xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Хитринки: Икономично изгаряне на свещ

| 11 Comments

За тези от Вас, които използват обикновенни свещи за осветлението на лагера или палатката си, има един полезен трик, който ще удължи „живота“ на свеща и ще й помогне да изгори по-ефективно. За целта ви трябва само стара гилза от патрон за ловна пушка.

Взимате старата гилза и премахвате пластмасовата част, за да остане само металният край. Най-лесно това става, като я хвърлите в огъня. Практически всичко, освен метала, изгаря.

Икономично изгаряне на свещ - Гилзата от ловна пушка

Слет това с помоща на пирон премахвате възпаменителната капса, за да се образува отвор, през който да излезе фитила на свеща.

Икономично изгаряне на свещ - Металната част на гилзата

За да работи всичко правилно ви трябват свещи, които пасват идеално към вътрешният диаметър на металната част от гилзата, но да не влизат със сила и да засядат вътре. Движението трябва да е свободно. Добър избор са твърдите стеаринови свещи, които горят по-бавно и се топят по-трудно.

Икономично изгаряне на свещ - Свещите

Поставяте обработеният метален накрайник на върха на свеща така, че фитила да стърчи през дупката. Свеща трябва да е възможно най-вертикална! Запалвате фитила. Около него ще се разтопи толкова парафин, колкото е нужно за горенето.

Икономично изгаряне на свещ - Резултат

Докато парафина изгаря, металното капаче постепенно ще се спуска надолу, откривайки нова част от свеща. Едновременно с това металният пръстен ще пречи на парафина да се разтича надолу по свеща, което е причината за по-краткия й живот.

И все пак моята препоръка е да ползвате чаени свещи. Те са доказано икономични и практични. Изгарят практически без остатък.

Това е накратко. Надявам се да съм ви бил полезен!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
11 Comments

 1. Не бях се замислял, но като че ли наистина в комплекта за оцеляване май по-добър вариант е да има чаена свещ отколкото обикновена.

  • ToxiNiK, наистина е по-добре в комплекта за оцеляване да има чаена, отколкото обикновенна свещ. Дори имам едно купешко изпълнение, в което е точно чаена, но в моя вариант избрах обикновенната форма, заради миниатюрните размери на комплекта. Все пак тя е повече за успешното запалване на огън, и по-малко с цел осветление. 🙂

 2. Още една много добра статия, продължавай така!

 3. Неотразим както винаги! Много хора има да се учат от теб. Браво!
  Един въпрос Стояне: От каде да си намеря такива твърди свещи? Май не сам виждал такива.

  • Еее, Яворе… прекалено ме ласкаеш. Аз съм си най-обикновен човек, който е малко по-любознателен от нормалното. 🙂 Въобще не съм всезнаещ и всеможещ. Да не обиждаме по-добрите от мен. 🙂

   Колкото до свещите – ами незнам… няма точно определено място, откъдето можеш да ги намериш. Преди няколко години се продаваха масово тия по-твърдите. Познават се по по-светлия си цвят, горят без дим и не текат като обикновенните.

   Абе и обикновенна ще стане, но все пак е по-добра е стеариновата. Потърси из нета, знам че има български производители на стеаринови свещи.

   Успех!

 4. За да не се разтича свещта има и друг способ. Даже е по-лесен за изпълнение. Повърхността на свещта се натърква обилно със сапун. Сапуна образува коричка при горенето и възпрепятства разливането на разтопения парафин.

  Относно чаените свещи. Може да е от полза на някой при планирането, колко свещи да си носи. Една чаена свещ от тези, които масово се продават по магазините, гори точно 4 часа.

 5. Препоръчвам ви свещите на старозагорската фирма „Евриком“ – http://www.evricom.bg/.
  Горят продължително време без да капят.

 6. Много добра идея. Не бях се замислил за нея. До момента съм използвал чаени свещи, които ги има във всеки комплект за оцеляване, но те свършват бързо. Продължавай в тзи дух

 7. Тази идея е много добра! Чаените свещи не са практични.

 8. Здравейте,искам да Ви попитам знае ли някой от къде мога да купя гланц за свещи.Свещите се потапят в този гланц и те стават като порцеланови.Благодаря Ви предварително.

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: