xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

„Екстремна храна: Какво да ядем, когато животът ни зависи от това“ – Беър Грилс

| 8 Comments

Беър Грилс - Екстремна храна: Какво да ядем, когато животът ни зависи от това...

Това е най-новото заглавие на бушкрафт/сървайвъл тематика, излязло на нашия пазар (буквално вчера!). Издателство е на „Вакон“. Ще ви представя съвсем накратко съдържанието на тази книга.

Както личи от самото заглавие – основната тема на книгата е храната. Но не тази, която обикновено сме свикнали да ядем в ежедневието си, а тази, която можем да намерим и приготвим сами сред природата, независимо дали обстоятелствата го налагат, или е просто въпрос на ексцентрично желание! А това включва и неща, които едва ли някога сте си представяли! 🙂

В почти всяка книга или ръководство за бушкрафт или оцеляване в дивата природа, присъства глава за прехраната. Не са много обаче книгите, които са изцяло посветени на този аспект. Мисля, че няма да сгреша като кажа, че на нашия пазар такава точно няма. Ето защо я смятам за ценна, и определено си струва да я добавите в домашната си библиотека.

Какви по-конкретно теми се засягат в книгата:

 • Третиране на водата – филтриране, пречистване;
 • Огън – организиране на огнището за готвене, палене и поддържане;
 • Рецепти за някои основни походни храни – каши, банок, яхнии, палачинки и др.;
 • Диви растения – разпознаване на ядливите от отровните. Какви видове можем да открием в различните климатични зони, и как да ги разпознаем. Как подходящо да ги приготвим за храна;
 • Гъби – съвети за събирането и разпознаването им. Основни ядливи и отровни видове;
 • Риболов – изготвяне на такъми от подръчни материали, капани, техники за риболов, приготвяне на улова;
 • Морска храна – водорасли, мекотели, ракообразни, морски птици;
 • Дебнене и следотърсачество – как да разпознаваме следите на различни животни, и как да ги проследим и издебнем;
 • Примки и капани
 • Оръжия – лъкове, копия, ножове, прашки, заешка пръчка, пушки;
 • Изчистване, разфасоване и готвене на плячката – малки и големи бозайници, птици;
 • Съхранение на улова и храната – замразяване, сушене, опушване, осоляване;
 • По-нестандартни храни – насекоми, паяци, ларви, охлюви и др.
 • Земноводни и влечуги – жаби, змии, гущери, костенурки;

Самото съдържание е добре синтезирано, придружено с полезни, ясни и разбираеми съвети, схеми и илюстрации.

Да, щях да забравя ( да бе! 🙂 ) – моят скромен принос за издаването на тази книга е участието ми като консултант!

И накрая, ще се повторя пак от началото – книгата като тематика, поне за момента мисля, че е уникална за нашия пазар, полезна е, и определено си струва да я прибавите към библиотеката си (особено увличащите се по бушкрафт и оцеляване, които не владеят чужди езици! 🙂 ).

Приятно четене!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

8 Comments

 1. Благодаря за материала, следя блога и го намирам за много полезен!
  Въпреки противоречивата ми оценка за шоуто на Беър, мога да кажа, че книгата му „Оцеляване в дивата природа“ ме изненада приятно. Още не съм видял тази, но съм с добро усещане и очакване за нея, определено ще си я купя. А намира ли се някъде и електронен вариант на изданието? Ползвам електронна книга и е много по-лесно да се чете през оскъдното свободно време на работната седмица?

  • И аз не съм фен на Грилс. Може да е сървайвър, но не е за подражание и техниките му не са за всички и са опасни дори. Да не говорим, че всичките герберски артикули са надути заради марката Грилс. Тази книга едва ли я е писал сам, но марката Грилс продава.Така че може да има скрити участия или събрани техники, издадени и събрани от негово име. Не съм чел книгата, но мисля има други полезни наръчници, които могат да бъдат преведени, па дори и от любители. Даже ако се съберем няколко души, бих се навил да ко-превеждам от английски или да превеждам от френски. Ето Стоян, направи брошура наръчник за ползването на растенията в природата и то напълно безплатно.Нещо, което не намерих сили да направя сам, а предполагам и други хора са си го мислили. Моята идея беше да правим снимки в Сливенския регион на няколко растения и да намерим някой билкар да ни даде напътствия и прочие.Но от чужбина е трудно да се организира сам. НО пак казвам, ако има нужда от превод /френски и английски/ и имам време съм навит! Поздрави!!

  • Електронен вариант – предполагам има на английски в Амазон. На български (засега) – няма!

  • https://thepiratebay.vg/torrent/11995363/Extreme_Food__What_To_Eat_When_Your_Life_Depends_On_It_-_Bear_Gr

   Заповядай. Личното ми мнение е, че книгата не е нищо особено. Компилация от всички по-стари наръчници по темата.

   • Ако ще го гледаме така – всяка една книга на бушкрафт или сървайвъл тематика не е нищо особено – компилация от по-стари (някои на хилядолетия!) знания! 🙂

 2. Стига съдържанието да е стойностно и аз съм на мнение, че няма безполезни книги на тази тема. Хубавото е, че и на нашия пазар се появиха вече достатъчно добри книги в превод. В тази връзка от интернет, си закупих и двете книги на Коди Лундин. Като примитивни техники са добри и са написани са в типичния за него леко шеговид стил, който също ми допада.
  …..А наръчника с полезните растения на Стоян е достоен за пускане в тиражно издание!

  • Съгласен съм, че всяка информация е полезна. Моята критика не е към информацията, а надценката която се създава и марката “Беър Грилс“. Докато има много други истински природолюбители и познавачи, които не търсят да правят милиони. Скоро гледах и цената на гривната кингкобра на Беър с един мининаръчник е около 20 евро. Спокойно моге да си я направя сам, дори и по-добре, а мини наръчник бях почнал да правя и просто не е недеовършен. То хубаво да се цоцат пари, но си има и граници.

   • Petio, уважавам мнението ти, но всяка монета има две страни. Лично моето мнение е, че не цените на г-н Грилс са високи, а стандарта ни(как оценяват труда ни) в България е нисък. Естествено това не означава че трябва да си даваме парите за каквото и да е. Весели празници от мен и поздравления за готиния блок, който следя от доста време.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.