xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Джобен колчан за стрели

| Няма коментари

Джобен колчан

Един от аксесоарите, които си направих, за да добавя още малко удоволствие към стрелбата с лък!

Както подсказва заглавието – това е колчан, който може да се постави в джоб на облеклото. А и просто си е малък размер – джобен!  „Защо му е пък на човек такъв малък колчан, като може да си ползва стандартен?“ – ще запитате… Ще обясня! 🙂

Всеки, който тренирайки е стрелял по фиксирани мишени и на фиксирани разстояния, независимо на открито или закрито знае, че се правят доста изстрели, често стотици. Ако на серия се изстрелват по 5-6 стрели, това си е доста разхождане: отиване до мишената, вадене на стрелите, отбелязване на попаденията в дневника (ако някой си ги следи), прибиране на стрелите, връщане на позиция, стрелба… и всичко отначало. А при мен разхождането е дори повече – обичам да стрелям по 3 стрели максимум на серия! В такива случаи е по-практично и удобно да имаш възможно най-малко накичени и стърчащи по себе си неща.

И ето тук на помощ идва джобният колчан! Лек, незабележим, лесен за употреба, вършещ точно това, за което е направен – да държи сигурно и безопасно стрелите ви под ръка, без да ви натоварва с допълнително тегло и габарити!

Изпълнението е сравнително просто, така че дори човек с далеч от майсторски умения би се справил със задачата. Прави се от две парчета кожа, зашити едно към друго под формата на калъф или джоб. Дори ухото за колан в горния край не е задължителен елемент – може да го направите и без него, и просто да мушнете колчана в джоба си. Аз предпочетох все пак да има ухо, защото не винаги панталона ми има заден джоб!

Джобен колчан Джобен колчан

Конкретно за този колчан: Направих го от растително дъбена телешка кожа с дебелина около 4 мм. Размерите му са около 25 см дължина и 10 см ширина. Нормално съм го проектирал да събира 6 стрели, което ми е повече от достатъчно.

Джобен колчан

Гравирал съм го с келтски мотиви, използвайки техниките „leather carving and stamping“. Разбира се, има кусури, които може и да не са очевАдни, но все пак това са ми от първите опити в това изкуство, така че съм се примирил с тях и се надявам занапред да се справям все по-добре!

Джобен колчан Джобен колчан

Двете парчета кожа са съшити едно за друго с помощта на изкуствено сухожилие. Кожата е оцветена с байц на водна основа, след което е импрегнирана с течен парафин.

Както споменах по-горе, колчанът може да се носи както пъхнат в джоба, така и висящ на колана. Разлика в усещането и леснотата при използването му в двата случая аз лично не забелязвам. Може би при носенето в джоба стрелите стоят една идея по-далеч от гърба, но пък ако колчанът ви е шарен (като моя) – губите в естетическо отношение! 🙂

Джобен колчан Джобен колчан

Разбира се, този колчан не може да замени много по-усъвършенствани и обемисти такива. Особено в ситуации, различни от тренировъчна стрелба по фиксирани мишени! Ако целта на заниманието изисква носене на по-голям брой стрели, или включва различни други по-активни движения – този тип колчан няма да ви е много от полза! Например бягането с него няма да е особено приятно. Но за неангажиращите, без състезателен елемент тренировъчни (или за забавление) стрелби на открито/закрито – мисля, че е чудесен!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: