кутиите стърчаха само карфиците а дъното им беше покрито с финна пепел от изядените насекоми.
Ми… така е. Уж порастнахме и тръгнахме по жени и купони, а станахме още по-големи келеши.

Та стига с това отклонение. Тия са за друга категория в сайта.
Ето накратко за какво става дума в книгата:
Тя е написана като ръководство за учителя по естествознание, което да му обясни по достъпен начин и да му помогне с възможно най-достъпни средства, да състави колекции на различни теми от естествознанието, които да му помогнат в преподавателската работа.
В книгата са описани стъпките и особенностите при препарирането на всякакъв вид животни и растения, като едноклетъчни, мекотели, насекоми, паяци, риби, земноводни, влечуги, птици, гръбначни и т.н.
Има и ръководство за тематични колекции, като например мимикрия, полов диморфизъм, устройство на орган и т.н.
Има също така инструкции за изготвянето от подръчни материали на кутии, банки и различни други вместимости за съхранение на колекциите.
Малко е трудно да направиш ревю на точно такъв тип книга, понеже с няколко изречения се описва най-общо съдържанието й, а от по-големи подробности няма нужда.

Трудно мога да обясня каква скъпоценност ми се виждаше тази книга в ония години. Много се радвам, че ми попадна по такъв неочакван начин.

Тъй като книгата е стара и едва ли е обект на авторски права, ще си позволя да я предоставя за сваляне от моя блог.
Вярно, че сега можете да намерите в Интернет къде-къде по-модерна и изчерпателна информация на тази тема, но хората, на които ще им бъде интересно да надникнат в нея и да се докоснат до идиличното усещане, което носеха онези далечни социалистически години, нека да заповядат.

Можете да свалите книгата от този линк.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: