xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Сламка-воден филтър

| 21 Comments

Сламка-воден филтър

Продължавам с полезните, и в някои случаи дори животоспасяващи елементи на походната екипировка. Един такъв практичен предмет може да се окаже сламката-воден филтър (Water Purifying Straw), с чиято помощ можете да утолите жаждата си от ненадеждни водни източници, без да преварявате водата и да използвате пречистващи таблетки.

Уредът има много просто устройство и представлява дълга 10-12 см пластмасова тръбичка, в която са обособени две отделения: едното е пълно с йодни кристали, а другото с гранули активен въглен. Те са разделени с помоща на прегради от порьозен материал, за да не могат да се смесват едно с друго, като в същото време водата може безпрепяствено да минава през тях. На снимката в началото на публикацията отделението с активният въглен (което е по-малко) се намира в десният край на сламката. Когато сламката не се използва, краищата й се затварят с пластмасови тапи (на снимката са с червен цвят). Те се махат непосредствено преди да изполвате уреда.

Принципът на действие е следният: Сламката се потапя във водата откъм краят, в който се намират йодните кристали. За да не стават грешки, върху сламката има обозначение кой е този край (със стрелка). Засмуканата вода преминава първо през отделението с йодните кристали. Йодът е силен антисептик и унищожава всички микроорганизми. На практика водата, третирана по този начин се оказва „мъртва“. Унищожава всички видове бактерии и вируси, особенно тези, които причиняват стомашно-чревни заболявания, диария и дизинтерия.

Няма опасност концентрацията на йод във водата да стане прекалено висока и да предизвика някакви проблеми при поглъщане – водният разтвор на йод бързо се насища, като получената концентрация е абсолютно безопасна. Единствените противопоказания са  да не се използва от бременни и хора с проблемна щитовидна жлеза, освен в изключителни случаи.

След това вече пречистената вода преминава през гранулите активен въглен. Неговото предназначение е главно да премахне неприятният за някои хора вкус на йод от водата.

Сламката-филтър е приложима само при биологично замърсени водоизточници. Това се отнася и за другите начини за пречистване на вода, като изключим няколко специални филтри. С други думи – ако водоемът е замърсен с химическо вещество, нито този филтър, нито пречистващи таблетки и преваряване няма да ви помогнат. Затова е добре да подбирате внимателно източникът, където смятате да ги ползвате.

Тази сламка е идеална, когато трябва да утолите жаждата си от ненадежден воден източник, в случай че:

 • бързате
 • нямате пречистващи водата таблетки
 • не можете да запалите огън, с който да преварите водата

Много фирми произвеждат този тип филтри. Моята е на BCB International Ltd. Достатъчна е за пречистването на най-малко 120 литра вода. Цената й е около 9-10 лева. Краят на „живота“ на сламката се разбира по това, че тя практически ще се запуши, когато той свърши.

Сламката-воден филтър се използва масово от от специални военни части, туристи, пътешественици и експедиции в региони, където единствените водни източници са със съмнително качество.

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

[wp:svejo-net]

21 Comments

 1. Много полезна вещ. Лесно преносима, компактна и лека. Аз лично имам две такива. Казват, че всяка сламка може да пречисти до 50 литра замърсена вод. Ха, голямо смукане ще падне.

 2. Pingback: Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? | xenos::life

 3. Стояне,много полеэни неща си сложил.Браво! Имам подобна сламка на BCB,
  не съм я пробвал.Краят със стрелката не е ли эа пиене?Drink from this end-Пийте от този край.На моята е боядисан в синьо.

 4. Знаеш ли Камене, много си прав! 🙂
  Хич не съм и прочел надписа. По моята логика би било по-добре да се пие от края със активният въглен, защото той донякъде ще обира лошият вкус от йодните кристали. Така или иначе водата ще си минава и през двете камери и не виждам разлика през коя ще е първо.

  Ето и оригиналният текст от ръководството за ползване:
  „Has 2 parts to its cleaning system, the first is iodine granules to sterilise the water, the second is charcoal granuals that filter the water and take away the iodine taste.“

  За мен това е логичният начин. Наистина с голяма изненада откривам, че на сламката е посочен другия край. Аз лично бих я използвал както съм описал. Но и обратното не пречи. Ефектът е един и същ, само дето при единия начин йодния вкус на водата ще е по-силен. 🙂

 5. Хора, какво да ви кажа. Използвайте това нещо само, когато нямате друг избор. Това, че водата няма да е лоша – добре, но йодът има голям шанс да ви разбута нормалната микрофлора, а от там лесно може да ви пипне нещо (точно тези заболявания на стомашно-чрвения тракт) само дето не е от водата. Ако пък ви се наложи да пийнете повечко вода така – по-добре продлъжете до края на пътя по същия начин, че да си предпазите стомасите прочиствайки ги от всякакви микроорганизми до края, пък вече в цивилизацията – едно кисело млекце и една бира и ще се оправите.

 6. Да, и аз смятам, че сламката е за извънредни ситуации, но пък не мисля, че ползването й е толкова опасно. Концентрацията на йода е минимална. Знам няколко специалиста по оцеляване (включително преподаватели в американски университети), за които пречистването на водата с йодни кристали е фаворита им сред всички останали методи. Използват го практически винаги, когато са за дълго сред природата, и досега не са се оплакали. Иначе биха го казали.

  Може йода наистина да ти разбута флората (малко), което ще те застави да пиеш през цялото време стерилна вода, но пък това така или иначе е задължително, защото както съм писал на няколко места в този блог „природните водоизточници се приемат за ненадеждни по подразбиране“. Пречистването на водата по какъвто и да е начин е задължително и дори една глътка непречистена вода прави безполезни всичките ти усилия.

  Иначе съвета с киселото млекце и бирата е ценен. Благодарско! 🙂

 7. Pingback: 12-те “горски знания” на Рей Миърс | xenos::life

 8. Аз си закупих такава сламка за 30 лева от тук http://shop.oragie.com/product_info.php?products_id=966

 9. Наскоро в ОРЪЖЕЕН МАГАЗИН http://WWW.ORAGIE.COM докараха един по-добърпродукт. това е Филтър за вода BCB LIFESAVER, с капацитет на пречистване: 4000-6000 литра.Първият в света „Всичко в едно филтрираща система. Бутилката филтър LIFESAVER използва изключително напреднала ултра филтрищата система, която премахва бактерии, вируси, кисти, паразити, гъби и други микробиологични водни патогени. LIFESAVER прави всичко това без помощта на йод или химикали като хлор. FAILSAFE система на филтъра го запушва автоматично след изтичане на лимитираните 4000 лв преминали през бутилката. LIFESAVER създава сигурна прясна питейна вода мигновено.

  • Ох… то всичко хубаво Симеоне, ама 245 лв. … Колко ли от нас ще могат да си го позволят? Нека го оставим за тузарите.
   Човек може да пие достатъчно добра вода и без такива джаджи. Обещавам да напиша още няколко темички как може да стане това. 🙂

 10. Не, че аз съм си го купил, Стояне и и не знам дали ще го имам скоро. Да по-скоро нека да бъде за тузарите. В същия магазин обаче видях нещо много евтино, леко за пренасяне и доста полезно – таблетки за пречистване на вода. Тях ги има и в комплектите за оцеляване. Според някои автори в Интернет и хората от магазина, те са много ефективни. Разбира се, в повечето планини на България няма опасна или заразена вода, или ако има това е изключение. Поради тази причина аз предпочитам сламката, която е надеждна и лека.

 11. От къде да си купя сламка-филтър или нещо подобно ? Ще ходя на трекинг в Кавказ,сигурно няма да ми потрябва,но за всеки случай…Благодаря предварително

 12. aelita, по-горе в коментарите 4ofi е посочил откъде си е купил такава сламка. Има я и ТУК. Цената да не те стряска. Мисля, че вече е по-евтина.

 13. в МСА Арми не беше ли 30 лева ?

 14. Tози начин изглежда ефективен, но преди гледах някакво подобно, но със батерии. Вътре имаше една лампа като флуресцентна. Имаше и нещо като четка и го дават за пречистване, докато изгори лампата. Не знам обаче във България не съм срещал.

 15. Според мен трябва да се придържаме към простите и леки неща. Сламка: за екстремна ситуация – става, не тежи, може да пиеш.. Таблетки за пречистване – по добре, по леки, може да пречистиш обем вода и да си носиш(но ти трябва съд а за сламката не).. Нещата които си носиш за „всеки случай“ (оцеляване, сметни си колко към едно е да се случи), според мен трябва да са толкова малки и леки, че да не ти прави впечатление теглото им, и да не ти се иска да ги зарежеш. Инак това за което говориш сигурно е за пречистване с ултравиолетова светлина. Стоян беше писал статия ако не се лъжа.. но едва ли е нещо което ще се случи да нося със себе си, ако се случи да ми потрябва (много случайности).

 16. Поздравявам Ви за чудесния блог.
  Моля Ви за информация за предимствата и недостатъците на различните видове сламки-филтри за пречистване на вода. От проучването ми в Ebay, останах с впечатление че съществуват няколко различни метода за пречистване на вода, като продуктите са на разумна цена. Например:
  http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330199473114&_rdc=1
  http://cgi.ebay.com/Backpacking-PRO-water-straw-or-gravity-purifier-filter_W0QQitemZ250462115247QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3a50b495af&_trksid=p3286.c0.m14
  http://cgi.ebay.com/Surviva-Pure-Survival-Straw-Water-Purification-Filter_W0QQitemZ290335797842QQcmdZViewItemQQptZUK_Collectables_Militaria_LE?hash=item43995cb252&_trksid=p3286.m63.l1177
  http://cgi.ebay.com/NEW-Army-Survival-Issue-Aquafilter-Water-Filter-Straw_W0QQitemZ220348354213QQcmdZViewItemQQptZUK_Collectables_Militaria_LE?hash=item334dc90ea5&_trksid=p3286.m63.l1177
  Кои от филтрите биха били безопасни за деца, защото в ситуация на оцеляване може да попадне цяло семейство, а вода с високо съдържание на йод да може да се пие само от възрастните.

  • @Enigma: Филтрите, използващи йодни кристали, за да убиват микроорганизмите са ефикасни, но наистина не е добре да се ползват за малки деца.

   Аз лично бих си потърсил един филтър за твърди частици, като например Millbank, и след това получената вода бих преварил, за да убия патогените.

   Ако нямате възможност или желание за преваряване на водата, за убиване на патогените може да се ползват таблетки за пречистване на вода. Те са на принципа на хлориране на водата. Ако хлора ви притеснява, просто трябва да изчакате малко време и той ще излети от третираната вода.

   Според мен това е най-добрият вариант за пречистване на вода за малки деца. Тук обаче не отчитам факта, че водата може да е химически замърсена. В такива случаи ще са нужни едни доста по-скъпи комбинирани химични и бактериологични филтри.

 17. Здравейте! Весела Коледа!

  Много хубава рубрика!

  Аз съм офицер, който работи от 11 години в род войски, които работят постоянно в екстремални условия-малки групи изпълняващи бойни задачи в планинско-гориста местност, независимо от климатичните условия. Аз съм бил до 2500м надморска височина.От минус 25 градуса до плюс 35-40 градуса.При вятър до 145 км в час.Преминавал съм горски пътеки свързващи Северна с Южна България през супер неблагоприятни условия и то през зимата.Изпадал съм често с проблема (всяка година поне по 6 пъти ) вода,огън,подслон,топлина,храна,умора.Били сме на палатки,подслон-заслони,импровизирани бараки,землянки,на заслони на дървета,в иглу и т.н. по 2-3 дена до 10 дена.Повечето въпроси на темата „Оцеляване или самосъхраняване на човека при екстремални условия“ са ми доста добре познати и практически изпробвани.Моля, задавайте въпроси по темата „Оцеляване „, защото с радост ще ви отговоря.

  • Здравей Борисе! Интересен опит си натрупал! Повечето хора тук сигурно завиждат благородно (включително аз 😉 ). Може би не е точно тук мястото за задаване на различни въпроси извън темата на самата публикация, но можеш да споделиш личния си опит за всяка една от публикациите в тази категория (Бушкрафт).

   Освен това те каня във Говорилнята (форума) на този блог, където съм сигурен, че въпроси ще има всякакви, и твоите отговори ще са полезни. Следвай този ЛИНК.

   Поздрави!

 18. Pingback: Lifehacker.bg Кои са 15-те задължителни елемента в походната екипировка? |

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.