xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

JetBeam Jet-I MK – Светулката на стероиди!

| 0 comments

Jetbeam Jet-I MK

Доброто и надеждно осветление е важна част от разходките и пребиваването ни на открито. В поредица от няколко публикации ще ви запозная с някои от решенията ми в тази насока. Първата от тях ще бъде за най-малкият ми фенер, който почти постоянно е с мен – JETBeam JET-I MK

Да започнем първо с техническите характеристики:

 • Марката е JETBeam, а модела – JET-I MK.
 • Корпусът е изработен от авиационен алуминий и е твърдо анодизиран (Military type III).
 • Рефлекторът е предпазен от ултра-чисто, закалено минерално стъкло.
 • Водоустойчив до 2 м дълбочина (IPX-8)
 • Удароустойчив при изпускане от височина 1-1.5 м.
 • Дължината му е 83.2 мм, а диаметърът между 19.5 мм (главата) и 19 мм (тялото).
 • Без батерии тежи 16.7 g.
 • Източник на светлина: LED диод тип Cree XP-G2.

Jetbeam Jet-I MK - Външен видJetbeam Jet-I MK - Външен вид

Като захранване могат да бъдат използвани два типа батерии: 1 бр. АА (алкална или акумулаторна NiMH) , или 1 бр. 14500 литиево-йонна. Включването и изключването на фенерчето става посредством завъртане на главата (при затягането й фенерчето светва, при развиване – изгасва).

Jetbeam Jet-I MK - С батерия 14500

Има три режима на светене: слабo, среднo и силнo. Смяната на режимите се извършва с бързо  изключване и включване на фенерчето, посредством завъртане на главата. Движението трябва да се извърши за около секунда. Ако се забавите повече от секунда – фенерчето ще светне в същия режим.

Драйверът на фенерчето е с включена опция за запаметяване на последния използван режим. Ако изключите фенерчето например в режим на слабо светене, при следващото му включване то отново ще светне слабо. Също така има функция за защита при поставяне на батерията на обратно.

Яркостта на светлинния поток при различните режими (в лумени) е съответно:

 • слабо – 1.5 lm
 • средно – 30 lm
 • силно – 150 lm (480 lm с батерия 14500!)

Както виждате, за да постигнете 480 lm при силния режим, трябва да използвате литиево-йонна батерия тип 14500 (3.7 V). Това е типът батерия, който аз съм предпочел и препоръчвам за този фенер. Алкалните и акумулаторните NiMH батерии ще ви дадат само 150 lm …което, разбира се, е осезаемо по-малко! Фенерчето не разполага с мигащ режим (strobe).

Jetbeam Jet-I MK - Огледален рефлектор и диод CreeВърховият интензитет на светлинният лъч е 4200 cd (кандели), а максималната дистанция на осветяване – 130 метра! За това помага гладкият огледален рефлектор.

Време на работа при различните режими:

 • слабо (1.5 lm) – 100 часа
 • средно (30 lm) – 9 часа
 • силно (150 lm) – 1.1 часа ( с батерия тип 14500 (480 lm) – 30 минути!)

За удобство при употреба, фенерчето разполага с няколко варианта за фиксиране:

 • Включена в комплекта връв за закачане към китката
 • Отвори за поставяне на метална халка (например за ключодържател) в задния край на корпуса
 • Метален клипс за защипване към дрехите и при носене в джоб
 • Слот с резба в задния край на корпуса, съвместима с винтовете на фотографски триножници (триподи)

Jetbeam Jet-I MK - Ремък за киткатаJetbeam Jet-I MK - КлипсJetbeam Jet-I MK - Резба за монтиране към трипод

Фенерчето също така може стабилно да стои изправено върху задния си край, което е удобно, ако например искате да осветявате тъмна стая или палатка.

Jetbeam Jet-I MK - Монтиран на трипод Jetbeam Jet-I MK - Изправено положение

Толкова за параметрите и функциите на фенерчето! Сега моето мнение за него:

Имам фенерчето от малко повече от две години. Почти цялото това време то е изкарало в раницата ми, с която ходя ежедневно на работа – т.е. може да се каже, че то е част от моя EDC (“Every Day Carry” – ежедневно носени неща) комплект. И не случайно! – това е перфектното EDC фенерче! Малко, леко и надеждно и не на последно място – с неочаквана за размерите му мощ!

Ако искате да разберете какво означава ефектът „Уау!“ – вземете фенерчето, сложете в него добре заредена батерия тип 14500, и си направете нощна разходка до някое тъмно местенце на открито. Светнете в режим Силно, и бързо ще ви се изясни (буквално и преносно!) 🙂 Работи безотказно всеки път, когато го направите пред неподозиращ човек.

Ето една снимка за онагледяване, макар това да е трудно да се постигне с фотография. Снимките са направени при еднаква бленда и време на експозиция. Снимал съм от моята тераса към тъмния двор. Разстоянието до първата постройка е около 25 метра. На такива дистанции фенерчето направо „прави ден“!

Jetbeam Jet-I MK - В действие

В режим Силно на заден план вече се забелязват и осветени постройки, които са на около 80 метра от мен, а дори не са в обсега на най-концентрираната част на лъча! Така че посочената далекобойност от 130 метра въобще не е измама! Вижда се, че и освен яркия център, лъчът осветява и доста голям периметър наоколо, което е доста практично.

За съжаление в този върхов режим фенерчето може да издържи само около половин час при напълно заредена батерия. Също така и едва ли ще можете да го държите непрекъснато включено за цялото това време – охлаждането на диода не е перфектно и главата на фенерчето става доста гореща!

Но всъщност едва ли ще имате нужда по-дълго време да го използвате в този режим. За почти всички дейности напълно достатъчен е и режимът Средно, в който можете спокойно да изкарате цяла нощ! Да не говорим пък за Слабо, където светлината е достатъчна за четене или осветяване на палатка или тъмна стая, а времето на работа – до 100 часа!

Оперирането с фенерчето е достатъчно лесно дори ако използвате само едната си ръка. Качеството на изработката е високо, и главата се завърта плавно и „мазно“ без никакви усилия, дори само с върховете на двата ви пръста. Прикрепено към лента за глава или към козирката на шапката ви, фенерчето лесно се превръща в надежден челник.

Стандартът за водоустойчивост IPX-8 ви гарантира, че проливният дъжд и изтърването в поток или локва вече не са проблем. Дори ако желаете, може да се гмурнете с него на неголеми дълбочини!

Фенерчето е с достатъчно компактни размери, за да може дори да бъде носено към ключодържател, а добавянето му в комплекти за оцеляване не е никакъв проблем! Работи с може би най-универсалният и често срещан размер батерии – АА (14500 е със същите габарити), което също е плюс!

Като цяло до тук изброих и причините, които ме накараха да направя Jet-I MK част от моята екипировка. И не на последно място по важност – фенерчето е абсолютно бюджетно решение! Обявената му цена е някъде около 19-20 долара. Често обаче можете да го намерите в различни промоции, достигащи и минаващи понякога 50%, така че може да се сдобиете с него и за нашенските двайсетина лева! Това е нищо за качеството на изработка, функциите и силата му! (Моето е закупено от Gearbest.com)

JetBeam Jet-I MK е малката светулка, на който можете да разчитате в неочаквани ситуации!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.