xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Палатка Vango Soul 200

| 4 Comments

Палатка Vango Soul 200

Това е единствената палатка, която имам в момента. Всъщност тя е и първата, която притежавам въобще. Досега винаги съм разчитал на платнище, или приютяване в тази на някой познат. 🙂

Имам я от година-година и нещо. Вероятно съм от първите , които имат този модел, защото се наложи да чакам деня, в който я пускат в продажба, за да си я поръчам. Реших, че трябва и с това да се оборудвам, защото макар на мен да ми е достатъчно и платнището, в семейството се появиха и нови желаещи да ме придружават понякога в нощувките на открито. А жените и децата обикновено се нуждаят от малко повечко комфорт. Особено ако не споделят съвсем „сървайвъл“ и „примитив“ идеологията. 🙂

Защо се спрях на точно тази палатка – ами това беше доста добро предложение в конкретния момент! Цената и обещаваното качество бяха в доста добро съотношение. Това може би беше основният ми критерий. Не съм от хората, които имат, и са готови да се разделят с впечатляваща сума за палатка.

На второ място бяха габаритите и теглото. Двуместният модел ми пасваше най-добре. Тегло около 2 килограма и размери в сгънато състояние 51 на 14 см за мен лично си е в границите на комфортно носене дори от сам човек.

Какво друго предлага като технически данни:

Както се вижда от пръв поглед, палатката е от т.нар. „тунелен“ тип – нисък и удължен профил, който е с голям устойчивост на ветрове.

Палатка Vango Soul 200 - Фронтално Палатка Vango Soul 200 - Профил Палатка Vango Soul 200 - Отзад

Ето схема на размерите в разпънато състояние:

Vango Soul 200 - Размери

Палатката е двуслойна, с лепени шевове. Материя на външният слой – Protex® 70D с 2000 мм воден стълб. Водният стълб на дъното (полиетилен) е 10000 мм. Това би трябвало да устои на всякакъв дъжд в нашите ширини. Поне така твърдят от Ванго след проведените от тях тестове в центъра за сертифициране. Вътрешният слой е от тънък дишащ полиестер, който се справя добре с конденза. Материите са по стандарт Fire Retardant CPAI-84. Това не означава, че са негорими, а че просто не поддържат огъня (пример: ако попадне искра или цигара, мястото ще прогори, без да се разпространи и да се появят пламъци).

Палатка Vango Soul 200 - Основни характеристики

Рейките са PowerFlex® – две, от фибростъкло, сгъваеми, със стоманени накрайници и връзки от шок-корда (ластичен шнур). Малко ме е страх при огъването на по-късата, но като се внимава…

Горната част на вътрешната врата е от ситна мрежа против комари. В най-високата част на вътрешния слой има ухо за окачване на осветление.

Обтягащите въженца, както и ушите за колчетата са в оранжев цвят, който се забелязва добре и при лошо осветление, което намалява инцидентите с препъване в тях.

Палатка Vango Soul 200 - Оранжеви обтегачи Палатка Vango Soul 200 - Заден обтегач Палатка Vango Soul 200 - Уши за колчетата

Казват, че тази палатка се разпъвала за 5, че и по-малко минути. Да, вероятно може, но ако не сте чак такъв спец по палатките (като мен), ще ви отнеме малко повечко време. Но при всички положения то няма да е много. Особеност е, че се разпъва първо вътрешният слой, след това върху него външния. Това не е много добре, ако ще го правите във внезапно завалял дъжд, но ако сте бързи…

По мое лично мнение, което съм споделял и пред приятели, макар да е обявена като двуместна, тази палатка може да се нарече „перфектно едноместна“. Какво имам предвид – всички знаем, че освен палатката, всеки къмпингуващ има и цяла раница с багаж, дрехи, екипировка… В тази двуместна палатка, използвана от един човек, остава достатъчно място, в което да се поберат всички тези неща – на мястото на втория! Така всичко си ви е на закрито и достъпно по всяко време на нощта място.

Освен това има и малко предверие, което също е достатъчно да се приберат още неща, като например обувките, мокри дрехи (ако вали) и разни други неща. Предверието между другото може да се ползва и за готвене на спиртник или примус, като  междувременно си седнал удобно в палатката. При отворена външна врата, разбира се!

Палатка Vango Soul 200 - Предверие

Според  схемата с размерите, дължината на вътрешната част на палатката е 210 см. Дори и по-високите могат да си помислят, че това е достатъчно за тях. Според моето лично мнение и наблюдение обаче, хора с височина над 180-185 см ще започнат да изпитват дискомфорт при спането в цял ръст в палатката. Това е защото стените при входа и в дъното не са отвесни, а наклонени, и ако за краката не е проблем, то главата може да опира в надвисналия плат, което не е много приятно, особено ако в тази част капе конденз. Разбира се, по-високите може да опитат спане по диагонал или в леко свита поза, ако им е удобно!

Палатка Vango Soul 200 - Вътре

Към момента палатката се продава за около 130 лв, което лично за мен е добра цена за предлаганото качество, и е определено бюджетен вариант. Аз лично засега съм доволен от покупката!

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!

4 Comments

  1. Има и по-голям брат – Soul 300! 😉

  2. Палатката е хубава, за тази цена е супер. Килограмите са напълно поносими за носене. Моята, която е 3,3 кг. и ми се струва тежка. Това, че не се запалва при огън може да е животоспасяващо. Единствено минус на тунелния тип е. че трябва винаги да е опъната с въжетата, за да е стабилна, което затруднява разпъването и върху скали например.

  3. Честито ти палатка! Да си живееш в нея с кеф! И аз съм превържаник на това за сам човек двуместна. Разликата в теглото е е толкова голяма а комфорта е в пъти повече. така и ако те запука 2-3 дена мощен порой няма да те хване колострофобия а и багажа ще е сух вместо да се каля в преддверието

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.