xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Естествени сухожилия

| 16 Comments

Сухожилие от крака на елен - Снопчета разделени влакна

Добро, здраво, и тънко влакно, както сме казвали и преди, е трудно да бъде намерено в пустошта. Едни от най-здравите естествени влакна, които можете да откриете в такива условия, са сухожилията на животните, които евентуално ловувате.

Обикновено се използват сухожилията от едри животни, като например елени, сърни и т.н. Чувал съм, че сухожилията от домашни животни не са толкова качествени и здрави, като тия от дивите. Ето защо ви препоръчвам да си търсите сухожилия именно от диви животни. Аз лично нямам познати ловци, които да ме снабдяват, затова си купих от Ибей  сухожилия от краката на благороден елен, бягал някъде из Шотландия! 😉 Имам горчив опит със сухожилия от домашно прасе – много мазни и тънки! Така и не можах да ги обработя като хората.

Местата, от които обикновено се взимат сухожилията, са две: гърбът, и краката. Гръбните сухожилия представляват две дълги, широки ленти, вървящи от двете страни на гръбнака, върху мускулите. При елена те са с дължина около 40-50 см. Сухожилията от краката са тези, вървящи близо до костите по долната част на крайниците на животното. Гръбните сухожилия са по-фини и дълги, и са по-лесни за обработка, докато тези от краката са по-къси и по-груби.

Как се отделят сухожилията от трупа на животното?

Първо как се отделят гръбните сухожилия:

След като одерете животното, направете разрез върху, и по дължината на гръбнака, на дълбочина 5-6 мм. С пръсти отделете повърностният слой мазнини, и разкрийте сребристите ленти на гръбните сухожилия, лежащи върху мускулите. Те вървят от плешките, до тазовите кости. Широко са между 1,5 и 2.5 см.

Вземете тъп нож (може и огладена дървена пръчка, ако нямате такъв), и някъде по средата на дължината на сухожилието го подпъхнете под него, и започнете внимателно да го отлепяте, като движите ножа в двете посоки. Внимание! Ако ножът е прекалено остър, той ще пререже, или повреди влакната на сухожилието!

Отделете сухожилието чак до мястото, където то свършва върху кръстните кости, и където преминава в плешката. Оставете го закрепено в тези точки, и го почистете добре. Премахнете остатъците месо и мазнина. След това с още няколко движения отделете сухожилието и от тези точки. За да го направите, може да ви се наложи да отрежете и малко от мускула, който после да изстържете от краищата.

Когато почистите добре сухожилието, оставете го на сухо и проветриво място, върху равна повърхност, за да изсъхне добре. Когато изсъхнат, сухожилията стават полу-прозрачни, с медено-кафяв цвят, и доста твърди.

Как се отделят сухожилията от крайниците:

Аборигените измъкват сухожилията от крайниците, като ги прерязват и пречупват в дадената става, след което ги използват като „дръжка“, и с рязко и силно движение измъкват сухожилията, закрепени за нея. За вас би било по-лесно, ако просто внимателно разкриете с нож мазнините, месото, и обвивките на сухожилието, и го извадите от тях. След това отново ги оставяте на сухо и проветриво място, докато изсъхнат добре.

Разделяне на влакната

Отделянето на влакна от гръбните сухожилия е лесно: Хващате здраво сухожилието между палеца и показалеца, и започвате да го мачкате и прегъвате нагоре-надолу, както и малко в кръг, докато влакната се отделят едно от друго. Повтаряте това по цялата дължина на лентата, и ще получите сноп от влакна, които можете да отделите с желаната от вас дебелина.

Можете да отделите влакно от изсушеното сухожилие, когато имате нужда от него, или предварително да си направите цяло снопче от влакна. Това може да стане малко по-лесно, ако предварително леко навлажните сухожилието. Започнете да отделяте влакното с желаната от вас дебелина, някъде около средата на изсушеното сухожилие, близо до ръба му. Докато отделяте влакната, ще забележите, че те са по-дебели към широката част на сухожилието, и по-тънки в тясната.

След като отделите влакното, намокрете го (може и като го подържите в устата си!) докато омекне, след което го разпънете на равна повърхност, за да изсъхне. Когато решите да шиете с него, просто го навлажнете до омекване, и изолзвайте дебела игла. Ако оставите върха му твърд, то може да шиете и без помощта на игла, като го промушвате във вече направените със шило дупки.

Отделянето на влакна от сухожилията на крайниците е малко по-трудоемко, защото те са по-груби, и по-здраво свързани помежду си. След като изсъхнат добре, сухожилията от крайниците са готови да бъдат обработени, и подготвени за употреба. Първо трябва внимателно да се начукат между две гладки повърхности. За целта може да се използват гладки речни камъни, или огладена дървена бухалка. Не трябва да се използват груби повърхности, които имат остри ръбове! Това може (и ще!) нарани влакната!

Някои казват, че преди да се начукат, сухожилията трябва да бъдат обелени от външната си обвивка, но това всъщност не е задължително, защото тя сама се отделя по време на чукането. Сплесквайки се, сухожилието започва да се разделя на по-фини влакна, които след това могат да бъдат отделени. Това разделяне трябва да продължи, докато получите влакно с желаната от вас дебелина.

Моят опит е с разделяне на влакната от сухожилията на краката на благороден елен (както казах по-горе). Първо ги начуках хубаво на едно гладко парче релса с гладката страна на един чук. Обвивката им падна, и се освободиха три отделни снопа, всеки от който размачках хубаво с ръце, докато влакната се разделиха едно от друго.

Сухожилие от крака на елен - ИзсушеноСухожилие от крака на елен - НачукванеСухожилие от крака на елен - Отделните снопове

След това просто трябваше да ги разделя на отделни влакна с желаната дебелина. Процесът е доста време отнемащ за хора, които правят това за първи път! 😉

Сухожилие от крака на елен - Усукване и омачкванеСухожилие от крака на елен - Разделяне на влакнатаСухожилие от крака на елен - Снопчета разделени влакна

Приложения на сухожилията

Сухожилието е учудващо здраво, каквото и трябва да е, за да може да служи като тетива за мощните индиански лъкове с подсилен със сухожилия гръб (backed bow). Самият гръб на тези лъкове се подсилва, като към него се залепват, с помощта на лепило от кожа, влакна от сухожилия. Съхнейки в продължение на няколко седмици, те постепенно се свиват и опъват, огъвайки лъка в рефлексна форма. Тези лъкове са по-силни и по-далекобойни, в сравнение с обикновените със същият размер. Влакната от сухожилия са не по-малко здрави от повечето наши модерни влакна.

Сухожилията могат да се използват за шиене. За целта влакната може да се използват във естественият им вид, като се използва игла, или шило. Малко са били коренните индианци, които са пътували без снопче сухожилия, и шило за поправка на повредено облекло. Вместо да използвате възел на края на влакното, прокарайте го веднъж през материала, след това още веднъж, за да направите примка, през която да усучете влакното три пъти, и да го стегнете здраво.

Преди употреба, сухожилието може да бъде размекнато, като се подържи в уста, или се потопи във вода. Ако с него се закрепват върхове на стрели, не се налага използването на възли! Увиването започва с прост възел – полу-запънка, а краят просто се залепя върху останалите намотки. След изсъхване, той се закрепва здраво и надеждно, защото сухожилието съдържа свое собствено натурално лепило.

За да се направи здраво въже, влакната сухожилие трябва да се оплетат по начина, по който се оплитат вървите от растителни влакна.

Заключение

Естествените сухожилията имат широко приложение в бушкрафта. Научавайки се да ги използвате, вие ще сте още едно стъпало по-нагоре в нашият модерен технологичен свят! Ще направите още една малка крачка към своята самостоятелност, и самодостатъчност. И ще се радвате знаейки, че онази иначе малка част от вашето завършено произведение, е придобила малко повече ценност, в замяна на съвсем малко повече усилие!

Използвани са материали от Рей Миърс и Джон Макферсън

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
16 Comments

 1. Чудесна кратка статия Стояне! Жалко обаче, че интернет и тук е намесен – и то по такъв странен начин – не като източник на информация, а като доставчик на материалите. Сухожилия от ибей… Но така или иначе статията си е хубава, труда ти е полезен и ти благодаря. Скоро ще започнеш да правиш истински автентични стрели. Аз самия отлагам това от маса време, а трябва да е толкова интересна работа.

  • Ами за жалост, това се оказа най-лесният вариант да се сдобия с качествени сухожилия, Драго! 🙁 Кой знае, може пък някой ден да намеря и местен източник. Дай Боже пък по някое време да се появи и „бушкрафт маркет“, където да стават продажби и замени на такива суровини, инструменти и т.н. 😉

 2. Много добър материал и ценна информация!

  Един въпрос – има ли някаква технология при която от примерно няколко единични влакна от сухожилие по ~ 50 см. да се направи въже дълго 2-3 м. Как става съединяването, зада се запазят якостните свойства на сухожилията?

  • Както казах, оплитането на въжета (и тетива) от сухожилия става по същия начин, по който се оплитат въжетата от всякакви растителни влакна – чрез усукването на два (или повече) снопа около тях самите, и един около друг. Техниката я има във почти всяка книга на тая тематика. Удължаването става чрез постоянното добавяне на нови парчета. С две думи – може да изплетеш неограничено дълго въже, дори с влакна по 20-30 ( че и по-малко) сантиметра дължина! 😉

 3. много хубава статия но имам един въпрос-те стават ли за ядене?

 4. Ей, само за ядене мислите!… :Р
  Не стават, разбира се…

 5. Сухожилия в България има . Може де се провери в местни кланици за едър добитък като крави напр. Някои си купуват цял бут с месо,кости и сухожилия и така се снабдяват с нужното или от самите магазини ,транжорни които разфасоват месото . От коне , магарета съм чувал , че също са добри сухожилията за подобни цели . Не казвам , че трябва да ловувате такива животни! Просто идея .

 6. Pingback: Първият ми атлатъл | xenos::bushcraft

 7. а може ли примерно да се завържат тези сухожилия еедно за друго и пак да стане въже?

  • Да, от сухожилията може да се направи по-дебела, и по-дълга връв (дори въже), но не се връзват, а пресукват. При тях възлите не работят особено добре, а и само ще намалят здравината на получената връв.

 8. а имаш ли намерение да пишеш статия-Как се обработва животинска кожа?

 9. според мен ще бъде много полезна 🙂

 10. @ Vasko, някъде в блога или във форума имаше линк към много подробно и добре онагледено пособие за обработване на животинска кожа. Ще се поразровя и ако намеря линка, ще го пусна.

 11. много ти благодаря RELAX 😉 🙂

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: