xenos::bushcraft

Блог за бушкрафт, примитивни технологии и живот с Природата…

Morakniv Fishing Comfort 856T – Нож за риболовци

| 17 Comments

Morakniv Fishing Comfort 856 T

Сред читателите на този блог сигурно има и запалени риболовци. Тази публикация може да им е полезна. Предлагам им вариант за добър риболовен ножMorakniv Fishing Comfort 856 T. Шведско качество на народни цени!


Morakniv Fishing Comfort 856 T е дълъг многофункционален нож на фирмата „Mora of Sweden“. Изработен е от студеновалцована неръждаема стомана на шведската фирма „Sandvik“.

Острието е с дължина 148 мм, с назъбена горна част, предназначена за чистене на люспи. Общата дължина на ножа е 26 см. Подходящ е и за рязане на всякакъв вид месо.

Morakniv Fishing Comfort 856 T - Острието

Дръжката е фигурална с високо сцепление, което е особенно важно при работа с мокри и хлъзгави ръце.

Morakniv Fishing Comfort 856 T - Дръжката

Ножа се продава със здрава пластмасова кания с щипка за закрепяне към колан. При поставянето на ножа в канията, благодарение на две вътрешни издатини, се получава нещо като „заключване“ и той стои в нея стабилно без да изпада и да „трака“.

Morakniv Fishing Comfort 856 T - Щипката за колан

За лесното му освобождаване от тези издатини и изкарването от канията, върху гърба й има специална издатина за опора на палеца.

Morakniv Fishing Comfort 856 T - Канията

На края на канията има дупка, служеща за оттичане на евентуално попадналата в нея вода.

Единственото нещо, което ме притеснява в ножа е не особенно надеждната закопчалка за колана, която аз лично бих подобрил с поставянето на кожена гайка, която ще предотврати случайното откопчаване.

Купих ножа от онлайн магазина на българските представители на „Mora of Sweden“. Цената му от 20 лева е направо символична за такова качество!

Много ми хареса и малко започнах да съжалявам, че не е за мен. Купих го като подарък за моя тъст, който живее в Никопол (на Дунав) и е запален рибар. Вероятно чисти и разфасова риба по-често, отколкото ходи да я лови (а това не е рядко). На него ще му свърши много по-добра работа! 🙂

Ако този блог ви е харесал! Ако информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да ме почерпите една бира с картофки! 😉 Благодаря ви!
17 Comments

 1. Стояне,аз имам такъв нож само че на финладската фирма Fiskars. Продават ги в Практикер. Цената им е 16,50 лева с ддс. Имат също и много добри сгъваеми триони и брадвички. И трите съм си ги купил от Практикер и съм страшно доволен. И ножа на Fiskars има дупка за отичане на водата, но катарамата за колана е още по паянтова от тази на Mora. Но като цяло много добро изпълнение.

 2. Аз също съм фен на Мора. В Норвегия ги използват масово в рибната им промишленост. Брат ми работи като водолаз там и също ползва за работа такива ножове, понеже често ги изпуска и губи. Казва че вършат отлична работа, не само за чистена на риба, но и за подводна работа. Естествено отделно си има водолазен нож.

 3. Мора имат и нож, който е с куха дръжка, която има за цел да предотврати потъването на ножа при евентуално изпускане във водата.

  Поздрави за статията, продължавай в същия дух!

 4. Фискарс доста развалиха качеството,вече се правят в Италия.Избирайте Мора,на същите пари.Сандвиковата стомана е чудесна,за тази цена няма по-добър фикс.

 5. Благодаря за поредната полезна статия. Вече си поръчах нож от Mora. С пожелания за още много такива статии.
  Foteff

 6. Привет,
  в този клас ножове бих добавил и BAHCO отново шведски и Сандвик стомана – в Търново се намират за 18-19 лв. Цвета е оранжев, канията абсолютно същата като форма, както и дръжката, а острието е малко по-късо от това на Мора 2000.

  Ето снимка.

 7. Имам есперантски речник с размери 6 / 8.5 см. Много ми е удобен.
  Кой ли ден ще се хвана да принтирам всичко от блога ви, да го умаля съответно и да си направя една такава книжчица? Ръцете ме сърбят… 😀

 8. Здрасти на всички.
  Борисе, аз имам същия ВАНСО който ти описваш, купих го тук във Варна от една железария за 11-13 лева, не помня вече.. За тез пари е мн добър, но според мен малко бързо се поизтъпи. Стояне, не са поставили кожена гайка, понеже ножа е предвиден да се ползва в доста влажна среда.. затова всичко е пластмаса и гума иначе стои доста добре на колана, ако не е много широк (колана) а ако не е кожен (твърд, опасност да се „изплъзне“ закопчалката) а текстилен мисля се защипва доста здраво

 9. @joy_boy: Със сигурност има обяснение за този дизайн на закопчалката. 🙂
  Не съм имал предвид, че е грешка, ами просто казах, че моето лично подобрение ще е кожената гайка (освен оригиналната). Вариант също е и късо въженце, завързано за някоя от гайките на панталона. Просто искам да съм сигурен, че при следващото сядане в лодката ножа няма да се изплъзне от колана и да цопне във водата 🙂

 10. а mora 2000 става ли за чистене на риба

 11. Shadow, ако чистиш една риба то всеки нож става за чистенето и. Ако чистенето на риба е твоята работа ще търсиш нож с удобства, който те прави по-продуктивен с по-малко физическо натоварване. Това е цялата разлика в ножа за риба и какъв да е друг.

  Ето този има следните удобства. Неръждаем, то е ясно, че щом чистиш риба ще е мокро и карбонката трудно се поддържа без ръжда. Има назъбен горен ръб. Идеален за чистене на люспи. Остър е. Идеален за изкормване на рибата. Тънко острие, реже перфектно месото на рибата (перки, глави и т.н.) Достатъчно дълъг е да среже коя да е масово хващана риба. Виж само колко мозък има в дръжката. Супер удобна за продължителна работа. Не се хлъзга, ако са ти мокри ръцете. Те няма как да са сухи докато чистиш рибата. Даже мисля, че дръжката е куха и ако го изтървеш от лодката във водата не потъва. (може и да греша точно за този модел). Какво му трябва повече на един чистач на риба? Малки разлики, но съществени спрямо другите ножове. Недостатъка е един единствен. Колкото и да е супер за чистене на риба, той е доста неудобен и слаб като конструкция за инструментален. и ежедневен нож. Затова и се предлага като Нож за чистене на Риба. 🙂

  Между фругото ножа е супер удобен също и за ежедневен домакински в кухнята. Ако купиш един такъв на жена си или на майка си ще те благославя.

 12. Ножове MORA се продават от фирма KammarTon.Имат си сайт с карти на магазините в различни градове.Аз си купих MORA2000 за 32лв , и Alround за 16лв

 13. а знаете ли модела morakniv 546

 14. аз имам нож на BAHCO – http://burgas-solingen.com/index.php?main_page=popup_image&pID=319 .Много съм доволен от него,става за всичко и го намерих за 12 лв.

 15. Полезна информация

Коментарът ви е добре дошъл!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.