xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Хитринки: Икономично изгаряне на свещ

| 11 Comments

За тези от Вас, които използват обикновенни свещи за осветлението на лагера или палатката си, има един полезен трик, който ще удължи „живота“ на свеща и ще й помогне да изгори по-ефективно. За целта ви трябва само стара гилза от патрон за ловна пушка.

Взимате старата гилза и премахвате пластмасовата част, за да остане само металният край. Най-лесно това става, като я хвърлите в огъня. Практически всичко, освен метала, изгаря.

Икономично изгаряне на свещ - Гилзата от ловна пушка

Слет това с помоща на пирон премахвате възпаменителната капса, за да се образува отвор, през който да излезе фитила на свеща.

Икономично изгаряне на свещ - Металната част на гилзата

За да работи всичко правилно ви трябват свещи, които пасват идеално към вътрешният диаметър на металната част от гилзата, но да не влизат със сила и да засядат вътре. Движението трябва да е свободно. Добър избор са твърдите стеаринови свещи, които горят по-бавно и се топят по-трудно.

Икономично изгаряне на свещ - Свещите

Поставяте обработеният метален накрайник на върха на свеща така, че фитила да стърчи през дупката. Свеща трябва да е възможно най-вертикална! Запалвате фитила. Около него ще се разтопи толкова парафин, колкото е нужно за горенето.

Икономично изгаряне на свещ - Резултат

Докато парафина изгаря, металното капаче постепенно ще се спуска надолу, откривайки нова част от свеща. Едновременно с това металният пръстен ще пречи на парафина да се разтича надолу по свеща, което е причината за по-краткия й живот.

И все пак моята препоръка е да ползвате чаени свещи. Те са доказано икономични и практични. Изгарят практически без остатък.

Това е накратко. Надявам се да съм ви бил полезен!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
11 Comments

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d bloggers like this: